Valgkamp alltid viktig

Hans Geelmuyden er en frittalende og spissformulert mann. Det gjør ham underholdende, men ikke alltid opplysende.

Sist fredag hørte jeg ham beskylde en forbløffet Terje Svabø for å fare med «sludder og vrøvl» i en debatt om viktigheten av valgkampen i NRKs sommeråpent. Ifølge Geelmuyden er ikke valgkampen viktig. Den er av helt marginal betydning. Han gjentar de samme poengene på GKs egen hjemmeside i dag.

Siden Hans G alltid får mye oppmerksomhet, og siden han alltid snakker i store bokstaver, er det jo interessant å drøfte hva han egentlig sier. Og i motsetning til Hans G skal jeg ikke beskylde andre for å fare med sludder og vrøvl. Jeg skal tolke ham i beste mening.

Derfor: Det jeg tror han mener å si, er at velgerne nå stort sett vet de de trenger å vite, og vil vite, for å bestemme seg for parti. Det viktigste er ikke hva som skjer i valgkampen, men mellom valgkampene. Det er gjennom stortingsperioden på fire år partiene har avgjørende mulighet til å etterlate varige inntrykk hos velgerne, ikke gjennom en hektisk valgkamp på fem-seks uker.

Selvsagt er det slik. Det er det samme som å si at kroppsvekten ikke bestemmes av hva man spiser mellom jul og nyttår, men av hva man spiser mellom nyttår og jul. Det er de lange linjer, de mange hverdagene og den politiske kommunikasjonen over tid som bygger grunnlaget for de riktige (eller de gale) assosiasjonene hos velgerne. Men nå er det nå en gang slik at hvordan velgerne ter seg på to bestemte datoer, 8. og 9. september, er viktig. Og siden velgerne svinger (uomtvistelig dokumentert) er det helt avgjørende å treffe denne planken. Det bidrar valgkampen til. Det er mulig å si at den rødgrønne regjeringen ikke hadde flertall noen gang mellom 2005 og 2009, annet enn på valgdagene. Og det holdt til fire nye år.

Med andre ord: skal man veies den 1. januar, er det likevel viktig hva man spiser mellom jul og nyttår.

Likevel: i den lange og helhetlige konteksten, kan man komme unna med å si at valgkampen er av marginal betydning. Men det betyr ikke det samme som at den ikke er viktig. For valg avgjøres svært ofte på marginene. Og de faller ikke på plass før de siste ukene. Derfor er det avgjørende for partiene å delta i valgkampen, og helst gjøre det bra i valgkampen, helt til stemmelokalene åpner.

Valgforskerne er entydige og samstemte om at velgerne vandrer mer enn før, og de bestemmer seg senere enn før. Om lag halvparten av velgerne lar seg påvirke av det som skjer gjennom valgkampen. Tre av ti bestemmer seg for hva de skal stemme i løpet av de samme ukene. Mer enn ti prosent av velgerne bestemmer seg på selve valgdagen, mange av dem først når de står i valglokalet.

Med så store velgergrupper på vandring mellom partiene, eller mellom partiene og gjerdet, virker valgkampen mobiliserende. Den kan få flere av dem som første tenkte å sitte hjemme, til å stemme. Den kan forsterke og rekapitulere de assosiasjonene som har fått næring gjennom valgperiodens fire lange år, gjennom hverdagens mange politiske handlinger og politiske kommunikasjon. Og, ja, de fire forutgående årene er viktigst, men valgkampen er også viktig. Selvsagt er den det. Det er da de siste viktige marginene skal hentes.

De fleste fungerende demokratier kan vise til en lang rekke eksempler på at utfallet er påvirket, og endret, gjennom valgkampens gang. Amerikanske presidentvalgkamper er fulle av dem. Norsk politisk historie likeså. I 1997 mobiliserte Thorbjørn Jagland sterkt gjennom sitt senere omdiskuterte 36,9-veto til folket. Men rett før valget så det ut til å virke. Ap klatret stort på målingene. Så gjorde han det svakt i den avsluttende partilederdebatten. Mange mente at han og Ap tapte valget der og da. De fikk 35 prosent, de siste to prosentpoengene glapp på målstreken.

I 2009 drev Venstre en ganske spesiell valgkamp. Lars Sponheim var vel så mye opptatt av å hindre Frp i å få innflytelse etter valget, som av å kaste Jens Stoltenberg og sikre borgerlig flertall. Sponheim var i tillegg lite synlig i den nasjonale valgkampen. Venstre havnet under sperregrensen. Der havarerte det borgerlige prosjektet.

I 2009 satt jeg selv på Statsministerens kontor. Vi var dønn frustrerte over at selve regjeringsspørsmålet ble tonet ned i valgkampens siste uker. Så stilte Erna opp på det famøse bildet i VG, med Lars Sponheim og Dagfinn Høybråten. Men Siv fikk ikke være med, og kjeftet opp Erna i full offentlighet. Dermed fikk vi det vi trengte: debatt om regjeringsspørsmålet, styringsdyktigheten og det borgerlige kaoset. Fra å ligge an til et godt valg, godt over 30 prosent, klatret Ap til et selv for oss uventet godt resultat og fikk 35,4 prosent. De rødgrønne berget flertallet for fire nye år. De siste marginene falt på plass i løpet av valgkampens siste uker og kunne like gjerne ha havnet på den andre siden av streken. Da hadde Erna alt vært statsminister.

Slik gikk det ikke i 2009. Slik kan det gå i 2013. Men fortsatt er marginene viktige. Aps størrelse, og om noen av de fire minste partiene havnet under sperregrensen, betyr mye for Stortingets sammensetning, og dermed for hvilken politikk som vil bli ført de neste fire årene.

