Når erklæring møter virkelighet

Så slapp katten ut av sekken: Det ble en topartiregjering, slik undertegnede har trodd helt siden valgnatten.

Men fortsatt skal det forhandles. Kan vi ende med en ettpartiregjering? Forhandlinger betyr jo mulighet for brudd, og brudd i denne konteksten kan teoretisk bety at Erna må regjere alene.

Hun ville jo så gjerne ha alle med. Særlig lå det i kortene at Frp måtte inn i regjering denne gangen. Erna og Høyre orket ikke tanken på å ha Siv jensen gående i Stortinget med et stort Frp i opposisjon fram mot valget i 2017. De har prøvd det før, fra 2001 til 2005. Det tapte Høyre stort på, og Frp vokste seg digre.

Det lå like mye i kortene at Krf måtte holde seg utenfor denne gangen. De var ikke bare med i regjeringen fra 2001 til 2005, de hadde til og med statsministeren som ga regjeringen sitt navn. Likevel ble partiet halvert fra sitt historisk sterke nivå på 12 prosent. Bare Venstre kom styrket ut av de tre regjeringspartnerne i Bondevik II-regjeringen.

Det virkelig historiske nå er at Frp går inn i regjeringen. Etter 40 år i opposisjon skal partiet ta ansvar for handlingsregel og bompenger. Ingen vet hva dét vil gjøre med partiet. Derfor er det et særdeles modig skritt Siv Jensen nå tar. Hun greide det Carl Ivar aldri fikk til. Men hun blir også den første Frp-leder som skal møte velgerne fra posisjon. Hun er nok like spent som oss andre på hvordan det vil bli.

Hvis ikke Ernas og Knut Arilds historier fra 2005 er ferske nok, kan hun jo høre med Liv Signe Navarsete og Kristin Halvorsen hvordan regjeringsslitasje arter seg. SV opplevde den til og med før de kom i regjering. Etter Aps katastrofevalg i 2001, var SV oppe og luktet på 20-tallet. De holdt et høyt nivå helt inn i valgåret 2005, med rundt 16 prosent på målingene. Så startet medienes kritiske gransking av partiet. Ved valget samme år fikk SV 8 prosent. Ved valget i 2009 ble det 6,2 prosent, og i år var det så vidt båten bar. Audun Lysbakken slet seg akkurat over sperregrensen med 4,1 prosent.

Hvorfor være festbrems i en historisk stund for Fremskrittspartiet, og hvorfor i det hele tatt spekulere over muligheten for at enigheten vi fikk presentert i går, kan ryke?

Fordi avtalen ikke er inngått med de som egentlig bestemmer: Velgerne.

Siv Jensen kan gjerne ha hele landsstyret bak seg, men Fremskrittspartiets velgere har ikke stemt på denne avtalen. De stemte på det partiet de har kjent i 40 år, som innbitt har slåss mot bompenger, og som i alle debatter har snakket nedlatende om handlingsregelen. Carl I Hagen har foraktelig hånet «skredder- og veverøkonomene i Finansdepartementet», inspirert av eventyret om Keiserens nye klær.

Nå skal Siv Jensen inn som finansminister og bli sjef for det hele. Og bompenger blir det fortsatt, mer enn noen gang. Stortinget har vedtatt en rekke nye bomprosjekter som fases inn de neste årene. I valgåret 2017 kommer det til å bli krevet inn flere bom-kroner enn noen gang i kongeriket. Det nye er at nå skjer det med Frp i regjeringen, ikke utenfor. Kanskje til og med som ansvarlige for både Finans- og Samferdselsdepartementet.

I den andre vektskålen kan Frp legge gjennomslag på asylområdet, en utredning av et klarere skille mellom investeringer og drift på statsbudsjettet, redusert bompengeandel i kommende, nye veiprosjekter, veisatsing ut over nivået i den nylig framlagte Nasjonal Transportplan, og en gjennomgang av måten samferdselsinvesteringene gjøres på. For å nevne noe.

Det er selvsagt mer i den foreliggende avtalen Frp vil si at de er fornøyde med, men jeg tror dette er det viktigste for velgerne deres. Det er dette partiet nå skal bli målt på. Og velgerne deres er ikke vant til å høre partiet snakke om «kompromissets nødvendighet» og om «ta og gi». I Nordland trodde både Høyres og Frps velgere og tillitsvalgte at bare SV var ute av kontorene, så ble det full fart i oljeaktiviteten. Nå er konsekvensutredningen av områdene utenfor Lofoten og Vesterålen lagt på is i fire nye år. Fra nord meldes det alt om sinne og frustrasjon i de to partiene.

