Vi skylder Zidane en unnskyldning

Real Madrid, og spesielt Zinedine Zidane, tjente mye mer enn bare tre poeng etter å ha slått sine evige rivaler Barcelona 2-1 i en underholdende El Clasico-kamp på Estadio Alfredo Di Stefano.

Når støvet til slutt legger seg, vil dette være en kamp som vil bli husket for det faktum at en myte ble avlivet. En myte som i lang tid har blitt spredt av mange – meg inkludert – om at Zinedine Zidane ikke er så mye mer enn bare en som er god på man-management.

Lørdag kveld viste han oss hvor feil vi har tatt. Vi skylder ham en unnskyldning.

Vær likevel oppmerksom på at han fikk en hjelpende hånd av Ronald Koeman, som valgte å gå for tre stoppere bak og Frenkie de Jong på midtbanen. Real Madrid utnyttet det på ubarmhjertig vis, og de kunne ikke tro hvor sårbare Barcelona var på kontringer imot – spesielt på flankene.

Da Koeman omsider skjønte at han hadde bommet taktisk, lå Barcelona under 0-2. To raske baklengsmål og det kunne vært mye verre. Men det var ikke bare Koemans feilbedømmelse som gjorde at Real Madrid vant, Zidanes skarphet og smarthet avgjorde det også for Los Blancos.

Franskmannen valgte å starte Fede Valverde på midtbanen, noe som minimaliserte trusselen fra Jordi Alba, samtidig som uruguyaneren gikk på dype løp inn bak Barcelona-forsvaret. Det var også på den måten Real Madrid skapte sjansen som Benzema på lekkert vis omsatte til scoring.

STORE KONTRASTER: En skuffet Ronald Koeman må se Real Madrids stjernespiss Karim Benzema sende vertene i ledelsen på Alfredo Di Stefano

Ousmane Dembélé har hatt en utmerket sesong så langt, men Koemans avgjørelse om å bruke ham på topp mellom to stoppere, der han er minst effektiv og utenfor komfortsonen, viste seg også å koste dyrt. 23-åringen ble for statisk og tok ikke de riktige løpene, og han falt heller ikke dypt for å binde opp spill. Han ble aldri en trussel for motstanderens forsvar. Dette gjorde også at Real Madrid fikk redusert farlighetene fra Lionel Messi.

Pedri og de Jong fikk heller ikke utrettet noe særlig, fordi Madrid-forsvaret lå dypt og kompakt og med små avstander mellom lagdelene. Koeman bommet fra start, men han gjorde i det minste endringer ved pause som forbedret spillet til katalanerne. Han satte innpå Antoine Griezmann for vingbacken Serginho Dest, og la om til fire bak, med de Jong tilbake i forsvaret – en posisjon han har spilt ofte denne sesongen.

Fra det øyeblikket ble det lettere for Barcelona å angripe Real Madrid. Messi fant Jordi Alba oftere, og da Valverde hadde løpt seg tom og ble byttet ut etter en time, hadde Barcelona tro på at de faktisk kunne få med seg noe fra kampen. Den troen ble forsterket etter Oscar Minguezas redusering.

Men nok en gang reagerte Zidane. Han satte innpå tre spillere med friske bein og masse energi, noe som ga dem drivkraften til å stoppe Barcelona.

Begge lag hadde sine store sjanser, og begge lag traff treverket. Selv om mange mener at uavgjort ville vært et rettferdig resultat, så var det nok Real Madrids gode kampplan som gjorde at de til slutt tok de tre poengene.

Det at Koeman etter kamp insisterte på det han mente var feildømming, gjør ham ingen tjenester. Nederlenderen mente at Ferland Mendy hadde nok kontakt med Martin Braithwaite til at det burde ha blitt dømt et straffespark. Jeg er uenig. Han mente også at det burde ha blitt lagt til mer tilleggstid som følge av at dommer Gil Manzano trengte teknisk hjelp med utstyret sitt. Nok en gang, så er jeg uenig. Det ble lagt til to minutter for det og to minutter for byttene, så de fire minuttene som ble lagt til var riktig.