Derfor: valgkamp er alltid viktig. Hans G sier i sin blogg at politikerne, partiarbeiderne og journalistene aldri vil innrømme at han har rett, fordi de lever av å hausse opp valgkampen. Men det kan jo også hende at de ikke gir ham rett fordi han tar feil.

 • Birger_Skruddusvingen

  “Du føler ikke at det er litt rart å svare på kommentarer som ble postet for 2 uker siden?”

  Nei! Skulle jeg føle det, mener du?

 • Arild2440

  Du føler ikke at det er litt rart å svare på kommentarer som ble postet for 2 uker siden?

 • Birger_Skruddusvingen

  “5) Agnete Haaland som representant for Kultur-Norge.”

  Hmm… Jeg tror ikke jeg vet hvem det er.

 • Birger_Skruddusvingen

  “Har forstått at en del synes de er tøffe som står fram med fullt navn, ikke alle er helt enige i det.”

  Jo, de er tøffe.

  Men som det heter når det gjelder bl.a. trafikksikkerhet:

  “Det er ikke tøft å være død!”.

 • tjukken18

  Jeg vill kalle dem samfunnets verste fiender…
  En nydelig bukett, alle like elsket av landets tenkende individer…

 • Laban

  Synest valgkampen begynner å bli en parodi på seg selv med alle disse agurknyhetene. PR-rådgivere har alltid en skjult agenda. Agenda til Wara er skjult i en av disse “beskrivelsene” .. og i dette tilfellet er det “Arbeiderpartier hadde Stein Erik Hagen som hoggestabbe i 2009” . Bra. Dette er ett godt eksempel på den fiendtlige holdningen regjeringen har ovenfor de i dette landet som sysselsetter flest mennesker utenfor det offentlige.

  Senest i går uttalte Kristin Halvorsen at “formueskatten til de 7% rikeste i landet er nok til å dekke frukt og grønt satsningen i ungdomsskolen” . Mange borgere blir provosert når de hører at rikingene skal få skattelette. Og via eksempler så går de fem på. Enkleste måte å vinne velgere på. Men det store bildet er at de siste 8 år har mange flagget ut. Senest Seadrill i Stavanger. Mange mister jobben pga skattepolitikken som ikke gjør det mulig å konkurrere mot utenlandske selskaper. Særnorsk formueskatt.

 • the_94th_united

  Nå vil jeg si at dere venstreekstreme ikke har mye bedre dannelse akkurat.

 • Perso22

  Ja Tor Mikkel.Her har du jo plukket på øverste hylle i arogansens og dumskapens høyborg .

 • gvor

  Hva med LOs Thon boikott. En demonstrasjon i at de har økonomisk makt via sine medlemmer til å skusle bort en 1/2 million kroner. Respektløshet er usjarmerende uansett hvem den er siktet mot. Det er en ærlig sak å være uenig i partipolitikk, men å bedrive straffesanksjoner på eget initiativ mot enkeltvelgere er jo bare skremmende. Det er ikke en oppgave for et overordnet organ.

  Var det Lo som også hadde en sjarmerende pr-kampanje mot privatisering av helsevesenet ved forrige valg? Der hvor helsepersonell i det private ble fremstilt som reneste, ja hva skal man kalle det, gærninger. Herregud så flaut.

  Intelektuell aktivitet og finesse er tydeligvis helt fraværende. I tillegg klarer de selv å bygge seg et antirenome, og gjør seg selv til drømmefiende nr.1, mot hvilket parti det nå skulle være.

 • Pellepoliti2

  haha, snakker meg om… NM i å drite seg ut for snaue 2000kr…

 • Pellepoliti2

  Rene skjære Brekkmiddelet

 • Arild2440

  Det at Martin Kolberg misliker Frp er faktisk en god grunn å stemme Frp. Makan til motbydelig, frekk, selvgod pamp skal man lete lenge etter.

 • drusus

  Ja, med slike fiender trenger man jo ikke venner. De overnevnte har gjort en utmerket innsats for FrP i valgkampen 2013. Partiet burde sende en flaske god rødvin til hver og en av dem etter valget (eller kanskje en tepose i Krekars tilfelle).

 • ann

  lanskje du kan komme hjem og hjelpe til med den grønne politikken slik at de for starthjelp fra deg .evaj joly .

 • Les Paul
 • Beer_oculos

  Hehe, hadde helt glemt den. LOL Veldig bra!

  Korrupsjonsjegerinnen….

 • KristianMikalsen

  Mullah Krekar fiende?
  Hvilke sokker har du røykt i det siste?
  Etter at Mullah gikk ut med sin støtte til de rødgrønne, så har jo FrP hoppet fram flere poeng!

  Og alt i alt, så er det få som har vært fiender til FrP i år.

 • sjises

  Symboleffekt

 • sjises

  Men de kan også bruke mykere ord som “våkne opp”, “sosialister” og “kneblet”

 • sjises

  Ja, det var en del flinke politikere som sluttet/måtte slutte etter Dolkesjø. Men Siv stod igjen (som den eneste)

 • Les Paul
 • Fullt Navn

  Rødt synes det var synd at TMW trakk seg fra politikken.

 • Det kan jo ha sammenheng med kuppet av ikkedemokratiske institusjoner (i hovedsak media/forlag, utdanning og fagforening) initiert av KGB via underbruket STASI… hvor blir det av STASI-arkivene? Det har kommet fram at utenlandske forskere stadig forundres over hvorfor de ikke når fram med sine søknader, i motsetning til i andre land. Slik, har de fått faktisk (definisjons)makt i Norge. “Behovet” deres har ikke vært til stede i like stor grad som i andre land.

 • På hvilken måte mener du debattene som feks krever FB-konto er bedre enn andre debatter? Hvor mange dager tror du det tar å lage en troverdig falsk profil?

