Hvorfor ikke plan B?

Denne uken publiserte TV 2 en meningsmåling som viste at Arbeiderpartiet kan tjene stort på å «kvitte seg» med regjeringspartnerne SP og SV.

Men at den rødgrønne regjeringen skal oppløse seg selv, eller bli tvangsoppløst av statsministeren tre uker før valget, er utenkelig. Stoltenberg har ingen plan B nå. På jevnlige spørsmål om hva han tenker om dårlige målinger og en valgkamp i motvind svarer statsministeren det samme: «jeg har tenkt å vinne dette valget, slik at det rødgrønne regjeringsprosjektet får fire nye år».

Selv har jeg tidligere gitt uttrykk for undring over at SV ikke for lengst har gått ut av regjeringen, for å stå bedre rustet til møtet med De Grønne. Kollega Tor Mikkel Wara publiserte i går ganske oppsiktsvekkende tall om svært lave popularitetsmålinger for Stoltenbergs to partnere; Liv Signe Navarsete og Audun Lysbakken: http://blogg.tv2.no/tor-mikkel-wara/2013/08/22/stoltenbergs-mollesteiner/

Likevel vil det altså ikke skje noe formelt rundt regjeringskonseptet før valget. Hvorfor ikke?

Jo, fordi SP og SV åpenbart ønsket å fortsette samarbeidet, om nå Ap på noe tidspunkt har ønsket å oppløse det. 

Og fordi å løse opp prosjektet før perioden er avsluttet, ville være risikabelt. Selve den store, strategiske historien om prosjektet handlet jo om å gi Norge en flertallsregjering. Og enda mer risikabelt ville det være om det skjedde i strid. «Bedre å henge sammen enn å bli hengt hver for seg», må de tre ha tenkt.

Alle de tre partiene har selvsagt diskutert strategien og regjeringsspørsmålet i god tid før valgkampen begynte. Konklusjonen kjenner vi. SVs begrunnelse for ikke å bryte ut, er uklar for meg, men jeg aner en betydelig indre uenighet rundt spørsmålet. Kristin Halvorsen & co blir sittende perioden ut, og hun går kanskje over i historien som første og siste SV-leder med åtte års regjeringserfaring.

Senterpartiet trives med makten regjeringsdeltakelsen gir dem. For dem var det viktig å sikre enda et godt jordbruksoppgjør, mer penger til kommunene, og mer penger til veier på Vestlandet. «Det kan bli en stund til neste gang, og da får vi holde ut og gjøre det vi rekker før det er slutt», kan ha vært resonnementet. Rent valgstrategisk tror jeg ikke Sp verken tjener eller vinner mye på regjeringsdeltakelsen. Mens all fokus rundt valgkampens daglige meningsmålinger er om de andre småpartiene, og spesielt nykommeren De Grønne, er over sperregrensen, kan Sp jobbe mot målet på rundt seks prosents oppslutning. En oppslutning lik 2009-oppslutningen er faktisk innen rekkevidde for partiet.

For Arbeiderpartiet viser gårsdagens måling at det hadde vært både prosent- og mandatgevinst å hente ved å bryte ut. Men så lenge juniorpartnerne ville fortsette, måtte Stoltenberg og Ap da ha kastet dem ut med tvang. Det ville innebære å forsøke å regjere videre med et svært uvennlig Storting, med en borgerlig opposisjon på regjeringsjakt på den ene siden, og to forsmådde eks-samboere på den andre siden. Det hadde ikke vært noe godt startpunkt for en valgkamp, selv om grunnfjellet i partiet nok ville forstått Stoltenbergs avgjørelse.

