Én god og én dårlig nyhet

Yes. Fredag starter finalerundene i Idol 2011! 40 semifinalister er blitt til 10 djerve finalister som er stemt fram av det norske folk. 10 tøffinger som har kniva knallhardt på direktesendt tv og fått kampen sin krona med seier. Isak. Marlen. Bianca. Kirsti. Jenny. Maria. Fredrik. Henrik. Christopher. Vegard. Bra jobba!

Jeg har én god og én dårlig nyhet til finalistene våre.

Den dårlige først: Dere fighta som tigre på audition før sommeren. Dere klarte dere strålende gjennom en sangkamp-marathon på Lillestrøm i august. Dere har sannsynligvis gitt alt og litt mer i semifinalerundene i september og oktober. Dere har kjempa i «Idol-krigen» i et halvt år nå. Dere har all grunn til å være stolte. Dere har all grunn til å være slitne! Likevel: Dette er overhodet ikke tida for å hvile på laurbærne. Den dårlige nyheten er denne: Det er nå det virkelig blir tøft.

Fordi: Semifinale-opptredenene har dere hatt over en måned på å forberede, helt siden Lillestrøm-uttagningen var over i begynnelsen av august. Nå blir det langt verre. For nå skal dere forberede en ny, strålende, suveren, virtuos og overbevisende sangprestasjon hver eneste fredag frem til jul. Finaleopptredenene skal også aller helst vise en forbedring og en modning. Du skal gi publikum beskjed om at du virkelig vil dette. Publikum skal forstå at du er deres nye, store popstjerne!

Å øve inn en ny, glitrende direktesendt opptreden hver uke gjennom en helt høst, det er overhodet ikke noen spøk. Det er en utfordring for superman og supergirl. Mange av Norges største og mest respekterte artister ville sannsynligvis hatt problemer med å innfri en sånn bestilling. Og dere skal ikke bare synge for å underholde, slik en underholdningsartist vanligvis gjør. Dere synger for å overleve i Idol én uke til, og det presset er ikke så reint lite å føle på.

En høst med en slik arbeidsoppgave krever masse arbeid og masse ro. Samtidig vil Idol-finalistene oppleve et økende press fra omverdenen uke for uke. Det blir flere og flere distraksjoner i arbeidet. Alle vil ha en bit av deg. Flere og flere intervjuforespørsler. Fotograferinger. Henvendelser fra fans. Tilrop fra ivrige tilhengere på gata. Fristende tilbud fra Gud og hvermann. Premierevisninger. VIP-fester. Eller frierier, slik Isak har opplevd, ha ha ha.

Enkelte av finalistene vil garantert ikke takle dette presset. Noen vil snart ikke være i stand til å takle arbeidet sitt med musikk skikkelig, og fredagenes opptredener vil lide under dette.

Men nå kommer jeg til den gode nyheten: Forhåpentlig vil en majoritet av finalistene finne en ro og et klarsinn i kaoset. Ta tid og kreve tid til gode sangøvelser, koreografiøvelser og gjennomkjøringer før hver eneste fredag. Stake ut sin egen, knivskarpe kurs, tilsynelatende uberørt av massemedia, bransjefolk og partyfixere. Noen av finalistene vil trives bedre og bedre på scena på Chateu Neuf. Vil utfolde seg, briljere og overraske. Finalerundene er i bunn og grunn en enestående sjanse. Det er ikke mange som får lov til å synge live på TV uke etter uke. Dette er en helt enestående sjanse til å bygge rutine og trygghet. Til å skape fantastiske musikalske øyeblikk. Vi har sannsynligvis ikke sett årets beste Idol-opptreden ennå. Den vil komme nå, i løpet av de neste 9 ukene. Jeg gleder meg!

Ravi