  Si det som det er. Du ønsker å kneble en masse folk som av en eller annen grunn ikke kan stå fram offentlig.

  PS
  Har forstått at en del synes de er tøffe som står fram med fullt navn, ikke alle er helt enige i det. Særdeles ikke i disse overvåkningstider.

 • Finn Oddvar Stensrud

  Der har vi den saklige ordbruken igjen… er “tulling” et politisk argument? Kolberg (ikke med hl) er ikke min “favoritt” – men jeg bruker et anstendig språk når jeg er uenig med noen; Er det “SV-skolen” som har sviktet? – den har ikke lykkes med å lære elevene dannet oppførsel, skjønner jeg 🙂
  Ps. Nå må TV2 kreve at alle debattanter står frem med fullt navn!

 • Igec

  Det beste med Kolberg er at han virkelig ikke skjønner og oppfatter hvor langt ute på jordet han faktisk er!

 • Terje Røberg

  Hmmm var det etter … eller før han dro ned til Kirgisistan og hadde møter med presidentetn der. Korrupt som få. Ble avsatt og lever vel pr dags dato i eksil i Russland! Ja dem har vel gått i “læra” noen steder!

 • Finn Oddvar Stensrud

  Der har du et poeng! 🙂
  Jeg har lurt på hvorfor kommentarfeltene totalt domineres av høyreekstreme holdninger – parret med dårlig folkeskikk?
  Det er ikke det at man vil ha en “blå” politikk, jeg reagerer på – nei det er personhetsen og mangel på språklig dannelse: Ord som “tulling”, “klovn” m.v. blir flittig brukt om de man er uenige med…
  Det må være flaut for “Erna” og “Siv” at venstresidens ufine debattanter utgjør en så liten andel av netthaterne?

 • Finn Oddvar Stensrud

  Helt enig – men jeg tror vi også tar med ekstremister på høyresiden. Vi har opplevd terror fra ytterste høyre – vi kan; meget sannsynlig oppleve terror fra ekstreme islamister. Ekstreme terrorister på ytterste venstre – slik som de hadde i Tyskland – har heldigvis ikke vært til stede i Norge.

 • SolarClep

  Sjekk opp hva som hendte på Dolkesjø.

  Hagen kvittet seg med den liberale fløyen og satt tilbake med byoriginaler og bygdetullinger. Og siden har ikke partiet forandret seg.

 • Regnskapsfører

  No shit? Skjønte du artikkelen?

 • diplidoklius

  ..FRP sin verste fiende er Kjell Magne Bondevik, og skulle stått som nummer 1 foran Krekar, sleipere falsk profet har ikke blitt født siden Judas solgte Jesus for sølvpenger slik Bondevik er troende til å selge KRF-sjela til AP og de rødgrønne for å unngå at KRF kommer i regjering med FRP ,,..

 • Beer_oculos

  Haha, dette er ekte valgflesk!

 • erik_p

  Eva Joly er vel det verste som har hendt norge, da hun skulle diktere bondevikregjeringen på hva som var korrupsjon.

 • frank

  Wara ble aldri kastet ut av FRP! Så vet du det. Han valgte å legge aktiv politikk på hyllen, og starte i annen type jobb. Så slipper du å spekulere på det mere!

 • typhoon99

  det er jo det jeg alltid har sagt.ekstrem sosialister er like farlige som ekstrem islamister.

 • Bjørnar Hansen

  Vi har et demokratisk problem når Eva Joly nærmest hetser 500 000 nordmenn for sympati med Frp. I prinsippet så blir de jo stemplet som dumme individer. Mulig Eva J hadde passet inn i et mer diktatorisk forum a là Hvite Russland hvor hun ville treffe meningsfeller med nedsettende synspunkter på landets borgere,

 • dagjohansen

  Ja, og hvorfor ble Wara kattet fra Frp?

 • romsdoel

  Hvorfor korrupsjonsjeger og miljøforkjemper Eva Joly?

 • Gamleoslo

  ??

 • El Josso

  Tor Mikkel Wara burde også lage en liste over FRPs verste venner. Der burde kommentarfeltmilitsen sikre seg en god plassering.

 • OomBlou

  De som her nevnes er vel helst fiender av landet, landsforrædere altså.

 • Rodilla2

  Kohlberg, er et bevis på at AP virkelig ER et parti som er FOR velferd… Hvem andre ville beholdt en slik tulling i en sentral posisjon? Han er så ubrukelig, at han ikke ville ha truffet havet, om han hadde falt fra et skip i havsnød….

 • sturlason

  Helt enig med

  Tor Mikkel Wara 😉 må legge til mange flere , mange skulle vert hivd ut av landet for lenge siden som Profetens Ummah tullinger.

 • Kolberg har jo begynt å fiske stemmer for FrP i minoritetsmiljøene også… 🙂

  http://www.dagsavisen.no/fremtiden/kolberg-odela-stemningen/#cxrecs_s

 • Jørn

  Måtte bare kommentere Martin Kolberg. Når han begynner å snakke om FRP, koden osv, så begynner jeg å le så jeg får egentlig ikke med meg hva han sier. Det blir meget komisk og derfor er han også kalt: Komiske Kolberg

 • Igec

  Kreket skaffer vel FRP flere stemmer. Det samme gjelder forsåvidt med Komiske-Kolberg. Man vet sjelden om man skal le eller gråte når den mannen sier noe…

 • Marie_Kjeks

  Mulla Krekar er vel i realiteten heller en venn av FrP, når han går ut offentlig og støtter AP, SV og Rødt.

 • Perso22

  1-5 For noen exempler !!

