Kongen og dronningen av snusfornuft

Erna Solberg mot Jens Stoltenberg er nerde-duell. Opplysende og saklig. Men ikke akkurat løssluppent.

Hvem vant TV2s statsministerduell torsdag kveld?
 
Den som heier på Jens mener han vant. Den som heier på Erna, peker på henne. Nøkternt sett er det ikke veldig stor forskjell på dem. Det er først og fremst gode nyheter for Erna. Ganske enkelt fordi Erna har overtaket på meningsmålingene, og Jens trenger noe mer enn jevne debatter. Han trenger blanke seire for å demonstrere at han besitter den suverenitet som gjør ham fortjent til et tredje gjenvalg.Nå må det noe ekstraordinært bra eller dårlig til for å berge Jens Stoltenberg og de rødgrønne. En god valgkamp for Ap, eller tabber fra de borgerlige. Eller noe helt annet, utenfor politikernes kontroll.

Problemet for Stoltenberg er at det politiske styrkeforholdet mellom blokkene nærmest er fastfrosset. Uansett hva han og Arbeiderpartiet har satt i gang av angrep og utspill de siste månedene har det gitt null i resultat.

Krise-hjelp til Jens?

I går brukte Stoltenberg igjen mye tid på å advare mot at den økonomiske krisen også vil berøre Norge. Hans svar er trygg styring, ingen eksperimenter. Hans sterkeste kort er faren for at Fremskrittspartiets vil kunne få innflytelse til å vrake handlingsregelen. Trusler om utrygghet kan få flere velgere til å søke mot det trygge og kjente, altså hans regjering.

Men Erna Solberg utfordrer ham. Hennes sterke kort er at regjeringen ikke har forberedt oss godt nok på å møte økonomisk nedgang. At den har lukket øynene for svekkelsen i norsk konkurransekraft, og ikke har vært god nok til å investere i forskning og utdanning.

Det kjedeligste med debatten var at for mye tid gikk med til krangel om fakta og historie. Tid som burde vært brukt på ideer og visjoner. Det er en god grunn til å få programleder Oddvar Stenstrøm litt mer på banen. Disiplinerte og høflige debattanter som Jens Stoltenberg og Erna Solberg klarer seg godt uten en programleder, bevares. Men en liten dose Stenstrøm kunne styrt dem utenom de kjedeligste partiene.