El Clásico!

El Clásico er nok den største fotballkampen i verden, men ikke en gang de mest ihuga supporterne av LaLiga vil anerkjenne søndagens kamp som et oppgjør mellom de to beste lagene i sporten.

Begge lagene er nemlig prosjekter under arbeid.

Carlo Ancelottis Real Madrids største stabilitet har vært deres ustabilitet

Et lag som scoret seks mot Mallorca og fem mot Celta Vigo, men som også tapte mot nyopprykkede Espanyol og slet seg til et poeng mot bunnlaget Levante.

Verst har det vært i Champions League, hvor Real Madrid var gode nok til å vinne på Giuseppe Meazza mot Inter, før de på bisart vis tapte 1-2 hjemme for Sheriff Tiraspol, serievinnerne fra Moldova som ble stiftet for bare 24 år siden.

Sist fikk vi se det Real Madrid-laget vi er vant til i Champions League, da de vant 5-0 over Sjakhtar Donetsk i Ukraina.

Dette er et lag som endelig begynner å se mot fremtiden og stole på ungdommen, men det er bekymringsverdig at laget er så avhengige av en av de mest erfarne veteranene – Karim Benzema – som av mange er en av favorittene til Gullballen-kåringen.

Real Madrid har endelig gitt de unge sjansen, utenom de som allerede var stjerner da de ble hentet; spillere som Vinicius Jr (46 millioner euro fra Flamengo, som egentlig hadde en avtale med Barcelona, men Madrid betalte mye mer for ham), Rodrygo Goes (45 millioner euro fra Santos), og Eduardo Camavinga (32 millioner fra Rennes). Utvilsomt unge spillere, men viktigst av alt, allerede velutviklede, dyre spillere, som allerede hadde erfaring fra sine tidligere klubber.

Vinicius scoret to mål mot Sjakhtar, hvor den første var en briljant soloscoring. Senere i kampen leverte han en målgivende pasning til sin brasilianske lagkamerat Rodrygo. 21-åringen har nå scoret sju mål på ni kamper for Real i alle turneringer. I Champions League har han bedre tall enn Gonzalo Higuaín – og dette var hans første mål i Champions League denne sesongen.

Miguel Gutierrez er forøvrig den eneste i troppen som er hentet opp fra Real Madrids kjente akademi som får regelmessig spilletid med førstelaget denne sesongen. Men klubben stoler fortsatt på den gamle garden med spillere som Nacho, Carvajal og Lucas Vazquez.

Real Madrid er nok bekymret for de samme spørsmålene som er stilt gang på gang denne sesongen; «Hva skal Real Madrid klare å vise?», denne gangen på Camp Nou søndag ettermiddag.

For Barcelona ligger mye og hviler på hva Ronald Koeman kan gjøre med sin konkurstruede klubb.

Noen av de store stjernene har ikke kostet klubben så mye som en krone (Sergio Aguero, Memphis Depay, Eric Garcia og Luuk De Jong). Flere av dem hadde i tillegg ikke noe annet valg enn å ta lønnskutt, før de en gang hadde sparket en ball for klubben.

Hvis du er en tilhenger av Koeman, vil du sannsynligvis tenke at hans tro på ungguttene er en genistrek.

Virkeligheten er at dette er en nødvendighet. Som engelskmennene sier: «nødvendigheten er oppfinnelsens mor», mens amerikanerne sier det langt mer kortfattet, «hvis alt du har er sitroner, lag limonade».

Noen ganger vil klubben heller ha en heldig manager fremfor en dyktig en. Hvis jeg var Koeman, ville jeg kjøpt en lottokupong, fordi denne «limonaden» som nylig har blitt presset ut av La Masia har vært en spektakulært god årgang.

Etter en lang og potensiell karrieretruende skade, var stortalentet Ansu Fati tilbake med et smell. Han er sett på som «ut av fengsel»-kortet man kjenner fra Monopol, som klubben trenger etter avskjeden til Lionel Messi.

Han signerte nylig en ny avtale med en ellevill utkjøpsklausul på 1 milliard euro, og han blir av klubben sett på som den langsiktige redningsmannen.

På midtbanen har de både klubbens, og det spanske landslagets, fremtid i deres hender med Gavi (17), som utvilsomt skal spille på søndag, samt Pedri (18), som er ute med skade.

En som også er ute av El Clasico er den unge midtstopperen fra Uruguay Araujo (22), som allerede har blitt nevnt som den naturlige etterfølgeren til Gerard Piqué. Sergiño Dest (20) er også en juvel klubben vil få mye glede av.

Det mest bekymringsverdige er ikke spillerne han har til rådighet, men hvordan han får utnyttet stallen.

La oss være krystallklare: Hvis Barcelona hadde en erstatter klar til å ta over til for Koeman uten å betale mye i etterlønn ville de gjort det for lengst. Han forbereder ikke laget til kamp med nok informasjon, de trener mye mindre enn andre europeiske toppklubber, og han coacher ikke laget godt nok i kamper. Dette er problemer som toppene i klubben er klar over.

Hvem som kommer seirende ut av denne gigantduellen (som ironisk nok spilles bare én time og et kvarter før Manchester United-Liverpool, en annen kamp som er blant Europas største) gjenstår å se.

Etter en sesong med uforutsigbare prestasjoner vil dette mer være mer en klassiker på grunn av ryktet enn av kvalitet, og sannsynligvis har den ikke ingrediensene til å bli århundres kamp, men den vil nok garantert føre til at resten av sesongen blir mer interessant.

Oversatt av Mathias Brandt