 • Olav Bergo

  Jeg er tilbøyelig til å være enig i det siste alternativet.

 • magnejenssen

  Joda valgkampen er viktig den. Den er viktig fordi partiene, pressa og du I minst 4 uker bruker all den kunnskap dere har til å få folk til å tro på en masse ting som I beste fall er på siden av sannheten, men I verste fall er reinspikka løgn, innpakke I diplomatiske ord og vendinger som dere alle vet at velgerene tolker en vei og som politikerene I etterkant kan stå fritt til å tolke den veien de selv vil. ETTERPÅ kommer dere og forteller oss at dette er det “Politiske språk” og at Hværmannsen selvsakt burde ha forstått det, og ikke burde komme etterpå og påstå at noen har bedrevet løgn. Jeg venter med lengsel på at den dagen skal komme da dere alle innser at når du står foran folket og taler, da skal du MENE det du sier, ikke en masse annen løgn som du IKKE sa. Inntil videre er enhvær politiker en kvalm løgner for meg. Og de neste 4 årene vil den ene løgna verre enn den andre bli avdekket, for så om 4 år, bli omtalt av politikerene og av pressa og deg som “akseptabelt politikerspråk” men som altså for den vanlige velger blir regelrett løgn.

 • DATATUFS

  valgflesk sier man? Erna er personifiseringen av
  dette

 • per johnny halden

  Viss det skal bli ro i leiren , så må venstre hoppe over til de røde ,
  det er der de tilhører , så viss de blå vil vinne , så må de kutte ut venstre . Høyre må slutte å stemme for APs forslag i stortinget
  hele tiden , dette virker som om de plasserer mellom rødt og blått
  derfor må dere velgere som vil ha forandring ,,,, STEMME FRP godt
  VALG

 • ida

  helt klart

 • fornuften22

  Jeg kaller ikke oppmerksomhet til demokrati og valg og valgkamp og til ytringsfrihet og til menneskerettigheter her i Norge for navlebeskuelse.

 • chrissvor

  gå på en håndballtrening og si du vil spille strek en time..hvis du overlever all julingen du får der..skal jeg spandere en øl på deg..for du aner ikke hva du snakker om

 • chrissvor

  la oss sette deg på strek i håndball,hvor du får juling i 6o min konstant..så vil du se at enn 8-10 dueller iløpet at 90 min med jaap stam blir barnemat

 • Rolf Østby

  latterlig svar! Hvor ofte blir noen taklet med to strake bein???? Enig i at håndball har en viss feminin side ved seg, men da kommer du ikke med sosse pappagutte idretten tennis som eksempel….

 • Rolf Østby

  Var nok litt tullete å utelukke rugby her, til tross for at du sa at det var unntaket. Ser at mange her vil ha Amerikansk fotball som ett alternativ, jeg har selv spilt amerikansk fotball i canada (ja jeg ser ironien) og det var ett helsikes adrenalinrush hver gang. Allikevel føler jeg at amerikansk fotball har for forskjellige krav til hver spiller til å kunne hevde seg her. Fotball er ikke en fysisk idrett og det må noen bare innse så det er helt utelukka, volleyball fyller jo ingen andre krav enn at det brukes en ball, men da kan jo baseball også vurderes. Så da står vi igjen med håndball og basketball, også blir det for dumt å ikke ta med rugby helt inn. Du ser fler tøffe taklinger i håndball enn basket, men de blir jo ofte også avblåst, type 9 meterkast, noe som gjør at det er ulovlig og da er vi inne på taktiske vurderinger, så jeg føler at håndball og basket er ganske likt stilt, med en liten fordel håndball, men det er fortsatt ett stykke opp til rugby, som nok går ganske klart ut av din kåring her!

 • Tidenes mest provoserende innlegg, ærlig talt: er du dum eller lever du virkelig i den fantasi at håndball er verdens tøffeste idrett?

  Amerikansk fotball er i en egen liga for tøffhet. Med en gang en spiller har ballen følger det med en risiko for å ende opp som en grønnsak pga. de enorme påkjenningene man kan få av en takling. Du er ikke supermann med en gang du får på deg beskyttelsen.

  Forresten, uten fysikk er det ikke vits å prøve seg på ballidrett i det hele tatt.

 • Minigrill

  Hvorfor drar dere inn fotball i denne diskusjonen? Fotball er jo ikke akkurat en veldig fysisk idrett? Er det et mindreverdighetskompleks jeg aner? Håndball ER en tøff sport. Har du ikke fysikken, har du ingenting på banen å gjøre. Til dere som roper “amerikansk fotball er tøffestetøffestfordijegikkelikerhåndball”… Selvfølgelig er det en fysisk sport, men å sammenligne det med håndball er.. hm, søtt!

 • zinho17

  Skal dette være en spøk?

 • Yousack

  Hvorfor har beskyttelse så mye å si? Kan garantere deg at enkelte av taklingene i Amerikansk fotball foreksempel er så tøffe at bein brekker. Taklingene tillater rett og slett tøffere sammenstøt, uavhengig av beskyttelse eller ei. Beskyttelsen gjør deg ikke immun mot store sammenstøt. Det avtar kasnkje litt av kraften og beskytter hodet, men ellers er det ekstreme påkjenninger og langt større enn håndball.
  Om eneste kriterie for hvor tøff en sport er, er i hvilken grad man får albuer i fjeset så er nok håndball der oppe ja.

 • noleftwing

  Det som hvertfall er sikkert er at Fotball er den minst ærlige av alle ballidretter. I hvilken annen idrett drives det med systematisk forsøk på filming på en slik skala, som supporterne på toppen av alt applauderer?
  Noe slikt ville vært helt tabu på håndball banen, og du ville kjapt bli stempla som ei pingle.

