Hvorfor min sønn tar skolebuss

At den lille sønnen min på syv år går om bord i en gul skolebuss om morgenen er ingen stor nyhetssak. Men noen ganger kan de små bildene forteller oss noe om de store spørsmålene i vår tid.

   Bevegelsen av mennesker over landegrensene. Globaliseringen. Folkevandringen, om du vil, blir av de mest pessimistiske kalt en klæsj mellom sivilisasjoner. Måten vi takler gnisningene som naturligvis oppstår når kulturer møtes, kan være avgjørende for nasjoners utvikling. 

   Hva kommer det av at fransk ungdom i såkalte innvandrerbydeler rundt Paris brenner biler i store opptøyer og slår folk i hjel? Det er en påfallende kontrast til USA. Her går millioner av ulovlige innvandrere i store fredfylte demonstrasjons i gatene. De dytter barnevogner, spiser is og vifter med flagg og synger!

   De franske ungdommene kommer fra andre og tredje generasjon i innvandrerfamilier, og skulle være franske som noen. Men de føler seg ikke som fullverdige franskmenn. De hevder de blir frosset ut. De får ikke jobb, de kommer ikke inn på de gode skolene. I Frankrike har de altså statsborger-papirer og velferdsgoder, men ikke jobb. I USA har innvandrerne jobb, men ofte ikke papirer. Fantastiske 12 millioner har sneket seg ulovlig inn i USA. De forsørger seg selv, og er tross alt optimistiske.

   Det er mange grunner til at USA lykkes bedre enn Europa med integreringen. Min sønns skolebuss er bare en detalj, men denne detaljen peker på noe viktig.

   Vi bor i et relativt velstående middelklasse strøk utenfor Washington D.C.. Her er det en fin barneskole i nabolaget. Isteden for å gå på denne skolen, blir de minste barna busset 20 minutter til en langt fattigere del av kommunen. I det strøket bor det mange hardt arbeidende innvandrere som verken kan gi barne en god start i det engelske språket, eller har tid til å følge opp lekser. Ideen er altså å hente inn så mange etniske amerikanske barn til skolen at skolen blir dominert av amerikansk språk og kultur. 

   Hvis jeg hadde forlangt at skolen her skulle gi mine barn morsmålsundervisning på norsk, hadde skoleledelsen sett dumt på meg. I Norge er det mange pedagoger som mener den beste måten barn kan lære seg norsk på er å få undervisning i for eksempel urdu. Såkalt morsmålsundervisning. I USA mener de en slik ide er absurd. Her mener de den beste måten å lære engelsk er å få undervisning i engelsk, og å bli omgitt av god engelsk.

   Grunnideen i det amerikanske samfunnet er at alle skal få en real sjanse. Barn og unge som snakker ghettoslang, taper den sjansen. De blir hengende etter i undervisningen. Og de får ikke de mest attraktive jobbene.

   Er det kebab norsk det kalles, den språklige hjelpeløsheten noen norske ungdommer lider under? Det finnes barn som er født i Norge som sliter med å uttale enkle norske lyder. De famler etter alminnelige norske ord. Kan det være slik at mange av dem som har problemer kommer fra skoler i indre Oslo øst? I Oslo er det skoler hvor nesten alle elevene kommer fra familier som ikke har norsk som morsmål. Skolene er rikt utstyrte, har mye materiell og gode lærere, men det spørs om det er nok?

   Jeg tok med fotograf og filmet klasserommet til sønnen min. Det kommer på TV2 Nyhetene en av dagene. 

   Guttungen min har det fint. Det er en varm og god skole. Og en viktig årsak til at han liker seg er at han har språket perfekt inne. Han har ikke problemer med å henge med i undervisning. 

   Ville foreldre på Bekkelaget eller i Holmenkollåsen i Oslo tillate at deres seks og syvåringer ble busset til Tøyen eller Gamlebyen skole? 

   Eller for å spørre på en annen måte: Er integrering kun en oppgave for staten og innvandrerne selv?. Eller har vi alle et personlig ansvar?

07.mai.2007 @ 05:20av Hans Olavsen

Det hadde jo blitt ramaskrik i Norge om vestkant-elever ble skyssa til Tøyen. Men en god idé er det. Kan sikkert bidra til å øke språkkunnskapene hos minoritetsbefolkningen.

07.mai.2007 @ 11:53av Linda

Min sønn gikk rett inn i første klasse på offentlig spansk skole da vi flyttet ned til Spania i fjor høst. Her er ikke snakk om norsk undervisning, men ekstraundervisning i spansk. Etter noen tøffe måneder i høst snakker han spansk nå, og er godt integrert. 🙂

07.mai.2007 @ 12:13av

aa laere norsk gjennom aa laere urdu blir som aa laere aa spille fotball gjennom aa laere aa spille fele! unge/yngre norske (etniske) nordmenn sliter jo og med norsk og klarer jo knapt aa uttale kylling (skjylling) , kino (skjino) osv, hvordan tror du at unge innvandrere skal klare seg om vi ikke trener de skikkelig paa det norske spraaket og det norske lydbildet? naar du bor i “utlandet”, saa laerer du spraaket der du er!!!

hadde vaert moro aa vite hvor rundt DC Helskog bor. NoVA er jo kjent for gode skoler, spesielt i Fairfax og Loudoun.

07.mai.2007 @ 21:19av Lektor Tørdal

Gerhard, herlig innlegg og vinkling på den artikkelen din. Men du burde kanskje ta deg et par timer med mormålsundervisning selv? Du er i det minste stødig i kebab norsk. Hehe. Ikke dårlig for en som oppholder seg i et middelklasse strøk…..

21.mai.2007 @ 10:52av Gerhard Helskog

Takk for reaksjonene og – innspillene.
Innslaget jeg skrev om her ble sendt søndag 20. mai klokken 21. Det er fortsatt mulig å se på web tv: webtv.tv2.no/sumo/nyheter
Til spørsmålet om hvor jeg bor: Jeg bor ikke i Virginia hvor det også er mange veldig gode skolekretser, men i nabostaten Maryland, i bydelen Chevy Chase. www.townofchevychase.org i Montgomery county. De er for øvrig en kommune med en strålende service og nesten ingen ansatte.
Ha en fin dag
Gerhard Helskog

01.jun.2007 @ 09:41av lun

Du bor i og omgås vel folk fra den del av
Suburbia hvor vanlig republikansk folkevett fremdeles er fremtredende.
Dessverre finnes det et annet USA også,
fullt av venstrevridde grauthuer som gjerne vil ha billary
inn i det hivte hus igjen.
En sveip innom Frisco eller Berserkeley reduserer nok optimismen for USAs fremtid noe …
Greetings from dixie whistling lun the dragon – who’s still hoping for Rudy,
Newt or even just a rino.

03.jun.2007 @ 20:30av Gerhard Helskog

Neidu. I mitt nabolag er det ikke mange Republikanere.
GH

06.aug.2007 @ 13:48av Onlineaviser

Aviser, tidsskrifter, magasiner, nyheter fra Norge, Sverige, Dannmark og andre deler av verden ? Alt på ett sted!