Dermed er vi der vi er, drøye tre uker før valget. Min «svogerforskning» har lenge tydet på at en stor gruppe Ap-velgere fra 2009 kunne tenke seg å stemme på partiet igjen i 2013, men nøler på grunn av de to samarbeidspartiene. Målingen fra Ipsos MMI tallfester gevinsten til 124.000 velgere, 4,6 prosentpoeng og 9 mandater:

http://www.tv2.no/nyheter/politisk/jens-kunne-tjent-114000-stemmer-paa-aa-droppe-sv-og-sp-4107740.html

Arbeiderpartiets store utfordring er fortsatt å mobilisere den store gruppen velgere som stemte på partiet i 2009, men som nå sitter på gjerdet, eller har gått til Høyre. Vi kaller dem Arne Olav-velgerne etter Gro Harlem Brundtlands ektemann. Kollega Torbjørn Giæver Eriksen har skrevet innsiktsfullt om denne velgergruppen her: http://blogg.tv2.no/torbjorn-giever-eriksen/2013/08/13/jens-ma-overbevise-arne-olav/

For å mobilisere denne gruppen, må Arbeiderpartiet før valget minne om at man også er klare til å regjere alene, i mindretall, dersom den parlamentariske situasjonen skulle tilsi det. Det sitter i partiets genmateriale å ta ansvar og søke makt. Men da er det en forutsetning at partiet er størst. Ap-ledelsen har dermed en krevende oppgave. På den ene siden må de være lojale mot de to regjeringspartnerne, samtidig må de få kommunisert at samarbeidet ikke varer lenger enn til 9. september hvis flertallet ryker – og at de ikke utelukker å danne en mindretallsregjering i løpet av de neste fire årene.

Nå risikerer partiet at mange velgere blir sittende hjemme hvis målingene inn mot valgdagen viser borgerlig flertall. «Ingen vits i å stemme når det ikke kan bli flertall og Ap fortsatt er bundet til det rødgrønne prosjektet», vil de tenke.

Derfor er jeg helt sikker på at noen i Arbeiderpartiet, på tilstrekkelig høyt nivå, før valget vil minne velgerne om at man ikke er mer bundet til det rødgrønne prosjektet enn at man kan regjere alene dersom flertallet ryker.

 • Frank Øien

  Jens står hele veien

 • fornuften22

  Statsministeren er utenfor hoppkanten og svever nedover nå.
  Nå er det bare å vente på lengden og stilkarakterene.
  Et forsøk på å snu nå vil ødelegge stilkarakteren i alle fall.
  Nå må statsminister Jens Stoltenberg stå løpet ut eller fortsette svevet nedover.
  Lengden vil neppe bli ny rekord for Ap, men han kan klare å hoppe med stil og lande uten et stygt fall.
  For statsminister Jens Stoltenberg blir åtte år med makten som statsminister en stor seier for Stoltenberg uansett.
  Det rødgrønne prosjektet går mot slutten.
  Og SV og Sp drar ned lengden eller resultatet selv om statsministeren holder på stilen og står løpet ut.

 • Venstre har i alle fall effektivt utelukka seg sjøl for vurdering av min stemme. For all framtid.

 • MonikaLarsson

  Danserna som Linni och Calle Sterner har inte hållit samma klass son svenska Lets dance vet inte varför kanske för att man inte ser hela programmet. Det går ju inte se även med sumo.

 • Det var “They” av Jem 🙂

 • Hannee2

  Hei flinke Hanne..

  Jeg syns du var superbra, men det jeg lurer på er hvilken sang dere danset til..

  Stå på videre.

  Hilsen Hanne..

 • Gunnar Christoffer Holtet

  Vinner dom finalen, har dom blit EM -MESTER , ET AV LAGA SOM GÅR VIDRE VINNER ,

 • Frank Tobiassen

  Jeg synes det er like fascinerende med disse TV2 reporterne som klasker til med et skikkelig tips (etter at Tyskland som eneste lag allerede har vunnet de 2 første kampene).

  Få litt baller og ta disse tipsene FØR fundamentet er lagt.  Det er jo dette dere “ekspertkommentatorer” er til for.  Ikke fortelle oss noe vi allerede ser.