 • brt67

  Olympiatoppen reflekterer ikke VERDENS beste utøvere. Verdens beste håndballspillere er ikke raskere enn verdens beste fotballspillere. Mikkel Hansen slår neppe Cristiano Ronaldo eller Theo Walcott i en sprint. Angående ESPN-undersøkelsen, så er den kanskje ikke 100 % nøyaktig, men den gir nok en god pekepinn. Hånball er ikke blant de sportene der det kreves mest styrke, noe som sikkert kommer overraskende på mange nordmenn som ikke har innsikt i kravene til utøvere i idretter med mer prestisje og konkurransenivå, som feks amerikansk fotball og basket.

 • sorgenfri81

  kan nevne at håndballspillere har flere bestetider enn fotballspiller på 40 metertesten på olympiatoppen….

 • sorgenfri81

  undersøkelsen til espn viser jo at de ikke har satt seg inn i noe i det hele tatt…de gir håndball 3, 40 på styrke?

 • MojoYoyo

  Jeg synes hodedueller er enda tøffere. Hvorfor er du så interessert i å lese svaret mitt? Det er ikke sånn at hvis jeg er enig med deg at det første alternativet er tøffest så er håndball den tøffeste sporten. Så er det vel gjerne midtstopperne i fotball som får gjennomgå mest. De veier vel ofte rundt 100 kilo dem og.

  Ellers er det liten tvil om hvilke sporter som er tøffest; Ischokey og Rugby

 • MojoYoyo

  Se her ja, en som ikke er så happy med at andre er Ronaldo supporter. Rooney sitt kutt var dypere og farlgere ja, men poenget var jo bare at det blir for dumt å sette Ronaldo i dårlig lys hele tiden. Det skal jo ingen ende ta! Det er stor forskjell på å være pyse og klyse!
  Hvorfor skal du være så vanskelig egentlig? Og hvorfor skal du absolutt vite hvilken skade jeg pådro meg? Jeg fikk prolaps og det har i tillegg gjort at jeg ikke klarer å løpe lenge på venstrebenet. Hvorfor er du så stor taper? Ingen grunn til å være frekk! Synes synd på deg, så skal ta å be for deg din patetiske Ronaldo hater!

 • Guest

  Randi Gustad er den mest pr-kåte personen jeg vet om! Etter hun sluttet på landslaget har hun kommet med den ene utspillet etter det andre for å komme på tv eller i avisen! Linselus…

 • chrissvor

  Da RBK var på topp,spilte cham.league osv.Ble de med i ett prosjekt på olympia toppen.Med både håndball,fotball og basket..Etter å ha tatt oksygentest,løpetest osv.Sier de på olympiatoppen at RBK er de som er dårligst trent,Nils Arne Eggen blir forbannet og tar med seg gutta og går.For han trenger ikke høre på sånt…

 • chrissvor

  men hockey har du jo full beskyttelse

 • paolo35

  Spill 90 minutter mot en motstander som Jaap Stam, så skal vi se hvilken sport som er tøffest

 • SvosJ

  Det går ikke ann å sammenligne disse idrettene. Alle har sine egne styrker og taktiske spilleregler. Hadde et lag fra hver idrett møtt hverandre, hadde de som hadde hjemmebane feid banen med den andre motstanderen. Når det er sagt, snakker vi om proffeliten i NFL er nok disse de beste atletene. De har rå styrke, fart, teknikk og et killer innstink du ikke finner i noen andre idretter, dog også de verste skadene innen idrett. Bare fordi de bruker beskyttelse så skal de ikke telles med, blir for dumt. Sporten er jo så rask at uten hadde de sittet i rullestol alle mann.

 • Ronny Dæili

  Bli med på bedriftsfotball… Det er den hardeste idretten… Folk med dårlig kondis med like dårlige taklingsferdigheter.. Definisjons sak… ‘
  Hvorfor skal håndball hevdes hele tiden? Er dere dårlig utrustet`? Mannehåndball er uansett mer interesant enn pikeball…

 • supergreg1

  Og rugby er ikke voldelig?

 • Nils Jørgensen

  Flott, Randi. Stå på!

 • Jon Sebastian Kaupang

  Dette var tynn suppe, Randi. Utrolig mye usakeligheter tatt med i vurderingen din, og viktige elementer utelatt.

 • Improved

  Latterlig analyse. Skulle likt og sett en håndballspiller bli taklet med to strake bein og knottene først. De største idrettstalentene går aldri til håndball, men til fotball, tennis, basket (altså skikkelige idretter for ekte menn). Det er noe udefinerbart feminint med håndball for menn, som er med på å avgrense populariteten internasjonalt.

 • mongonucleosis

  og jeg må sitte når jeg urinerer. har ikke lov til å løfte tungt…

 • MaWaSc

  Porbably a gooner

 • brt67

  1. Sammenlikningen er meningsløs. Å basere hva som er “verdens tøffeste ballidrett” på hvor mye kroppskontakt sporten innebærer og hvor mye “svette, blod og klister” som flyter på banen, blir en vurdering på helt feil premisser. Vurderingskriteriet må åpenbart være hvor tøft det er å nå opp på toppnivå i sporten, og på dette punktet faller håndball tvers igjennom, på den simple bakgrunn av at det er en ørliten sport som majoriteten av verdens befolkning knapt har hørt om. Om du spør en tilfeldig person i verden hva håndball er, er sannsynligheten stor for at vedkommende tror du snakker om “hands” i fotball. Det er latterlig innlysende at en sport som bedrives av hele verden, som har enorm popularitet i media og som det er en hver unggutts drøm om å bli proff i, har et høyere toppnivå og dermed må anses som tøffere enn en bitteliten idrett som praktiseres i enkelte områder i Europa. Og dersom rugby avfeies som følge av at idretten er relativt lite utbredt i Norge, var det kanskje ingen strålende idé å kalle blogginnlegget “VERDENS tøffeste ballidrett”.

