Hvem blir vinneren?

Mange spør meg: hvem tror du vinner valget? Det er et enkelt spørsmål som det er mer komplisert å svare på, enn man først skulle tro.

Det mest opplagte er selvsagt at de spør om hvilken av de to blokkene som får flertall. Selv da er svaret ikke rett fram og enkelt. Enklest er det å svare om den rødgrønne regjeringen får flertall og fire nye år. Da er regjeringen den absolutte vinneren, og særlig Jens Stoltenberg. Å vinne for tredje gang vil være en politisk prestasjon av historiske dimensjoner. Det vil vekke oppsikt på europeisk nivå, hvor sosialdemokratene sliter tungt, og den ene venstreorienterte regjeringen etter den andre har fått stryk av velgerne.

I tillegg kommer det faktum at de borgerlige partiene har ledet, til dels stort, på meningsmålingene i mer enn ett år. De aller fleste har i lang tid tatt det for gitt at de borgerlige vil vinne, og at Erna Solberg blir statsminister. Skulle Jens Stoltenberg i spissen for det rødgrønne laget greide å vippe dem av pinnen nok en gang, slik han greide det i 2009 etter en lang periode med dårlige målinger for regjeringen, er det bare å ta av seg hatten og bøye seg i støvet. Jeg gjentar mine ord fra TV 2 Nyhetskanalen i går: det vil være en politisk sensasjon.

Skulle de borgerlige vinne valget, er det derimot flere svaralternativer på spørsmålet i overskriften. Det ene opplagte svaret er Erna Solberg, som da, etter alle politiske værtegn, blir statsminister. Nå har de lovet så mange ganger at et borgerlig flertall gir en borgerlig regjering, og at Høyre vil stille seg i spissen for denne, at det vil være umulig for Erna og Høyre å ikke lykkes. Blir det borgerlig flertall, er Erna dømt til å regjere.

Det er også alt vi vet om regjeringen Solberg. Vi vet ikke hvilke andre partier som blir med, og vi vet ikke hvilken politikk den vil føre på viktige områder. Det kan bli problematisk for Erna jo lenger ut i valgkampen vi kommer, ikke å kunne svarere klarere på konkrete saker og viktige enkeltheter. På den annen side kan det hende at de borgerlige partiene framstår som en «politisk buffet», der velgerne kan plukke fra menyen som de vil og stemme på det partiet de liker best, og stole på at Erna får orden på det hele etter valget.

Men så var det dette med å vinne valget, da. Er Frp en vinner dersom partiet for første gang kommer i regjering og Siv Jensen blir finansminister, med en oppslutning på 14 prosent, åtte-ni prosentpoeng dårligere oppslutning enn ved valget i 2009? Vil Krf og Venstre være vinnere dersom de faller under sperregrensen og kommer inn med et par mandater hver, men kommer på vippen, sikrer Erna regjeringsmakt og får forhandlet seg til viktige politiske garantier fra en ny regjering? Vil Arbeiderpartiet være en vinner hvis partiet gjør alle målinger til skamme, setter inn en sluttspurt og sikrer 35 prosent, men taper regjeringmakten fordi SV og Senterpartiet faller under sperregrensen eller blir for små?

Vi kan tygge på dette mens vi teppebombes med meningsmålinger. Det kan fort bli både slitsomt og forvirrende, for de kommer til å sprike. Mye. Og politikerne stakkar kommer til å bli konfrontert med marginale bevegelser opp eller ned som var det selve valgresultatet.

Om meningsmålingene er det dét å si at de både er viktige og ikke så viktige. De brukes og misbrukes uten forbehold, og uten en tanke på at de fleste svingningene er godt innenfor feilmarginene. Derfor har politikerne rett når de sier at de ikke legger vekt på enkeltmålinger. Det er det ingen grunn til. Det er utvikling over tid, og mange målinger lagt oppå hverandre, som teller. Og det som kommenteres og utlegges som klare bevegelser i den ene eller den andre retningen, kan være rene statistiske tilfeldigheter.

