Hva blir Haalands neste destinasjon?

«Kanskje i sommer, kanskje sommeren etter. Vi får se.» Ordene til Mino Raiola, agenten til Erling Haaland, rundt den potensielle overgangen til den 21 år gamle norske spissen, for tiden den mest dyrebare eiendommen i fotballverdenen.

Med sin typiske sans for stil og anledning, gjorde Raiola det klart hvem han anså som mest sannsynlig til å være med i kampen om Haalands signatur i et nylig intervju med den tyske avisen Sport 1. Han ba i bunn og grunn alle interesserte om å være tålmodige, dra fram sjekkheftene sine, og danne en ryddig kø.

Og nok en gang ble navnet Barcelona tatt opp til tross for at det sannsynligvis er større sjanse for at kongen av Spania gir opp tronen, trekker på seg en Barca-skjorte og hjelper dem ut av deres nåværende situasjon, enn det er for katalanerne å finne pengene som ville bringe Haaland til klubben.

Hvor skal man begynne med Barcelonas mye omtalte situasjon? Det er nok å si at med en gjeld som er estimert til rundt €1,4 milliarder, er ideen om at de skal kunne finne de €130m pluss som trengs for å kjøpe spilleren pluss den årlige lønnsregningen på €30m, fantasi.

La oss ikke glemme at dette er en klubb som for rundt ett år siden, etter å ha avtalt en gratis overgang av Eric García tilbake til Barcelona på slutten av kontrakten hans i Manchester City, prøvde å fremskynde den etter en forsvarskrise og skade på Gerard Piqué.

Ikke noe problem, sa City, selv om de fortalte Barcelona at det ville koste dem €3m for privilegiet. Barcelona hadde ikke penger; García ble i City til avtalen hans løp ut og gikk deretter gratis, og selv da ble han tvunget til å ta et dramatisk lønnskutt fra den han hadde avtalt i tidligere forhandlinger før han kunne skrive under for klubben.

Men det siste som går tapt i enhver sport når formuen din avtar er ditt tidligere rykte, og til tross for at Barcelona ikke er i noen posisjon til å gjøre avtalen, er selve navnet deres alltid nyttig. Ikke minst hvis Raiola ønsker å få den udelte oppmerksomheten fra alle andre parter interessert i spisskometen, spesielt slike som Barcelonas største rival, Real Madrid.

Når det er sagt; mens Real Madrid-president Florentino Perez kan være mange ting, er ikke dum en av dem. Han vil vite at Barcelona, slik situasjonen er, ikke er et alternativ for Haaland.

Og jeg er ikke overbevist om at de er det heller; i hvert fall ikke foreløpig, selv om man aldri skal si aldri.

Det virker som noe uunngåelig at nordmannen slutter seg til Los Blancos på et tidspunkt i karrieren av en rekke årsaker. Med sjansen for å spille i det gjenoppbygde palasset som er Santiago Bernabéu, kan den mest ikoniske fotballklubben på planeten med all dens glamour og Ballon d’Or-muligheter godt være noe alle parter vil se på.

Men nå?

Robert Lewandowski ville elsket å ha sluttet seg til Real Madrid fra Bayern München, selv om det faktisk aldri skjedde, og det er ikke utenkelig at Haaland vil føle på mye av det samme. Men på et eller annen vis virker det hele litt for tidlig, og vannet er ytterligere grumset av det faktum at Real Madrid for øyeblikket ser ut til å ha sin radar veldig godt festet mot PSGs Kylian Mbappé.

Og hva med Manchester City, der signeringen av en som Haaland – eller faktisk en hvilken som helst annen spiss i verdensklasse – kunne hjelpe klubben med å slå to fluer i en smekk?

Enten det er Haaland, Harry Kane eller noen andre, trenger City og vil nesten helt sikkert skaffe seg en topprangert nummer ni før eller senere. Det kan være det Pep Guardiola trenger for å bli overtalt til ikke å forlate klubben om 18 måneder, og i stedet fornye for en ny sesong. Hvorfor gå når han kan ha et ungt lag (vent på sommerens overganger!) sammen med en spiss som hjelper når laget skaper enorme mengder sjanser, men også når de trenger at noe skal skje i det sjeldne tilfellet at de ikke klikker som forventet?

Sjansen er stor for at klubben vil prøve å overtale Tottenham Hotspurs styreleder Daniel Levy til å myke opp sin holdning til den spesielle juvelen i Spurs-kronen.

Kravene fra Mino Raiola om å legge til rette for Haaland-avtalen anslås til rundt iøynefallende £47 millioner. Mens det ikke nødvendigvis er en avtalebryter vil det ikke hjelpe saken, spesielt fordi Guardiola og Raiola ikke akkurat står øverst på hverandres julekortlister. Men husk, det er ikke Pep som synger, det er klubben. Og direktørene deres har et anstendig og profesjonelt forhold til agenten.

Den mest reserverte av alle gigantene i rommet er Bayern München, som for øyeblikket sitter stille i hjørnet.

Bayern har vært her før og spesifikt med en spiller fra Borussia Dortmund, tidligere nevnte Robert Lewandowski, som flyttet til Bayern fra Dortmund i starten av 14/15-sesongen.

Atten titler og 321 mål på 352 kamper senere er det trygt å anta at overgangen viste seg å være en stor suksess, og det er ingenting som tyder på at en spiller med klassen og arsenalet til Haaland ikke kan oppnå tilsvarende legendarisk status hos de tyske superstjernene.

En overgang til Bayern virker mest logisk, spesielt hvis det ryktes at Lewandowski godt kan forlate Bayern denne sommeren, selv om klubben ønsker at han skal bli. La oss si det annerledes – Lewandowski vil gjerne reise til Real Madrid i sommer. Et sted hvor hans individuelle opptredener kan gi ham Balon d’Or, samtidig som det er en personlig drøm.

Hvis man prøvde å male bildet av den ideelle personen til å ta polakkens plass, er det vanskelig å forestille seg hvordan du kunne komme opp med en mer perfekt erstatning den unge nordmannen.

I det samme landet hvor han nå har etablert seg, kan han få sjansen til å kjempe for – og nesten helt sikkert vinne – noen av de største trofeene, utvikle seg sammen med noen av verdens beste spillere og bli hjulpet på vei av en av de mest innovative og respekterte trenere i verden i Julian Nagelsmann.

Ser man på det fra utsiden, ser Bayern ut til å være mest fornuftig hvis summene kan være til tilfredsstillelse for alle involverte. Den rapporterte prisen slår derimot alt Bayern vil være villig til å betale i både overgangssum og lønn.

I en perfekt verden hvor fotballen regjerer og penger bare var irrelevant, hadde den unge Erling elsket sjansen til å spille for fødebyen hans og klubben han har støttet hele livet… Leeds United!

Å vel, det er gøy å drømme selv om det selvfølgelig ikke kommer til å skje. Hvis det gjorde det ville det sannsynligvis ha vært en enda større overraskelse enn om han sluttet seg til Barcelona.

Oversatt av Mathias Mæland.