  2. Utstyr og beskyttelse er ingen hindring for at idretten er tøff. Amerikansk fotball medfører ekstreme sammenstøt, kollisjoner og påfølgende skader. Det kan faktisk hevdes at utsyret gir en “falsk beskyttelse” som gjør at utøverne tar enda større risiko og at sjansen for skader dermed ikke reduseres i alt for stor grad. Se dessuten pkt 1: prestisje, berømmelse og økonomisk gevinst i amerikansk fotball på toppnivå er av kollosal dimensjoner sammenliknet med håndball, hvilket innebærer at utøverne må trene hardere, ta større risiko og ofre mer for å nå toppnivå. Det er ingen tvil om at håndball er en tøff, fysisk krevende og spennende idrett, men tittelen “Verdens tøffeste ballidrett” faller på sin egen urimelighet også på dette punktet.

  3. Håndball er helt klart en fysisk tøff idrett, og håndballspillere på toppnivå er utvilsomt i god fysisk form (de er jo tross alt toppidrettsutøvere) Sammenliknet med andre idretter, når de imidlertid etter min mening ikke opp på dette punktet heller. For det første er også denne diskusjonen av mindre praktisk betydning, da fysikken gjenspeiler idrettens krav og det er vanskelig å vekte fysiske egenskaper opp mot hverandre. En sentral midtbanespiller i fotball har feks bedre utholdenhet enn en håndballspiller, mens de fleste håndballspillere trolig scorer høyere på overkroppsstyrke. ESPN prøvde å gjøre dette i en undersøkelse fra 2012, basert nesten utelukkende på fysiske egenskaper: http://sports.espn.go.com/espn/page2/sportSkills
  Av ballidrettene finner vi amerikansk fotball på tredje plass, basket på fjerde og fotball/soccer på 10. Håndball? 26. plass, rett bak freestyleski og fekting.

  4. Hvor godt trent er egentlig en håndballspiller? Ja, mange av dem er raske, men sammenlikner du 60- eller 100-metertidene til en håndballspiller med en fotballving eller en running back i NFL, er resultatet nedslående.

  De er også relativt sterke, men også her skuffer den gjennomsnittlige håndballspiller sett opp mot amerikanske fotballspillere, rugbykjemper eller til og med basketspillere. (som nevnt gir det liten mening å sammenlikne konkrete resultater, men som illustrasjon: Kristian Kjelling tar (visstnok) 135 kg i benkpress, mens de fleste NFL-backer ligger opp mot 200-tallet)

  Håndball stiller ikke ekstreme krav til utholdenhet, pga banens korte lengde, moderat intensitet og mange bytter. På dette punktet må nok håndballspillere se seg slått av fotballspillere (kanskje også innebandy, mens de sannsynligvis har overtaket på NFL og NBA-proffer.

  Høyde og vekt er heller ingen god indikator på fysisk form. Riktig nok er de fleste håndballproffer relativt muskuløse og mange veier 90 kg eller mer. Det er derimot ingen tvil om at fettprosenten blant håndballspillere er relativt høy sammenliknet med andre atleter. Svært “rippede” utøvere (lav fett%, markerte muskler) er sjeldent i håndball, i motsetning til i rugby og basket. Her vil utøverne ofte (i likhet med sprintere og de raske NFL-utøverne) ha stor muskulatur ifht fett og dermed en bedre relativstyrke.

  Som eksempel, kan vi se et bilde av Kristian Kjelling (som langt i fra er den håndballspilleren med høyest fettprosent):
  _FEK2404s.jpg
  http://www.freewebs.com/kjellingsiden/_FEK2404s.jpg

  , opp mot eksempelvis wide receiver Michael Garvin på Cardinals:
  http://media-cache-ec6.pinterest.com/upload/45247171226946821_Xso2pg4A_c.jpg
  45247171226946821_Xso2pg4A_c.jpg

  Eller hva med rugby?

  http://images.watoday.com.au/2009/03/26/434434/article-cousins-420×0.jpgarticle-cousins-420×0.jpg

  Kom gjerne med liknende fysikker fra håndballverden. Husk at dette ikke automatisk betyr at håndball er mindre tøff sport enn andre, men det illustrerer de fysiske kravene. Som nevnt innledningsvis er håndball klart en tøff og krevende sport, men “verdens tøffeste” er i beste fall svært naivt å hevde.

 • Dessverre må dette være noe av det dummeste jeg har hørt, seriøst, noe av det dummeste. “håndball har den tøffeste fysikken fordi alle må løpe i angrep og forsvar, og de blir taklet når de er i angrep” altså, først burde vi gå over ordet “takling”. Det dere kaller taklinger er det fotball kaller “duell i boksen” dere holder og drar i hverandre. Oi, kjempeslitsomt. i fotball er en takling når man spurter og hopper ned, knottene først og treffer vanligsvis ballen så spilleren, selv om det finnes bedre og dårligere taklinger enn det. ja vi har leggbeskyttere, men herregud, hvor ofte brekker noen beinet etter en takling i håndball??? skader for dere får fotball også, eneste stedet dere er mer belastet er knærne. Fotball har det like tøft for blant annet anklene.Det at håndball er sporten som trengs best fysikk for å bli god i er også latterlig, ja dere løper opp og ned i 5 minutter, deretter sitter på benken i 5 minutter. Kampen varer 2×30, ikke 2×45, fotball har maks 3 bytter, som betyr at minst 8 av de 11 spillerene som starter, må spille i disse 90 minuttene. kan ærlig si at jeg ikke leste hele artikelen, for da hadde jeg mensa. Takk for meg.