Men selvsagt er målinger viktige. De gir indikasjoner på hvor man ligger, og har man ligget langt nede, gir det selvsagt viktig inspirasjon når det kommer kraftige byks i riktig retning. Da glemmer man forbeholdene, og det er greit. Men over tid er det klokt å være edruelig og nøktern og ta enkeltmålinger med en klype salt.

Likevel er det lett å forstå Arbeiderpartiets glede over den siste målingen fra TNS Gallup/TV 2. Den indikerer at et flertall faktisk er innen rekkevidde. Den indikerer at valget ikke avgjort og at slaget ikke er tapt.

Nå gjenstår det å se om de øvrige målingene bekrefter denne tendensen, og om valgvinden har snudd. På den samme målingen var det fortsatt borgerlig flertall, med sju mandaters margin. Høyre og Frp holdt faktisk flertallet alene med 45,6 prosents oppslutning, fordi både Krf og Venstre var under sperregrensen og fordi utjevningsmandatene da fordelte seg på de to største borgerlige partiene.

For Erna Solberg er altså drøye 45 prosents oppslutning nok til å vinne valget, med Høyre som landets største parti. Hva må Jens Stoltenberg og de rødgrønne ha for å vinne? Etter alle solemerker må dette da skje: Ap må få over 35 prosent og være klart større enn Høyre, Sv og Senterpartiet må over sperregrensen. Sist vant de med knapp mandatmargin og nesten 48 prosents oppslutning. Det er fortsatt et stykke fram dit.

 

 • ann

  er du i tvil stem på de grønne

 • fornuften22

  Det er ingen tvil om at Ap tynges ned av partnerne SV og av Sp, men på den andre siden spiser og forsyner Ap seg av velgere fra akkurat SV og trolig noe fra Sp også.
  Helt på slutten av valgkampen kan Ap slå til med forsøk på å jafse til seg der det er noe å nå.

 • fornuften22

  Det er helt riktig å vurdere alle kandidatene på listen også ved valg til Stortinget.
  Velgerne burde gjøre mye mer for å hjelpe sitt eget parti direkte med å stryke uegnede kandidater.
  Og det bør også spørres om kandidatene kommer til å representere hele sitt fylke på en god måte.
  En god geografisk fordeling av kandidatene er en stor styrke for et parti.
  Slurv med dette vil føre til tilbakegang for et parti.

 • fornuften22

  Du kan stryke kandidater som du ikke har tro på.
  Martin rallykjører er en bra mann.Mann.
  Det er helt klart en fordel å være veldig fredelig, men da kan det bli vanskelig å være en mann.
  Du kan for eksempel stryke alle menn hvis det passer.
  Martin Scanke rallysjåfør er ikke feig.
  FrP ser ut til å få et dårlig valgresultat ved dette valget.
  Det blir ikke det store antallet du kan stemme inn fra FrP ser det ut til nå.

 • Urd Synøve Vandbakk

  Moroklumpen Jonas 🙂

 • tini59

  Jaha. Så hva med FrPs menneskesyn er feil? At alle skal behandles likt i fht Norges lover? Eller er det noe annet?

  Populisme? Fint om du forteller meg hva DU mener med dette ordet, siden du stadig bruker det. Det henger jo ikke sammen med resten av det du forfekter 🙂

 • Cand21

  Byr på seg selv, så har de da også mye å by på.

 • smokewater

  Den patetiske Ap-papegøyen Alf Hildrum har selvfølgelig startet valgkampen.

  Noen politikere er mer privat enn andre. Så fordi man ikke er interessert i å skulle publisere bilder av seg selv i alle mulige situasjoner, så gjør det ikke dem dårlig.

 • Slash21

  FRP er nok mer opptatt av å filme barn/ungdommer når de dusjer, og slikt egner seg ikke på instagram!

 • Erlend Hall

  Jepp, for det er jo helt uakseptabelt å ikke drive med politikk på sin egen fritid. Tror du virkelig at Erna Solberg tenker på politikk når hun vil fiske?

 • Vittorio Emanuele

  Føler det er det som representerer FrP. I og med at Jan Haugen først måtte starten en kommentartråd om nettopp det partiet.

 • Hæ?

