Fotballens svar på «speed dating». Dette er Champions League-sluttspillet 2019/20

Hvis du vil vinne Champions League, hjelper det sannelig hvis du har anledning til å benytte deg av alle de spillerne som generelt er regnet for å være blant verdens beste. Samtidig: Er det er noe denne turneringen har vist oss opp gjennom årene, så er det at det ikke er noen garanti for suksess.

MÅLET: Om under to uker vet vi hvem som stikker av med denne. Foto: Fabrice Coffrini/AFP

Kontroverser og sporadiske sjokkresultater er noe Champions League lever av, selv om sannsynligheten for at slikt skal skje ofte blir redusert når kampene spilles over to kamper. Da kan man ofte tillate seg at det skjer en defensiv feil i blant, tilfeldig taktløshet kan forekomme og en bommert fra en dommer ødelegger ikke fullstendig.

Men til tross for dette, har vi allikevel kunnet nyte øyeblikk av høyeste dramatiske sort i den mest prestisjefylte klubbturneringen i verden.

Men nå er det ingen rom for feil. Ikke her. Ikke denne gangen. I disse gale tider vi nå befinner oss i, starter nå fotballens ekvivalent til «speed dating» i Lisboa. Det hele kulminerer bare tolv dager senere når noen vil løfte Champions League-trofeet etter kun å ha spilt tre kamper til.

Vinneren tar alt. Fest setebeltene, for dette blir følelsesladd!

Atalanta vs Paris Saint Germain

Først ut av startblokkene kommer sjokk-pakken Atalanta mot millardær-superstjernene fra Paris Saint Germain.

Jeg ville elsket å se Atalanta ta seg til finalen og kanskje til og med vinne, ikke minst på grunn av den nydelige offensive stilen til Gian Piero Gasparini. Den har vært en åpenbaring denne sesongen og har brakt dem helt til 3. plass i ligaen.

Offensivt er dette et lag som scorer for gøy og de har scoret 98 mål i Serie A denne sesongen. Det er 17 mer enn Inter og 19 mer enn ligamester Juventus.

PROFIL: Neymar kan komme til å spille en hovedrolle de neste ukene. Foto: Franck Fife/AFP

Dessverre for dem har de på motsatt side av banen klart å slippe inn 48 mål, og nå står de overfor et PSG-lag overfylt av skinnende stjerner. I tillegg skal de møte dem uten sin førstekeeper Pierluigi Gollini, som er ute med en kneskade, og stjernespiller Josip Ilicic som ikke har spilt på en stund av personlige årsaker.

Kylian Mbappe, som har vært ute med skade, kan være tilbake og komme til å spille sin rolle, men selv om han skulle være utilgjengelig vil spillere som Neymar kunne skape enorme problemer for et knirkete italiensk forsvar.

Du kan elske ham eller hate ham, men dette kan være den perfekte muligheten for Neymar til å vise verden en gang for alle det vi alltid har visst. Nemlig at han har det i seg å bli betraktet som den naturlige arvtakeren til Cristiano Ronaldo og Lionel Messi.

Forvent en rolig, avmålt start fra franskmennene, for å gjøre noe annet vil være å risikere alt som i en pistolduell mann mot mann. En slik tilnærming til kampen vil imidlertid være til fordel for de lagene som har den største kvaliteten i sine rekker, og det gjelder sannelig for PSG.

Atletico Madrid vs RB Leipzig

Du må gi favorittstempelet til et Atlético Madrid-lag som ikke har tapt siden sesongen startet igjen etter pausen og som har forbedret seg til det ugjenkjennelige etter at man begynte å benytte Marcos Llorente som hengende spiss.

Tar man med i betraktning at man i tidlige stadier av sesongen snakket om at dette var et Atlético-lag i en overgangsfase og Diego Simeones dårligste lag siden han overtok klubben, burde deres nåværende form få alle til å skjelve.

De får ingen hjelp av at Angel Correa og Sime Vrsaljko har levert positive covid-tester, men det er uansett usannsynlig at noen av dem ville startet uansett og de bør ha mer enn nok erfaring og bredde i stallen til å håndtere problemet.

FULL KONTROLL: Diego Simeone har ledet sitt lag til finalen før. Nå kan han gjøre det på ny. Foto: Gabriel Bouys/AFP

Joao Felix utvikler seg gradvis til å bli den spilleren vi forventet at han skulle bli, men han har et stykke igjen. Likevel er den virkelige stjernen i manesjen Marcos Llorente.

En fantastisk blanding av en spiss og midtbanespiler og lynende rask på de første meterne. Han forandret kampen fullstendig mot Liverpool da han scoret to mål, og har vært ustoppelig siden.

Leipzig har under Julian Nagelsmann hatt en fantastisk sesong, men de må forsøke å nå finalen uten sin briljante angriper Timo Werner, som nå er i Chelsea.

