Ulykkelig ekteskap

Barcelona er ikke fremmed for en verden med interne planer, politikk og intriger som er utbredt på dette nivået, men selv etter deres egne standarder, så er ikke den nåværende situasjonen mellom president og trener til å tro.

Da Joan Laporta ble Barcelona-president i mars tidligere i år, gjorde han det tydelig at han ikke anså Ronald Koeman som treneren som skulle ta den katalanske klubben videre.

De to herrene møttes før sesongen da Laporta ba Koeman om å gi ham 14 dager til å bestemme om de ville fortsette med ham som trener, eller sagt på en annen måte; 14 dager for å se om han kunne finne en bedre egnet trener.

Koemans agent, Rob Jansen, oppsummerte det perfekt:

– Tenk deg at jeg vil gifte meg med deg, men jeg er i tvil. Så gi meg to uker til å finne en bedre partner. Hvis jeg ikke finner den rette personen, så kan vi gifte oss likevel.

Ronald Koeman er stadig under lupen. Foto: Reuters.

Til tross for at Laporta likte tanken om å ansette Julian Nagelsmann, klarte han ikke å overtale ham til å velge Barcelona fremfor Bayern München. Xavi var også tilgjengelig, men den tanken likte ikke Barcelonas sjef.

Så da måtte ekteskapet mellom partene inngås, men det er ikke til å stikke under en stol at det aldri har vært et lykkelig ekteskap. Det er også svært lite sannsynlig at det blir bedre i nær framtid.

Problemet som Barcelona nå har, er at en tikkende bombe av en avtale som ble utarbeidet av Josep Maria Bartomeu og hans styre, gjør at klubben befinner seg i en svært vanskelig posisjon.

Koeman var i utgangspunktet forberedt på å signere en ettårskontrakt med Barcelona, men Bartomeu ga ham to.

Nederlenderen hadde en permanent kontrakt som landslagstrener, noe som betød at Barcelona måtte betale drøye 50 millioner kroner for å sikre seg ham. Men det gjorde de ikke, så istedenfor betalte han den summen selv i august 2020. Det gjorde han etter å ha inngått en avtale om at han ville få hele beløpet refundert hvis han ikke ble i Barcelona i tre år. Kan ting bli verre? Ja, er svaret på det. Det blir nemlig enda dyrere om han får sparken nå.

Forrige uke rapporterte TV3 at et høyt sluttvederlag – til sammen rundt 120 millioner kroner – ligger på bordet. Til tross for mangel på kjemi mellom Laporta og Koeman, en tilnærming til fotball som er veldig ulik og et forhold som surner mer og mer for hver dag, er det faktisk en god mulighet for at klubben forlenger hans avtale.

Enkelt forklart; beløpet de måtte betale for å bli kvitt Koeman var mer eller mindre det samme det ville kostet dem å beholde ham i den katalanske hovedstaden i ett år til.

Joan Laporta har en formidabel oppgave i å gjenreise Barcelona. Foto: AFP.

Så mens de fleste ville godtatt situasjonen, tatt hånd om skipet og fått det beste ut av situasjonen, har Barcelona valgt å gå en annen vei. Og det er dette som er grunnen til at de har valgt å gjøre det.

Laporta har hele veien vært klar over at det ikke er gratis å kvitte seg med Koeman. Så derfor har han endret fremgangsmåte til å beholde ham, så lenge han oppfyller noen kriterier som klubben stiller:

Bruke en en spillestil Barcelona alltid har gjort.

Bruke Samuel Umtiti og Riqui Puig.

Bruke en 4-3-3-formasjon.

Det begynner å bli lenge siden Samuel Umtiti var en viktig brikke for Barcelona. Foto: AFP.

Laporta er mannen som skal være ansvarlig for de økonomiske beslutningene i klubben, men nå var han også tydeligvis ansvarlig for hvilken type fotball som skulle spilles på Camp Nou.

Han fortalte alt dette til en samling av journalister, og ba dem om å holde det «off record».

Det er vanskelig å finne et scenario hvor Laporta har vist Koeman mindre respekt, og sannheten er at hvis Laporta er mannen som skal være ansvarlig for å definere spillestilen til klubben, så er klubben fullstendig forvirret.

Koeman bruker enhver anledning til å minne om at han er mannen som prøver å få klubben ut av deres nåværende posisjon. Det er han som har gjort alt klubben har bedt ham om å gjøre siden han ble ansatt. Det innebærer avlivingen av mange store klubblegender. Ja, til og med ble han fortalt å takle tapet av Lionel Messi.