– Guardiola er klar over at han må ofre flere spillere

Pep Guardiolas forpliktelse overfor Manchester City de neste to årene har blitt signert, forseglet og levert. Han står nå overfor en stor gjenoppbyggingsoppgave, noe alle kunne se etter det tamme tapet for Tottenham Hotspur forrige helg.

Det var et City-lag fullpakket med talent og mye ballbesittelse, men fullstendig tannløse foran mål. De manglet energien til å løpe mot forsvarere, og klarte heller ikke å vinne ballen tilbake høyt nok og ofte nok. Nederlaget mot Spurs virket uunngåelig da Son sendte hjemmelaget i ledelsen tidlig i kampen, og med Lo Celsos andre mål for kvelden var tapet et faktum.

City hadde mange skudd på mål, men vi har sett denne filmen før: City dominerer, men vinner ikke når de bør. Noen store endringer kreves.

Guardiola går nå inn i sin neste fase som City-trener, og er fullstendig klar over at han nå blir nødt til å ofre flere av spillerne som har brakt klubben der den er i dag.

Med unntak av spillere som Ederson, Kevin de Bruyne, Raheem Sterling og noen flere som vil fortsette å være vitale for hans planer, må mange av den gamle garden nå finne seg i å bli tilgjengelige i overgangsmarkedet. Gjenoppbyggingen av laget blir ikke billig, og mange av spillerne som har brakt så mye suksess til klubben må nå finne seg i å bli solgt for å betale den prisen.

En av få fredede spillere i City skal være Raheem Sterling.

Det er likevel langt fra sannheten at disse spillerne vil bli gitt bort, eller solgt på tilbud til kuppriser. Det vil mest sannsynlig ikke skje, og de som tror noe annet må vente seg en brå oppvåkning.

Laget spiller fortsatt bra fotball, og det ligner veldig mye på den stilen Pep ønsker laget sitt skal fremstå. Spillere som kommer til klubben må bli formet til å bli den type spiller han krever at de skal være.

Dessverre er den energien de spilte med for to sesonger siden tilsynelatende fraværende. Årsakene til det er todelt: først og fremst har spillerne blitt eldre, men de spiller også under høye krav. Det virker som at de uten supporterne i ryggen noen ganger handler på sine naturlige instinkter, istedenfor å følge de kravene og instruksjonene treneren kommer med.

Og de kravene treneren stiller er enorme. Både i kampene og de ubarmhjertige treningsøktene, om ikke i lengde, men i intensitet.

Flere av tilbudene som kom inn forrige sommer på noen av de store navnene ble avslått. Det mest oppsiktsvekkende budet var på over 90 millioner pund på Bernardo Silva. Spillerne vil bare bli solgt hvis klubben er fornøyd med summen, og dersom det passer klubben å selge. Hvis det ikke er tilfelle, må de bli værende i klubben. Guardiola har allerede startet prosessen med å bygge et nytt lag, og den jobben ble satt i gang med ankomsten til Ruben Dias og Ferran Torres fra henholdsvis Benfica og Valencia. Mange flere vil følge den neste tiden.

Pep må tilbake til tegnebrettet, i en klubb hvor han sannsynligvis er like fornøyd som han har vært hvor som helst og når som helst i karrieren.

Siden han kom til Manchester City har han dannet et utmerket samarbeidsforhold – og nå et nært vennskap – med klubbens eier og styreleder, Khaldoon Khalifa Al Mubarak.

Ved tidligere kontraktsforlengelser har Pep alltid valgt å forlenge med ett år, med muligheter for ytterligere ett års forlengelse. Denne gangen har han skrevet under på to år. Mest sannsynlig er det på grunn av at han tenker at det vil ta den tiden å få klubben der han ønsker den skal være. Men det er nok også fordi han har et så godt forhold til eieren. Dersom han ønsker å gi seg etter ett år, kommer han ikke til å bli hindret.

Han er definitivt lykkeligere her enn han var i Bayern München, der han følte at enhver seier eller tap måtte bli grundig analysert, ettersom at sjefene i Bayern ikke delte samme filosofi som ham. Selv i de siste stadiene av Barcelona-tiden nærmet han seg en kollaps, da han måtte bære hele Catalonias håp og drømmer på sine skuldre.

Det er ingen hemmelighet at mange lag, spesielt Paris Saint-Germain, ville ha flyttet himmel og jord for å lokke Pep til den franske hovedstaden. Peps nære bånd med Citys eier fra Abu Dhabi sørget for at han aldri ville dratt til klubben som eies av Qatar. Selv ikke om de ville ha doblet en lønn som allerede er høy.

Forhandlingene om en ny kontrakt med de blåkledde fra Manchester ble klappet og klart innen 24 timer, noe som tyder på at det ikke er store forskjeller på den nye kontrakten kontra den gamle.

Det å få laget konkurransedyktig igjen er målet nå. Laget må spille bra, vinne titler i hjemlandet og etablere seg som en av de seks beste lagene i Europa. Dersom han også kan få en Champions League-trofé med klubben på CV-en igjen, ville det også ha vært perfekt.

Han har fått mye kritikk for aldri å ha vunnet Champions League med City. Sannheten er at feilene til Laporte og Ederson mot Spurs, eller Sterlings kjempebom mot Lyon, er det som skiller suksess og tap. Det er ikke relatert til treneren, og det viktigste er at Khaldoon Khalifa Al Mubarak deler den oppfatningen.

Det store spørsmålet nå er om Lionel Messi vil bli en del av Citys nye ellever.

Pep har allerede offentlig ytret seg om at Messi vil være best tjent med å legge opp i den katalanske klubben, men det er selvfølgelig en million mil unna å bety at han ikke ønsker seg argentineren til Manchester City.

Det er store mengder vann som må passere brua før sagaen om Messis fremtid blir avgjort. Veldig snart er det duket for presidentvalg i Barcelona. Hvis det – som mange mistenker – fører til at Xavi bli ny hovedtrener eller sportssjef i den katalanske storklubben, vil det endre på Messis situasjon i klubben.

Hvis det videre viser seg at Leo bestemmer seg for at hans fremtid ligger andre steder, er Manchester City på ingen som helst måte den eneste klubben som er interessert. Også her vil PSG være deres hovedrivaler i kampen om hans signatur. De kan tilby han og familien muligheten til å bo i en by som Paris, og i tillegg er det ingen tvil om at Messi ville likt en mulighet til å fornye vennskapet og samspillet sitt med sin tidligere lagkamerat Neymar.

Det PSG ikke har er Pep Guardiola. Det er ingen tvil om at de to mennene allerede har vært i lange samtaler om hva Messis neste steg bør være. Til tross for det, stemmer det ikke at man allerede nå kan fastslå at han ender opp i Manchester City.

Det som er sikkert er at den virkelige moroa vil starte neste sommer når City skal ta nye skritt for å bygge opp et nytt lag. De vet allerede hva de må gjøre, og Peps kontraktsforlengelse med to år er et tegn på dette.

Oversatt av Shayan Jalilian