 • Vittorio Emanuele

  FrP! Norge for nordmenn! Ja til vin i butikk og billig snus. Ja til støtten av okkupasjon av Palestina. Ja til å støtte kriger USA er med på. Nei til å ta imot flykninger som disse krigene har vært med på å skape. Nei til islam, men ja til kristendom og jødedom. Afrika er et land, ikke et kontinent. Gjedde er den beste fisken. Nei til vitenskap, ja til magefølelsen.

 • Jan Haugen

  Kan det være at Siv Jensen er mere opptatt av å drive med politikk enn å vise frem katta, jordbær og føtter med neglelakk ?
  FRP bruker jo ikke en milliard i året på PR, som visse andre…

 • Framtidstro

  Ernas tale var visjonær og god. Det hersker det ingen tvil om!

 • Guest

  Jeg tror Høyre blir vinneren. Ikke fordi de har det beste programmet for hva de vil med Norge, men fordi folket tror alt blir så mye bedre,- på alle områder. Erna er flink til å snakke for seg, og med sitt nye hoverende, nedlatende smil i diskusjoner med statsministeren, får hun han til å fremstå som noe famlende og usikker. Synes jeg.
  Uansett hvordan utfallet blir, tror jeg Jens Stoltenberg blir taperen. Han har ikke vært heldig med sine “disipler” i det å få frem hva de egentlig har jobbet med, og hva de har oppnådd. Litt for opptatt av å fortelle hva som vil skje med landet med Høyres politikk.

 • Sjaron

  Stoltenberg svarer med brask og bram at de fire hundre milliardene for det meste har gått til lønninger.

  De har gått til lønninger til Stoltenbergs førti tusen nye BYRÅKRATER! DERFOR blir det ikke bygget veier, drevet sykehus, skoler.

  Bøndene sysselsetter to byråkrater hver seg. Hver bonde koster to millioner i byråkrati!

  Dersom man la ned byråkratiet og ga en million til hver bonde, ville man sart den andre millionen.

  Klart vi må ha høyt skattetrykk i dette landet. Hva tror folk en byråkratby på førtitusen + tilhørende pensjoner og sykelønn, svangerskapspermisjoner og infrastruktur koster!

  Hva det koster og bygge opp en hel by som skal lønnes av staten og ikke drive med annet enn å lage merarbeid for andre!

 • mittfedreland

  Jan Erik Larsen, tidligere statssekretær for Norges statstminister Jens Stoltenberg, “Arbeider”partiet og spesialrådgiver i “Arbeider”partiet spør: “Hvem blir vinneren.”

  Svar: Det er det jaggu meg ingen som veit ennå, vettu!

 • jhdsfdfs

  Jeg håper venstre går langt under sperregrensen, og både Høyre og frp får bare 30 prosent av stemmene og Krf forsvinner med dem. En blå regjering vil være det verste for Norge bare se på pappapermisjon, sine planer til privatisere Statoil og Vinmonopolet og for å gjøre Norge enda mer av en marionett til USA

 • jhdsfdfs

  Jeg tror Erna kan ha tapt valget med pappapermisjon og skattelette kan ikke brukes hvis de kommer nesten utelukkende til selskaper og rike mennesker. Håp for en rød-grønn regjering.

 • Rybka

  Synes du er god til aa vaere födt i det sosialistiske kjökken, JEL.
  Ernas landsmötetale var en retorisk katastrofe, hvis formaalet var aa tenne glöd hos tvilere. Jens, til tross for sin milde, diplomatiske form ofte, er 10 reiser mer glögg og dynamisk. Han vet naar han skal heve seg, og gjör det med bravur. En statsmann. Hans landsmötetale var glimrende.
  Selv om jeg haaper paa blaatt !

  Konformt med de europeiske strömninger i en vanskelig tid, er det sannsynlig at velgerne gaar for skifte. For skiftets skyld. Som i Frankrike. Til velgernes anger og fortvilelse der, naar de ser hvor slakk François Hollande er i en situasjon der Frankrike er teknisk konkurs. Sannsynligvis vil Erna ro tett ved land i solnedgangen frem mot valgdagen. Det gjelder aa ikke stöte noen. Maalingene er jo saa gode. Er det en effektiv strategi for en som har litt lyst aa vinne? Jens har boksehanskene i skapet. Vi gleder oss til at Erna faar bakoversveis paa sin reise ved salmens slutt.
  I saa fall meget fortjent.
  Det maa da vaere grenser for hvor koselig du kan fremstaa for aa vinne politisk i et rikt land.

