Jens trenger Jensen for å skremme velgerne

Jens Stoltenberg og Siv Jensen møttes til duell denne uken. Begge var godt fornøyd med det.

Etter valgkampens første duell mellom statsminister Jens Stoltenberg og Frp-leder Siv Jensen skryter de begge av hverandre. Det virker som om de trives som motstandere. Det er kanskje fordi de begge vet hvor stor den gjensidige nytten er.

 

Siv og Jens er en god match av flere grunner. Ikke bare fordi de kler hverandre.

  Arbeiderpartiets hovedstrategi, å skremme med hvor farlig og ødeleggende det kan  være å slippe Høyre til makten, har hittil vært mislykket. Høyres politiske kurs bryter ikke så dramatisk med norsk konsensuspolitikk at det er grunn til å slå alarm. Både velferdsstaten og oljefondet vil overleve med Høyre-styre, til og med LO går god for det. Og Ap har knapt flyttet noen velgere fra Høyre til Ap gjennom skremslene denne våren.

Forskjeller teller

Så lenge Erna Solberg nekter å gjengjelde angrep fra Ap med motangrep, har dessuten Ap et problem med selve temperaturen i den politiske debatten. Og er det noe Ap trenger for å mobilisere velgere, så er det temperatur og engasjement. Ap trenger noen som angriper dem. Slik at det blir mulig å få frem forskjellene mellom partiene.

Frp mer radikalt

Her spiller både Siv Jensen og Frp en viktig rolle. Frp skiller seg fra de andre politiske partiene gjennom en langt mer radikal politikk. For eksempel når det gjelder pengebruk, som er selve hjemmebanen for Jens Stoltenberg. Frp-politikerne vil gjøre det meste raskere. Mangler og skjevheter skal rettes opp fort.

 Jens Stoltenbergs kontrast til dette er en trygg, stabil kurs. Ting går kanskje ikke så fryktelig fort, men løsningene kommer i tur og orden. Det er ikke lenger så enkelt å få velgerne til å se fordelene ved en slik utviking. Frps forsøk på tigersprang, for eksempel når det gjelder bomfrie nye veier, illustrerer det Ap ønsker. Nemlig at et viktig opposisjonsparti har en politikk som er uansvarlig, ja direkte skadelig for norsk økonomi. Selv om Frp forsikrer at partiet ikke vil bryte handlingsregelen, viser summen av kostbare valgløfter at regnestykket ikke går opp.

 Frp som trussel

 Siv Jensen, på sin side, vil nyte godt av å bli utpekt som et truende parti. Det gjør Frp viktig og skaper mer oppmerksomhet. Det trengs i en tid der partiet nærmest er blitt glemt og sliter med oppslutningen. Det kan godt hende at Ap bidrar til å løfte Frp ved at selveste statsministeren prioriterer å møte Siv Jensen til duell. I så fall er det ikke usannsynlig at det går på bekostning av Høyre. Noe som igjen kan skape en vanskeligere situasjon på borgerlig side.

Mer futt og fart 

Når Jens Stoltenberg og Erna Solberg møtes i debatt, fremstår begge som ansvarlige og litt kjedelige. Konkurransen handler mest om hvem som er best til å tenke nytt, hvem som har evne til å gjennomføre. Det kan bli litt for tamt for Stoltenberg, som trenger en skikkelig vitamininnsprøytning.

Det kan Siv Jensen hjelpe ham med.