Valgvake i mørke

De siste i USA som fikk vite hvem som vant valget i går, var muligens gjestene på Senator John McCains valgvake. Jeg var på festen – og den ble en parodi.

La meg si først at jeg stort sett liker republikanere. Skal jeg generalisere så er veldig mange av dem spesielt hyggelige folk. De er gjerne orientert om familie og personlig ansvar. Ofte gjestfrie, vennlige og høflige. Det er gjerne dem som inviterer deg hjem og ikke kan få servert deg nok mat.

Et problem er imidlertid noen av de republikanske partibossene på lavere plan. Valgnatten sensurerte de TV nyhetene som i begynnelsen ble vist på storskjerm inne på McCains valgvake. Etter hvert som opptellingene viste at Obama vant frem, kuttet de rett og slett bildet på veggen og begynte å spille countrymusikk. Det var som å se dansebandet på Titanic som spilte mens skipet sank.

Mccain

McCain holdt en flott tale. I nederlagets stund viste McCain seg som den mannen av format han er. Han snakket om samhold, og om å komme motstanderen i møte.

De lokale fest arrangørene kan ikke ha forstått noe av det McCain snakket om. For etterpå – da Obama holdt sin tale i andre enden av USA, overført på alle TV kanaler i USA, – – da gikk skjermene inne på McCains valgvake i svart, igjen.

Obamas tale ble ikke vist på storskjermene på McCains fest. Gjestene ved McCains valgvake fikk rett og slett ikke se den.