 • bjornen1965

  Håper Sv kommer langt under sperregrensen, Ap ikke får mere en 18 % av stemmen, Sp forsvinner sammen med Sv har vært det beste som kan skje. De rødgrønne er noe av det mest ødeleggende som har vært for Norge. Bare se på veier og sykehus. +++++++

 • Ronny Dæili

  Du er en av de fineste håndballspillerne jeg vet om..

 • majahundegal

  Habari?
  Hvis jeg hadde vært dommer så hadde jeg tatt opp 10erne for de andre dommerne!!!!!!
  Mamma lurer på om du får kjolene som du danser med.

 • hva er det beste dansetrinnet ditt, og kan du vise det?

 • MarenMargot

  kan du danse HipHop og kan du vise ? -Maren Margot 58 år

 • rud11

  hvorfor sa du ja til å bli med på skal vi danse? Johannes 7 år

 • rud11

  hva var det så fikk deg til å bygene å synge?Rebekka 6 år

 • rud11

  hvem og hvorfor er dit idol?Gjertrud 11 år

 • hva er det pinligste du noen gang har gjort?
  martine 15 år

 • hva liker du best med asmund?

 • Van_da

  Hei Marlen!

  Du er helt fantastisk til å synge! Marion har rett! Du blir dømt urettferdig fordi du er et hakk bedre enn de andre!! Ydmykhet??? Nei, du gjør det helt rette! Og du når ihvertfall gjennom TV-skjermen til meg og tusenvis andre, så bare stå på! Lykke til! Vanda

 • Kristina Bjorheim

  Ingvild som var  på den introen om deg før opptredenen i del-finalen er søskebarnet mitt♥
  Digger sangstemmen din♥

 • majahundegal

  Hei Stella.
  Jeg diger deg Hilsen Maja

 • STL, you had a splendind good start i skal vi danse…keep up the spirit, we love you BIIIIG and are solidly behind you dear and watching your STEPS!

 • Jeg heier på.. atLe

 • HULLA HO …..DU SKAL VINNE I SKAL VI DANSE-KEEP ON KEEPING ON*YOU MAKE US PROUD TO THE BONES//LUV U BIG

 • Halleluyah Stella, you were born a winner and your star is still shinning in the stellascope/we love u big and wish u all the best in skal vi danse/tv2

 • MyCupCake

  Gleder meg til i kveld<3 Følger bloggen, men jeg er ikke så flink med å kommentere…:/

 • Hei,

  De to Manchester-klubbene holder til daglig til på Carrington, som er navnet på området. Derfor kalles treningsfeltene til både City og United på folkemunne bare for Carrington. 

  Treningsanleggene ligger bare noen hundre meter fra hverandre.

  Opprinnelige navn:

  Manchester City: Carrington Training CentreManchester United: Trafford Training Centre. Mvh, Jon Martin H.

 • ErNokUnitedFan

  Både City og United har treningsanleggene sine på Carrington

 • Torstein17

  Det blir mange garderobeskap på Carrington hvis City trener der og. Kanskje du har havnet på feil side av Manchester nå, Jon Martin?

 • Trener City på Carrington også?!

 • Argentina bør kvitte seg med teves.
  Han sug. 

 • Tevez er klasse for seg selv, han er på nivå med Ronaldo, Messi og Rooney. Han er en spiller som kan bli avgjørende i en eventuell gullkamp.  Skjønner godt at City gjør alt de kan for å få Tevez til å bli i klubben. Tror faktisk at alt oppstyre rundt han er verd det!

 • Goml

  Tevez er mer bråk enn nytte. City har pengene til å erstatte han. Selg han til høystbydende og bli kvitt ett problem. Sleng med Adebayor og City er kvitt to. Aguero er en spiller de kan prøve seg på som vil bort.

 • I fully agree with you, Martin.