  I tillegg liker vi jo også Claus Lundekvam som 10 runder før slutt i Premier League, klasker til med et tips om at han tror det er 4 lag som kan stikke av med gullet.  City, United, Arsenal eller kanskje til og med jokeren Tottenham.

 • Guest

  Tyskland er gode helt til Xavi og Iniesta står på motsatt banehavldel, da er det natta.

 • TV2Kimrhaugen

  Hei,

  Jeg er helt enig i at Nederland ikke henger med etter at de slipper inn 1-0, og har heller ikke skrevet annet. Jeg har dog skrevet at de før baklengs så absolutt er med, og det står jeg 100% inne for.

  Tyskland var BRA, uten tvil. Så kan man selvfølgelig si at Nederland lar de være bra også. Men det er en veldig fin egenskap å unne andre suksess, faktisk se at andre var bedre. Noen ganger er det greit å løfte hånda i været og si: Vi tapte mot et bedre lag! De var bedre!

  Når det gjelder å overbevise. I første kampen synes jeg ikke de gjør det,selv om de defensivt er sterke. I kampen mot Nederland synes jeg de overbeviser. Så kan det være en kombinasjon av at Nederland er svake, og at Tyskland er gode. Er vi uenige om det, ja så klarer jeg fint det 🙂

  Burde tatt…Tja, jeg vurderte den frem og tilbake. Jeg vet ikke om han burde, men han kunne tatt den ja. Han går tidlig ned og blir lurt litt. Men samtidig er jeg ganske sikker på at hvis du har en favorittspiller som scorer et slikt mål, ja så vil du fort kunne si: Det var en fin scoring!

 • Thomas Emil Fallet

  Nederland spilte en forferdelig kamp! Etter 0-1 falt viljen bort og lagmoralen i bånn! Kroppspråket til 10 hollendere var ikke til å ta feil av, og det er klart at det er noe som lugger utenfor banen. Sneijder var den eneste ned vilje av de oransje, og som han kjeftet på sine egne, han var tidvis forbannet på mangelen på vilje hos lagkameratene sine. Poenget mitt er uansett at, ja tyskland er bra, men de har ikke overbevist like mye som alle skal ha det til. Nederland spilte elendig!
  Og forresten kim robin, stekelburg burde tatt gomez sin andre scoring, ikke bli for revet med – enda!

 • InfamousBryn24

  Boateng har lært hvordan man skal blokkere skudd av John Terry! Har man baller av stål og et stort hjertet for laget lukker man aldri øyne og kaster seg all-in foran skuddet! Herlig artikkel 🙂

 • Bra skrevet!

  Opparbeidet til Bastian, som tvinger fram et tilbakespill til Stekelenburg, som klose lukter og nesten klarer å dytte i mål. Fantastisk innsats! 
  Jeg tror på Tysk seier i EM!

 • Bra skrevet, Kim! Hva er det med deg og midtstoppere?;-)

  Tyskland har skjønt det mange lag ikke har..Istedenfor å legge seg bakpå å “vente” på Nederland (som stort sett alle lag gjør når de leder) skal trykke på de siste 10, velger de å heller holde kula i laget. Dette klarer de samtidig som det går fremover i lengderetning! Imponerende. På den andre siden er vel ikke mange lag i verden som har kvalitet heller til å spille slik. Som Solheim sier, veldig sterkt!

 • Gode og objektive ord om en kamp som fort kan stå igjen som en av de bedre etter mesterskapet.

  Vi må heller ikke glemme måten Tyskland “rir i land” seieren på. Etter Nederlands mål makter nederlenderne nesten ikke å vinne tilbake ballen, og de gangene de gjør det, er Tyskland i total balanse med én gang. Det tyskerne drev med de siste 10-15 minuttene vitnet om et sterkt kollektiv, og de utviste rutine fra ypperste nivå.