Og dette blir det mest spennende de kommende fire årene: Hvordan tåler Frp møtet med sin egen grasrot etter å ha inngått betydelige politiske kompromisser der de før var kompromissløse. Dette vil prege også de kommende topartiforhandlingene med Høyre. Og det vil prege livet i regjering, hver eneste dag.

Vi vet lite om hvordan psykologien og dynamikken vil slå ut når velgerbevegelsene etter hvert kan leses på meningsmålingene, spesielt hvis Høyre og de to partiene i Stortinget styrker seg betraktelig på Frps bekostning. Det kan skje alt i høst, ja, det kan til og med skje mens forhandlingene fortsatt pågår.

Derfor har vi ikke lagt det mest spennende i dette politiske spillet bak oss. Vi har det mest spennende foran oss. Det skjer når erklæringer og dokumenter møter virkelighet og velgere.

Det blir høy temperatur på Sundvolden hotell.

PS!

Jeg tror ikke det blir Høyre alene i en ettpartiregjering. Jeg tror Frp nå er så innstilt på å gå i regjering at de bøyer av for sin nye bergenske sjef. Men hva som siden skjer i møtet med velgerne, betyr mye for hvilket lag som møter velgerne i 2017.

 • ann

  skal first house styre norges befolkning -og alle politiske prosesser stoppe opp first house kan fort bli et sjelsord .

 • Peter Bering

  H bør be Ap om å danne regjering. Realiteten er at H+Fp har 77 mandater og at Ap og sfæren rundt dem har 92. Da blir regjering bare frustrasjon.

 • Regjeringsskifte

  Når TV2 nå skriker ut at FRP skal følge handlingsregelen, får de ikke utrettet stort av kjernesakene sine….? hva er begunnelsen for dette? FRP kan spare inn hundre milliarder på ødslingen til denne regjeringen og bruke dem mye bedre i Norge enn å sende dem til Kongo, det er en måte å finne penger til kjernesakene, en annen ting er å fjerne en IDIOTISK pressestøtte…..å heller bruke den på de fattige.

 • Regjeringsskifte

  Jeg kunne ikke vært mer enig, dette er så elendig arbeid og kommentarer fra denne Jan Erik Larsen at man skulle tro han var gift med søstra til jens og bodde i kjelleren til jens

 • Regjeringsskifte

  Jeg er dritt lei å lese denne “EKSPERT” kommentaren Jan-Erik Larsen sine kommentarer som bare er ren AP propaganda, mannen er inngift i AP familien, han er medlem i AP og taler AP sin sak, er det så vanskelig for TV2 ¨finne folk som er litt nyansert? Dette er elendig håpløst å måtte lese.

 • Thomas Garrigue

  Så slapp katten ut av sekken: Det ble en topartiregjering, slik undertegnede har trodd helt siden valgnatten.

  *Jeg hadde rett, viktig at alle leserne får med seg dette i det videre”

  -Men fortsatt skal det forhandles. Kan vi ende med en ettpartiregjering?

  *Jeg gjetter videre*

  -Forhandlinger betyr jo mulighet for brudd, og brudd i denne konteksten
  kan teoretisk bety at Erna må regjere alene.
  *Jeg er Mr Obvius*

  Dette var den mest overflødige “ekspertkommentaren” jeg noen gang har startet å lese.
  Betaler virkelig TV2 eller andre for rådgivere av dette kaliberet?

 • Zaphirax

  Her har du en grundig forklaring på det

  http://www.youtube.com/watch?v=CFisoGUMKBM

 • Peter Bering

  Venstre er forøvrig Norges overlegent farligste og mest ødeleggende parti. De vil legge landet øde med Islam OG underkaste Norge makthaverne i USA totalt. Det virker forvirrende helt til man ser hvem som styrer bak kulissene i det partiet.

 • Peter Bering

  Fremskrittspartiet har både Europas og Nord-Amerikas fremste økonomer på sin side både ift investeringer og “Handlingsregelen” og ift import av mennesker. Det er noe lokalt, særnorsk og systematisk stupid ved norsk debatt styrt av rare og språkbeskyttede lokale partiledere, redaktører og samfunnsakademikere.

  F eks har en dame som er gift med milliardæren Ulltveit Moe og som underviser i økonomi ved UiO avslørt seg som fullstendig “scatterbrained” for åpen mikrofon gjentatte ganger. Ellers virker mange norske økonomer å ha lest litt finansteori samtidig som de er HELT blanke på realøkonomi og på tidshorisonter over ca fem år.