Han burde kanskje heller ha fokusert på hvor nære de var en utlikning da inbytter Ilaix Moriba traff tverrliggeren på overtid. Men han valgte i stedet å fokusere på dommeravgjørelser – trolig for å legge press på dommerne før de åtte serierundene som er igjen av årets LaLiga-sesong.

NESTEN 2-2: Så nær var Ilaix Moriba en utlikning på overtid

Koeman ville sannsynligvis også vært bedre tjent med å prøve å unngå den same taktikken som kostet laget dyrt i første omgang. For å være ærlig har Koeman gjort en god jobb med å styre dette skipet gjennom det tøffeste vannet, men han har helt klart sine begrensninger. Det som etter hvert har skilt seg ut, er at Barcelona sliter når “de store guttene” kommer på besøk. Mot lag som Real Madrid, Atlético Madrid og Paris Saint-Germain mangler det tydeligvis noe, og det er ikke bare spillerne det er noe galt med.

Barcelona-treneren må gratuleres for at han har gitt de yngre spillerne sjansen denne sesongen. Den kvaliteten de har lover godt for framtiden, men det hjelper dessverre ikke for nåtiden. Ordet “overgangsperiode” gjelder ikke for Real Madrid og Barcelona som hele tiden MÅ vinne.

Så er det hele tiden snakk om framtiden til Messi, og hva Barcelona må gjøre for å finne økonomiske midler til å hente Erling Braut Haaland.

Det snakkes om å finne nye investeringspartnere for å kunne finansiere midler til et sånt kjøp, men det innebærer også at man får mindre makt og autoritet innad i klubben. Det vil være som et migreneanfall å regne for mange i klubben, om de selger deler av arvesølvet sitt til fremtidige investorer.

Barcelona er fremdeles ikke ute av tittelkampen, men jeg tror de trenger en ung og energisk trener ved roret for å ta dem videre. De har enda ikke bestemt seg for framtiden, for hvis de hadde vært overbeviste om at Koeman er rett mann for neste sesong, ville de allerede ha offentliggjort det.

Real Madrid har på sin side en viktig returkamp mot Liverpool denne uken. Historien har vist oss at uansett hvilke problemer de skulle ha, det være skader, suspensjoner eller korona, så finner de alltid en måte å vinne på.

Det gjør de ved å spille på sine styrker, og nekte for at de har noen begrensninger. Det betyr at de nå plutselig er i en situasjon hvor de kjemper om å vinne både LaLiga og Champions League.

Atlético Madrid har klart å tape tolv av 24 mulige poeng på de åtte siste kampene. De har invitert inn de to andre lagene, og nå er det tre lag som kjemper med alt de har for å vinne ligaen. Kampen mot Barcelona, 9. mai, blir sannsynligvis sesongens viktigste kamp for de tre involverte lagene.

“Los Colchoneros” har nok den tøffeste sesonginnspurten. Hvis du ser bort fra kampen mot Barcelona, er fire av deres syv resterende motstandere lag som kjemper med nebb og klør om å ikke rykke ned. Men samtidig har Barcelona en Copa del Rey-finale å konsentrere seg om, og Real Madrid har potensielt mange flere kamper igjen i Champions League.

Og så bør vi huske på at dersom det blir en situasjon der disse tre lagene skulle ende på likt antall poengsum ved sesongslutt, så er det Real Madrid som kommer til å bli mestere, da de har bedre statistikk innbyrdes.

Fest setebeltene; Real Madrid vant El Clasico, og Atlético Madrid spilte uavgjort borte mot Real Betis. Det er åtte kamper igjen av årets sesong og absolutt alt tyder på at dette kommer til å leve helt inn til siste slutt.

Oversatt av Shayan Jalilian.