Eden Hazards skademareritt

Den høyeste prisen som noensinne er betalt for et stykke glass er 2.646.650 millioner euro for en romersk glasslampe. Den hadde eksistert i 1.700 år før den ble kjøpt via telefon på auksjon i juli 2004.

15 år senere investere Real Madrid 120 millioner euro, pluss 20 millioner euro i variabler for noe langt større, eller i dette tilfellet langt skjørere: Den belgiske superstjernen Eden Hazard.

Nå som spilleren står overfor enda en god periode på sidelinjen har den ekstremt krevende Madrid-pressen vært raskt ute med å uttrykke deres følelser overfor belgieren. De sier at Hazard er “laget av glass”.

Før den hittil siste skaden, har Eden Hazard hatt flere skader (10) enn mål (4) i den spanske hovedstaden. I skrivende stund har han gått glipp av 45 kamper, og med den skaden han nå har pådratt seg vil det antallet nå opp mot 50. Han har bare spilt 35 kamper for Real Madrid etter overgangen fra Chelsea i 2019.

I Chelsea mistet han bare 20 kamper i løpet av syv sesonger.

Eden Hazards Real Madrid-karriere startet dårlig og har bare blitt verre. Han ankom klubben i 2019 med en hamstringskade som gjorde at han mistet sesongens tre første kamper. Han hadde ikke engang rukket å sette sine bein på banen før han ble skadet.

Siden har det utviklet seg til å bli en deprimerende katalog av den ene skaden etter den andre. I november testet han positivt for korona, men ellers er det stort sett muskelskader som har plaget ham.

Det kan nok ikke være noe trøst for ham, men han er i det minste i godt selskap sammen med mange andre superstjerner, som har kommet til klubben og fått den uønskede tittelen “futbolistas de cristal” – spillere laget av glass.

Han har allerede blitt sammenlignet med Gareth Bale, som hadde så mange som 23 skader i løpet av sine syv sesonger i klubben. Waliseren hadde i det minste mange viktige bidrag, spesielt i Champions League-finalene i Lisboa og Kiev.

Den brasilianske sensasjonen Kaka er et annet eksempel. Han kom til klubben to år etter at han vant Gullballen, og brukte mer tid i behandlingsrommet enn på banen.

Og hvis du tror Hazard har det tøft, så ha Jonathan Woodgate i dine tanker. Engelskmannen spilte så lite som 14 kamper i Real Madrid fra 2004 til 2007, og i hans første sesong i klubben spilte han ikke en eneste kamp. Da han omsider fikk sin debut 22. september 2005, klarte han å score et selvmål mot Athletic Club og ble senere utvist i samme kamp.

Men hvor mange av problemene til Hazard skyldes egentlig det mentale?

Tidligere i 2015/16-sesongen da Jose Mourinho var Chelsea-trener, ble Eden Hazard kåret til sesongens spiller i Premier League. Han ble av mange – inkludert Mourinho – betraktet som en spiller som hadde potensialet til å nå opp til Ronaldo- og Messi-nivå. Chelsea-sjefen presset belgieren til å heve spillet sitt for å kunne hamle opp med de aller beste.

Han hadde det tekniske og taktiske på plass, men det gjenstod å se om han hadde den riktige mentaliteten som krevdes for å kunne spise middag på det eksklusive bordet til Cristiano og Leo.

Og ganske raskt ble det krystallklart for Mourinho at spilleren ikke hadde den nødvendige mentaliteten som krevdes for å heve spillet sitt opp til deres nivå. Hans effektivitet som spiller ble redusert av presset.

Mourinho forstod raskt at kantspilleren måtte være avslappet, glad og spille uten press dersom han skulle være på sitt beste. Han trakk seg tilbake, og da fikk han igjen se den beste utgaven av Hazard.

Det samme skjønte Antonio Conte, som fant ut at han ikke måtte legge for mye press på Hazard dersom han ville oppnå kortsiktige mål. Belgias reise til semifinalen i 2018-VM, og Chelseas Europa League-triumf hvor han var helt fantastisk i finalen, er gode eksempler på det.

De som kjenner ham best, sier at han er en spiller for visse øyeblikk og ikke en som er god i samtlige 90 minutter. Han mangler den mentale styrken for å prestere stabilt, og er en spiller som liker å nyte livet. Han liker å føle seg avslappet, og ikke være under press til å levere som de aller beste.

Og det var akkurat på grunn av det manglende ønsket om å være leder, kaptein og ta innover seg taktiske instrukser, som gjorde at forholdet hans til Maurizio Sarri i Chelsea surnet.

I Real Madrid har han endret mange av rutinene sine. Han trener mye styrke, samt kjerne- og balanseøvelser – noe han nesten aldri gjorde i Chelsea. Det er hans tidligere kosthold og mentale skjørhet som har gjort at han er så sårbar for skader.

Det er også greit å legge til det faktum at han aldri har bært et rykte som stjerne med komfort, og at han av sine kritikere kalles en “bra vær-spiller”. En spiller som skinner når sola skinner, men som forsvinner når regnet kommer og problemene dukker opp.

Det belgiske landslagets legeteam er overbeviste om at skadene hans skyldes en mental skjørhet og ikke fysiske problemer.

De mener at Real Madrid har vært for raske med å få ham tilbake på banen fra skader. Han har vært i klubben i halvannet år, men har aldri hatt en ordentlig oppkjøringsperiode. Han mangler den nødvendige rytmen, og er ikke i en situasjon der ting er som normalt for ham.

De mener at Real Madrid må trykke på “nullstill-knappen”, og at han trenger en fersk start med en full oppkjøring.

Og det er mer: Eden Hazard har ingen personlig trener, noe mange andre fotballspillere har. Han er også for opptatt med å tilfredsstille alle andre, og per dags dato er det ikke til nytte for noen – inkludert ham selv.

Fremdeles er heller ikke konsekvensene av å ha fått korona i november kjent. Noen har beregnet at medium- til langtidseffektene av sykdommen kan føre til flere skader.

Eden Hazard er lykkelig i Madrid. Han har integrert seg i landet og liker livsstilen. Shakespeare sa en gang at “urolig er et hode som bærer en krone”. Hvis Real Madrid kan finne ut av av Hazards hovedstyrker og begrensninger, er det ingen grunn til at han ikke skal få en lang og fruktbar karriere på Santiago Bernabéu.

Men først må han bli frisk.

Oversatt av Shayan Jalilian