  Fremskrittspartiet har langt de mest intelligente tankene om samfunnet av samtlige partier i Norge.

 • Zaphirax

  FrP ønsker ikke å fjerne handlingsregelen, eller bruke særlig mer enn i dag. Det de ønsker er et skille mellom forbruk og investeringer i handlingsregelen. Det er jo selvsagt forskjell på å investere i norsk infrastruktur og å gi statlig ansatte høyere lønn.

  Hvis vi ikke hadde hatt veier i Norge i det hele tatt så ville Norge ikke fungert, hadde vi bare hatt bitte litt veier i Norge, ville Norge fremdeles fungert svært dårlig på alle områder.

  Vi har en hel del vei i Norge, men det blir spart inn på vedlikeholdet i den tro at man da sparer penger. Det blir litt som at man har et hus som man ikke vedlikeholder for å spare penger. Regjeringen vegrer seg også for å bygge ny vei fordi det medfører fremtidige vedlikeholdskostander.

  Det samme skjer jo også når man kjøper hus, det vil medføre fremtidige vedlikeholdskostander. Spørsmålet er bare om det er smart å “spare” på den måten.

 • fornuften22

  Det viktigste er å få til fornyelser og handling og å slippe mer handlingslammelse.

 • Regjeringsskifte

  så kjære Erling Rimehaug fortell oss hva som skjer om FRP bryter handlingsregelen..venter spent. forklar oss også hvordan AP omgår regelen….og bruker langt over 4%

 • Stian Andrè Lindberg

  Ivar Hoff bør få seg nye øyer tror jeg 😀

 • Stian Andrè Lindberg

  Jeg syns med Fredrikstad hjerte at Vidar Martinsen har vært mye bedre enn Jørgen Horn eller andre Norske midstoppere på lista 😀

 • Han er ikkje norsk

 • KimRobinHaugen

  Hei Strikken,

  Mulig jeg lager en liste som også inkluderer utenlandske. Alle til stopperne ville i høyeste grad aspirert til topp 10. Koppinen, Bjørck og Ciss er klasse. Så får du nesten vente i spenning. Ciss har vært meget god og jeg har sagt det mange ganger. I tillegg til de kvalitetene du nevner, har han et voldsomt tilslag på ballen.

  Ellers på lista di, hvis jeg tenker på topp 10 i Norge uansett nasjonalitet er det noen jeg er helt sikre på at ikke ville vært med: Kippe, Strandberg, Sigurdsson og Horn, selv om de alle er gode stoppere. De resterende måtte jeg tenkt litt på.

 • KimRobinHaugen

  Samme til deg, les innledningen bedre:

  Sesongen er ennå ikke over i Norge, men her kommer en kåring av de 10 beste norske midtstopperne i norsk klubbfotball

 • KimRobinHaugen

  Det eneste som er latterlig er at du ikke kan lese ordentlig. Jeg limer inn setningen som du burde fått med deg. Det var til og med understreket. Korcsmar er fra UNGARN og ikke Norge.

  Sesongen er ennå ikke over i Norge, men her kommer en kåring av de 10 beste norske midtstopperne i norsk klubbfotball

 • InterMilanoo

  korcsmar burde vært på top 10 listen !! Store tyske lag som vil ha han

 • Hvor faen er Korcsmar? Han er ikke engang på ”grovuttaket” ditt. LATTERLIG

 • Strikken

  Jeg ville satt opp mine topp 10 liste slik; (med utenlandske spillere i TL)
  1. Ciss (TIL)
  2. Forren (Molde)
  3. Madsen (Godset)
  4. Korcsmar (Brann)
  5. Andre Muri (Vålerenga)
  6. Sigurdsson (Viking)
  7. Strandberg (RBK)
  8. Björk (TIL)
  9. Kippe (LSK)
  10. Horn (FFK)/Koppinen (TIL)

  Som du sikkert ser er jeg TIL-supporter, men jeg mener alle de tre TIL-spillerne bør være på lista. Spesielt Ciss har vært ekstrem både i midtforsvaret, men også på venstreback. I mine øyne er han den beste midtstopperen i Norge. Han er hurtig, sterk, og god til å lese spillet. Svakheten er selvfølgelig i lufta. Siden han er så kort, må det mye spenst som må til for å nå opp til de høye spissene. Noe du vil endre på lista?

 • du  er drit fiiiiiiiiiinnnn vanessa eg elskar og se på holell cesar du er kul

 • Vi gleder oss til å se deg!! KrFU heier på deg vett 😀 Masse lykke til, klem fra Hanne Marie