 • $26870326

  uff…. passer best at du holder deg på kjøkkenet før du gjør mer ugang

 • Makissen

  Ser at du fikk med deg hele skadeomfanget rundt Rooney. Kuttet var jo såpass dypt at det tok mange dager før han i det hele tatt kunne trene igjen på grunn av at det var en risiko for at det kunne rives opp bare ved å løpe. Oi, shit.. Kan ikke du utdype litt mer hvorfor ikke legen lar deg spille mer? veldig interessert i hvorfor ikke du får spille fotball ser du.

 • 99Ole

  Håndball er hands

 • NikkoLazy

  En som klager på LFC, United og Chelsea? Hvilket lag holder du med?

 • Kim23

  Hvorfor skal du ta ut ballsporter som bruker beskyttelse? fordi det blir klin umulig å diskutere tema? Så vidt jeg vet.. er det vel bare amerikansk fotball man da ekskluderer, ballsport hvor “tung” beskyttelse blir brukt. Mitt poeng er; beskyttelse eller ikke, Amerikansk fotball er helt klart det tøffeste ballsporten som finnes, kanskje sett bort i fra “rugby” da.. men håndball er ikke i NÆRHETEN

 • Tommy Eide

  Fysikk delen rykker du på Randi, uten god fysikk i fotball så spiller du ikkje på topp nivå

 • FredrikA

  Gaustad, du har helt rett. Håndball er den mest fysisk krevende ball idretten.

  Når du har blitt invitert på bandykamp, må dette være pga personene finner deg attraktiv, for ingen med sine fulle 5 kan sammenligne bandy med håndball. Det blir som å sammenligne kvinnegruppen Ottar med victorias secret, en helt annen verden.

  Den eneste sporten som også er meget fysisk hard er amerikansk fotball, men der har de som nevnt beskyttelse.

  Gaustad, du må ikke ta deg nær av hver enkelt sinne kommentarer, “haters gonna hate”.

 • for å få dette klart, hvordan kan du påstå at håndball er verdens tøffeste idrett på bakgrunn av at Rugby ikke spilles så mye i Norge? Norge er et veldig lite land i verdensammenheng og det var en tynn unnskyldning fra din side.

 • Erik Anders

  Jeg skal ikke gå inn på noen diskusjon om hva som er tøffest, søte deg, men jeg mener at det at du har beskyttelse i en idrett overhode ikke skal gjøre idretten “mindre tøff”.
  Hvilken beskyttelse mener du man skulle hatt i håndball som hadde forebygget støtskadene som håndballspillere pådrar seg? En fotballspiller uten leggskinn hadde jo vært om ikke livsfarlig, det er ikke ofte du ser i håndball eller i noen andre idretter at kroppens nest-største bein knekkes rett av som i lik linje med fotball. Hovedsaklig er feks: fotball ikke like tøft fordi du ikke har muligheten til at det skal være like tøft uten at det skal gå ut over kvaliteten på spillet. Håndball er mye mer en kontaktsport enn det fotball er, men når du først får en tofotstakling i fotball inn i leggen….da skal du ikke komme å påstå at fotballen er pysete fordi at du bruker leggbeskyttere, det blir for dumt….

  feks:
  http://www.youtube.com/watch?v=dahv9rBiWAk

  Er Eduardo en pyse der fordi han har leggbeskytter?… Mannen hadde vært invalid i dag fortsatt om han ikke hadde hatt leggbeskytter.
  PS.han ble aldri den samme spilleren igjen, det samme kan du si om Aron Ramsey, Per CIljan Skjelbred, Rodirigo Possebon, Jack Wilshire ( vi får se ) etc. Det verste er at taklingen jeg har linket til egentlig ikke er så stygg.

 • Anders Lien

  Ja da er det ingen tvil. Ishockey er tøffest.

 • balic

  ALT av tester viser at toppidrettspillere i fotball er best trent. Dessuten kreves det en helt annen type fysikk i håndball. Du kan ikke sammenligne håndball med fotball. Det er to vidt forskjellige idretter, noe jeg ser du har påpekt når det gjelder andre idretter kontra håndball. Dette burde du sett nærmere på før du begynte å vurdere “tøffhet”, hva nå enn det betyr, siden det fins regler i alle typer ballsport. Håndball kan sammenlignes med basketball. Men jeg tror faktisk basketspillere har vel så god fysikk som håndballspillere. NBA kontra spansk liga i herrehåndball – mange likhetstrekk og absolutt sammenlignbart.

  Jeg skjønner hvor du vil hen med innlegget ditt, men det er faktisk en del av det du skriver som faktisk er direkte feil. Du må huske på at fysikk ikke er synonymt med tøffe taklinger.

 • Guesta1hm

  Det henger jo ikke på greip at man kaller håndball verdens tøffeste ballidrett, også ekskluderer man andre idretter fordi de ikke er store nok I NORGE. Hvor er logikken i det?? I tillegg så er det latterlige å utelukke en sport bare fordi det blir brukt beskyttelse. Skal si deg det at hadde håndball vært en like hard sport som amerikansk fotball, så hadde det blitt brukt like mye beskyttelse.

 • Jeg lurer på hvorfor håndballinteresserte ofte virker å være så opptatt av å få anerkjennelse som den tøffeste sporten? Synes reglene i spillet burde vært diskutert. I artikkelen skrives det at “Jeg er selvsagt klar over at det er mye kroppskontakt i basket”. På grunn av reglene i basket så er vel ikke akkurat riktig? Basket er sterkt ballfokusert og taklinger tillates i liten grad. Volleyball trenger ikke nevnes engang siden lagene spiller på hver sin side av et nett.