Nagelsmann har forsøkt å snakke ned det tapet og sagt at de vil finne en måte å erstatte ham på. Jeg er ikke overbevist, og det er jeg ikke sikker på at han er heller.

Det de uansett vil gjøre er å angripe Atlético fra start, for det der den typen lag de er. Men det er også en type taktikk som ville passe Atlético ypperlig, for de vil gladelig se Leipzig ta initiativet og selv se til kontringer som middel. Vi får vente og se om det blir Álvaro Morata eller Diego Costa som starter på topp, men uansett hvem det blir så klarer jeg ikke å se for meg noe annet enn en Atlético-seier her. Selv om jeg ikke forventer noen målfest.

Med et kompakt og sterkt forsvar har de kun sluppet inn seks mål på elleve kamper siden re-starten, og viktigst av alt har de erfaringen fra storkamper på denne scenen. Måten de spillere på i de store kampene bør være nok til å få dem videre.

Barcelona vs Bayern München

Uansett hvilken måte du ser på det, må du holde en knapp på Hans-Dieter Flicks Bayern-lag mot dette aldrende Barcelona-laget.

Barcelonas lagoppstilling mot Napoli inneholdt kun tre spillere under 28. I dagens fotball trenger du dynamikk og raske bevegelser uten ballen kombinert med smarthet og aggressivitet. Barcelona har ikke det. Ryggraden i laget, fra front til dem bak, er alle over 30.

Champions League har alltid hatt noe lotteri-aktig ved seg, men denne gangen – og kanskje spesielt denne kampen – gjelder det mer enn noen gang.

ENORM SESONG: Robert Lewandowski kan være få kamper unna å krone en utrolig 2019/20 med det aller gjeveste. Foto: Matthias Schrader/AP

Turneringen har alltid vært overfylt av gode spillere, og det er få bedre enn Robert Lewandowski. Verdens beste nier, 13 mål i turneringen denne sesongen og 53 totalt.

Uansett hvilken del av Bayern-laget du ser på har de styrker, og nesten uansett hvilken del av Barcelona-laget du ser på finnes det begrensninger. Men bare nesten uansett.

Hvis Barcelona skal skape et sjokk, må de konsentrere seg om å spille på sine styrker… Ellers så må de prøve å spille på det de kan spille på, og da vil vi sannsynligvis se et Barcelona som forsvarer seg uten ballen. Vil det være nok, da det er noe de ikke er noe særlig utmerket til å utføre? Kanskje, fordi på et eller annet tidspunkt – uansett hvor kort den perioden enn måtte være – vil de dominere kampen. På et eller annet tidspunkt vil de skape sjanser, og da vet vi alle at Barcelona har en viss Leo Messi, som ikke akkurat er uvant med det å snu kamper fullstendig rundt.

Han har vært gjentakende overfor lagkameratene sine med budskapet om at de kun er tre kamper unna å gjenvinne «Copa tan linda» – «Det så nydelige trofeet» – som han kaller det.

Over to kamper vil man alltid se på Bayern som favoritt, og de spiller faktisk – sammen med Manchester City – den beste fotballen i Europa. de har spillerne og talentet til å klare det, men Barcelona har Messi. Og det kan være akkurat nok.

Manchester City vs Lyon

I mine øyne er dette den kampen der det er lettest å spå utfallet, av den enkle grunn at Manchester City er bedre enn Lyon både individuelt og kollektivt.

Mot Juventus viste Lyon at de kan forsvare seg i hopetall, og de lider gladelig gjennom den prosessen, men jeg er ikke sikker på om de har nok i seg til å slå City.

BEST: Få, om noen, midtbanespillere i verden kan måle seg med Kevin De Bruyne. Foto: Michael Regan/AFP

Dette er et Manchester City som skaper mye, selv om de de tidvis denne sesongen ikke har vært så effektive når det gjelder uttelling som det de hadde ønsket å være. Mot Real Madrid hadde de 14 sjanser, men da alt kom til alt tok de seg videre på grunn av to tabber fra Real Madrids midtstopper Raphael Varane.

De kommer helt sikkert til å skape masse mot et Lyon-lag som liker å forsvare seg med tre mann bak, og som med forsvarsspillere som generelt ikke anses for å være blant de raskeste fort kan komme til å slite. 

Det som var mest oppmuntrende med Citys prestasjon mot Real Madrid var at de viste en modenhet med tanke på det å identifisere hva som var nødvendig for å vinne kampen, for så å oppnå det. Til tider dominerte Real Madrid uten egentlig å skremme City, og City forsvarte seg langs egen sekstenmeterstrek på en bedre måte enn de har gjort tidligere.

Forvent det vanlige fra Guardiolas lag. Et lag som i Kevin De Bruyne har den beste midtbanespilleren i verden, et lag som vil skape en rekke sjanser – som de vil misse på flesteparten av – og som vil score nok mål til å sørge for en trygg passasje videre til en semfinale mot enten Bayern München eller Barcelona.