En gyllen æra er over

Lionel Messi forlater Barcelona etter å ha vært i klubben i over 20 år.

Selv når jeg skriver disse ordene, sliter jeg med å ta innover meg virkeligheten i situasjonen.

Messis avgang er et historisk øyeblikk for klubben. Det er slutten på en epoke for millioner av supportere som vokste opp med å se Messi ikledd en Barcelona-trøye, og deretter ble forelsket i det han og laget gjorde på banen. Nå ble de etter alle disse årene nødt til å vitne hans tårevåte avskjed med den katalanske klubben.

Det er slutten på en gyllen æra for spilleren som ble en del av Barcelona-akademiet i 2000. En spiller som til slutt endte opp med 778 kamper og 672 mål for klubben. Argentineren hjalp Barcelona til blant annet å vinne ti LaLiga-titler og fire Champions League-titler. Gullballen vant han hele seks ganger i løpet av sin tid i klubben.

På en følelsesladet avskjedspressekonferanse, tørket Messi sine tapre tårer med et lommetørkle overlevert til ham av kona Antonella, som satt på første rad sammen med deres tre barn. Messi talte til hele verden at han ikke hadde forventet at ting skulle ende på denne måten og at han ikke ønsket å forlate Barcelona.

For ett år siden var han frustrert over det han så på som mangel på ambisjoner, inkompetanse og dårlig ledelse av styret i klubben. Frustrasjonen hans ble til sinne da løgnene og bedragene til daværende klubbpresident Josep Maria Bartomeu førte til at argentineren stod igjen med to valg: saksøke Barcelona i retten for å få tillatelse til å forlate katalanerne gratis, eller å svelge sin stolthet og fortsette i klubben ut kontraktstiden.

Førstnevnte var aldri et alternativ. Messi ville aldri gå til rettssak mot Barcelona i en uverdig krangel som til slutt bare ville komme advokatene til gode. Så med ett år igjen av kontrakten og et kommende presidentvalg, visste han at tiden var på hans side. Det var hvert fall det han trodde.

Barcelona har kanskje blitt kvitt den ondartede tilstedeværelsen til Bartomeu og co., men deres arv etter inkompetent klubbledelse og de økonomiske konsekvensene av koronaviruset har tatt denne store klubben til randen av konkurs. Så kan du legge til at LaLiga insisterte på at Barcelona, som alle andre lag i Spania, måtte forholde seg til FFP-reglene. Dermed var Messis tragiske avgang fra den katalanske hovedstaden uungåelig.

Den 12. juli spiste han et måltid med klubbens nye president Joan Laporta. Der godtok han klubbens andre tilbud om en kontraktforlengelse: en lønnsreduksjon på 50%. Det var heller ingen forhandlinger – Messi godtok tilbudet med glede. Så da han kom tilbake fra ferie, trodde han at han skulle gjøre noe så enkelt som bare å skrive under.

Nå som han forlater klubben, gjør han det vel vitende om at han gjorde alt klubben ba ham om å gjøre. Men på en annen side er han ikke overbevist om at Barcelona gjorde alt de kunne for å beholde ham.

Det som av noen oppfattes som klubbens tilsynelatende uvillighet til å lete etter mulige løsninger, er en trist måte å sette to streker under karrieren til den argentinske superstjernen.

Den tunge gjelda ved siden av LaLigas lønnstak var der allerede før Laporta vant presidentvalget. Det er ikke noe nytt som har skjedd i mellomtiden. Men etter hvert som tiden gikk, ble det tydelig at regnskapet ikke stemte overens med det klubben trodde. Det ble rett og slett tydelig at Barcelona ikke hadde mulighet til å registrere hans kontrakt.

Og selv om mange føler at Barcelona som klubb burde ha gjort mer, ønsket de ikke å øke det som allerede er en stor og risikabel gjeld. Klubben kunne potensielt ha gått konkurs, så dermed var det slutten for Messi i Barcelona.

LaLiga-sjef Javier Tebas har på urettferdig vis blitt tildelt rollen som skurken i denne historien. Det er mange som på en absurd måte hevder at han burde gjort et unntak for Messi, siden han skaffer LaLiga seere og fans.

Tapet av Cristiano Ronaldo da han dro fra Real Madrid til Juventus og Serie A i 2018 var ille nok. Så gjenstår det å se hvordan Messis potensielle overgang til Paris Saint-Germain vil påvirke LaLigas merkevare. Det vil ikke ha noen umiddelbare konsekvenser da TV-avtalene allerede er signert. ESPN har for eksempel sikret seg rettighetene de neste åtte årene, og en ny avtale er også blitt undertegnet i India. Men LaLiga må på en aller annen måte markedsføre seg som en veldig konkurransedyktig liga, slik den var forrige sesong.

Laportas ord er at det er den tidligere administrasjonens katastrofale arv, som har sørget for at Barcelona går gjennom denne krisen. Men den brutale sannheten er at Laporta nå sannsynligvis alltid vil bli husket på som mannen som var president i klubben da Lionel Messi ble nødt til å forlate Barcelona.

Oversatt av Shayan Jalilian