  Reglene og banen i håndball gjør at utøverne helt klart har stor fordel av en robust fysikk. Det tillates STOR grad av fysisk kontakt mellom motspillere, noe som gjør at utøverne trenger mye fysisk styrke. Det er typisk at det ender opp med å sammenligne håndball og fotball til slutt…

  Hvis man ser på håndballspillere sin vekt og høyde på internasjonalt nivå så er vel det et direkte resultat av håndball sine regler? Se link -> http://steviey.blogg.no/1328128847_hyde_og_vekt_i_hndbal.html

  Fotball sin banestørrelse og regelverk gjør at spillernes fysikk blir noe annerledes. Hvis man prøver å nærme seg håndball når det gjelder regler; hva ville skjedd med fotballspillernes fysikk hvis f.eks man bare kunne skåre ved å heade innenfor 16 meteren? Se på fysikken til Andy Carroll, John Terry,Carlton Cole, Nemanja Vidic. Alle spillere som er eksperter i hodespillet. Hva hadde skjedd med fysikken til håndball hvis banen ble utvidet til 60x30m istedet for 40x20m? De hadde fått en lettere kroppstype.

  Derfor; ser ikke poenget med å sammenligne idretter med helt forskjellige utgangspunkt.

  At håndball er en svært tøff fysisk idrett er det naturligvis liten tvil om.

 • OleNor

  Hva syns du er tøffest av følgende:
  – To menn på 100 kilo som dunker sammen i full fart
  – To på 70 kilo, der den ene sparker ned den andre bakfra

  Interessert i lese svaret ditt!

 • MojoYoyo

  Skal dette være en spøk? Også selvfølgelig skal dem bruke Ronaldo som et eksempel. Håpløst. Er det en som kriger så er det nettopp Ronaldo. Det er sjeldent man ser han går av banen med skade. Han har flere ganger fått skader og spilt ferdig kampen. På bildet øverst på siden holder han seg på skulderen som han forstuet mot Barcelona, men fortsatte å spille og scoret, og sørget med sine 2 mål for at kampen endte uavgjort! Rooney f.eks måtte bli bært ut på båre da han fikk en flenge i låret. Bare dager etter fikk Ronaldo et like stygt kutt, men splte videre og scoret det avgjørende målet. Da han fikk kutt over øyet slik at han mistet synet på det øyet så spilte han videre og scorte. På volley. Imponerende! Han ba ikke om å bli bytta ut, men fikk ikke lov.

  Selv får jeg ikke lov av legen til å spille fotball lenger pga en skade jeg pådro meg i kamp. Fotballkamp altså!

  Takk for meg og heia RONALDOOOO!

 • Hvorfor snakker du om hvor stor idretten er i norge? Har ingenting å si det når du kaller herrehåndball for VERDENS tøffeste ballidrett. Å det er ikke sånn at siden noen idretter har beskyttelse så er det ut med den sporten. Heller knuffe i hverandre i herrehåndball en å stange i hverandre i amerikansk fotball, selv om de har beskyttelse!

 • Henke: Ta deg en bolle! 😉

 • Henke

  Fortsatt mye tull, men godt å se at det finnes “eksperter” i tv2 som vet å moderere seg i nederlagets time. Men du fikk vel det du ville, oppmerksomhet. Av de fire du nevner så er det vel bare basketball som kan konkurrere. Elsker fotball selv og det er jo idrett som drives på mye høyere nivå enn carebear idretten Hånball, men det har dessverre blitt en pysete sport de siste tyve åra. Jamfør Ashley Cole, Young eller Suarez. Ikke en muskel eller skam i kroppen

 • Torill Grønberg

  Heia Eldar. Hadde syntes det var veldig gøyt og kult hvis du og din samboer kom på stjerneløpet i mercedes klubben en gang, siden dere nå er medlemmer. Hadde vært kult å se bilen deres :-)) Hilsen annet medlem i klubben

 • SlYY

  Hei, Eldar!
  Utrolig tøft at du er med i “Skal vi danse”! Selv om jeg er fra “feil sie ta mjøsa” så heier jeg på deg! Showman nummer 1 😀

  Hvordan kan man få se deg live?Billetter til skal vi danse ser ut til å være umulig å oppdrive og det synes jeg er utrilig synd!

  Har du noen tips?

  Mvh
  Anders

 • Lars kan gå i en søppelsekk og fremdeles se hot ut! lol

 • God Tur! 🙂

 • High__Voltage

  i hope he will succeed!

 • Eller er det fordi det ikke straffes i England?

 • Kanskje de kun hadde tallene for Chealsea tilgjengelig…?

 • <3 Steven Fletcher <3

 • Guest

  639938 er det en Chelsea-spiller i snitt tjener i løpet av en arbeidsuke. Hvorfor nevne Chelsea når du like godt kan nevne Man City eller Man United?Overbetalte fotballspillere er uansett intet nytt. Likevel, som du nevner. Tottenham bør kanskje vurdere å kvitte seg med Gareth Bale. 

 • Eirik Opdal

  Wolverhampton slo united på hjemmebane.. ikke old trafford

 • Det er vel bare deg, for Wolverhampton tapte 2-1 på Old Trafford, og vant med samme sifre hjemme.

 • hicupp

  Lurer på hvordan Wolverhampton slo Manchester United, på Old Trafford, uten engang å være i ledelsen. Høres litt merkelig ut, men det er vel bare meg.

 • Steven Fletcher!!!

 • Eivind B. Thorsen

  Flott blogg. Eneste jeg vil kommentere er at antall røde kort er høyere i Spania/Italia sansynligvis fordi det er kultur for juks og skittent spill der nede.

 • kanskje det er fordi dommarane gir alt for få raude kort som gjer at dei er dårlige?? 😉