Hva bringer fremtiden for Pep og Manchester City?

Helt siden UEFAs Financial Fair Play-sak mot Manchester City startet har klubben hevdet sin uskyld. I dag (mandag) har Idrettens voldgiftsrett (CAS) gitt dem medhold og satt en stopper for den foreslåtte to års utestengelsen fra Champions League. 

UEFA har ikke klart å bevise at klubben kamuflerte egenkapitalfinansiering ved at eieren spyttet inn penger fra sin egen lomme via sponsorinnskudd. 

De må fortsatt betale en bot på ti millioner euro etter at de ble funnet skyldig i å ha unnlatt å samarbeide med de aktuelle myndighetene, selv om City sannsynligvis vil hevde at deres tilbakeholdenhet skyldtes det de anså som en urimelighet, nemlig at de var nødt til å forholde seg til en organisasjon som hadde seg selv i rollen som hovedetterforsker, sjefsanklager og til slutt dommer og jury. 

Og selv om 10 millioner euro ikke er småpenger er det ikke desto mindre en betydelig forbedring fra den opprinnelige boten fra UEFA på 30 millioner euro. 

Det finnes selvsagt noen kynikere der ute som vil spørre hvorfor City, hvis de ikke har gjort noe galt, leide inn seks av de beste idrettsadvokatene fra tre ulike firmaer i toppklasse for å kjempe saken deres, selv om vi aldri kommer til å få vite hva som ville skjedd om de gikk inn i krigen med litt mindre kyndige jurister på laget. 

Men alt det blir gjetninger. Nå er det tilbake til arbeidsbenken for Pep Guardiola og hans Manchester City-lag som trenger, om ikke en stor ombygging, så i hvert fall noen veldig viktige justeringer hvis de skal prøve å ta tilbake Premier League-tittelen som Liverpool spaserte inn til denne sesongen. 

De første reaksjonene i City vil selvsagt være lettelse fordi de i realiteten var så sikre på å få medhold at de aldri hadde noen Plan B på plass i tilfelle CAS skulle opprettholde utestengelsen. 

Plan A som identifiserer spillerne som trengs kan nå videreføres, selv om spillerne som var øverst på handlelisten deres allerede hadde uttrykt til klubben at de ønsket å komme til City uansett utfall av saken. 

Det eneste virkelige problemet var at det å vente på dommen forsinket samtaler de hadde med potensielle nye signeringer. 

Manchester City ønsker seg defensive forsterkninger. (Foto: Scanpix)

Pep har alltid sagt at hans viktigste funksjon er å gjøre laget i stand til å få ballen fra den ene boksen til den andre. Det han ikke kan planlegge er hvordan du faktisk avslutter i den ene enden av banen eller unngår å slippe inn mål i den andre, til tross for at det jobbes med begge disse tingene både individuelt og kollektivt. 

Det er ikke akkurat århundrets åpenbaring å påpeke at Citys problemer denne sesongen har vært i begge boksene. Individuelle feil i forsvar og sløsing på topp har kostet City dyrt. 

Men før det skjer noe mer er det fortsatt ting som må ordnes opp i først og betydelige mengder støv som må legge seg før ting blir klarere.. 

City må se på dagens gjeldssituasjon og pengesvikten som kommer som følge av koronakrisen. En Champions League-tittel vil få inn ytterligere 40 millioner euro, og en seier i FA cupen vil gi fem millioner til. Salgene av John Stones og Nicolás Otamendi ville også skaffet mer penger. 

Nøkkelordet i City kommer til å være evolusjon snarere enn revolusjon, selv om det kommer til å komme sårt tiltrengte og ganske radikale endringer i forsvaret i og med at klubben er på jakt etter to nye midtstoppere for å bygge en bank av fire hovedstoppere. De vil ha inn en venstrebeint stopper som backup og en høyrebeint stopper som går inn i førsteelleveren.

Han kommer til å sikte seg inn på Napolis Koulibaly, i tillegg til en venstrebeint midtstopper som blir tredjevalget på stopperplass. 

Eric García gjør store fremskritt og vil være et kjærkomment tilskudd blant Manchester Citys midtstoppere, men sannsynligvis bare som et fjerdevalg. Når det er sagt vil de veldig gjerne beholde ham, men sannsynligvis ikke like sterkt som Barcelona ønsker å lokke ham tilbake til den klubben han startet i som guttunge. 

Hvorvidt du tror han kommer til å bli værende eller dra avhenger av hvem du tilfeldigvis snakker med, men det eneste som er sikkert er at hvis Barcelona vil ha ham så må de være forberedt på å bla opp. Jeg er ikke overbevist om at de har pengene som trengs akkurat nå. 

I tillegg trenger City en reservekeeper som kan erstatte Claudio Bravo, som kommer til å forlate klubben. 

De ønsker seg også en erstatter for Leroy Sané, og de har sett seg ut et ungt talent som for tiden spiller i den spanske ligaen som de ser på som en ideell kandidat. Følg med. Alt kommer til å bli avslørt snart. 

Leroy Sané må erstattes, og Manchester City har allerede planen klar. (Foto: Scanpix)

City har ingen intensjoner om å få inn forsterkninger på topp fordi de mener de er godt dekket inn med Kun Agüero og Gabriel Jesus, men de kommer til å være bekymret over og opptatt av å gripe fatt i den manglende nådeløsheten de altfor ofte viste i angrep denne sesongen. 

For Guardiola vil dette være den første gjenoppbyggingen av laget siden hans første signeringer da han kom til klubben. 

Og hva bringer fremtiden for ham og Manchester City?

Alle tenkte opprinnelig at mye var avhengig av resultatet av CAS-høringen, selv om jeg aldri egentlig har trodd at det var tilfelle. 

Pep sa fra det tidspunktet utestengelsen først ble annonsert at han kom til å bli værende i City til kontrakten hans går ut etter neste sesong. 

City tror nå at hvis de kan bygge et konkurransedyktig lag og nå målene sine, så er det en mulighet for at han kan overtales til å bli i klubben enda et år, til juni 2022. De er klar over at hans tid i City nærmer seg slutten, og en forlengelse på ett år er alt de realistisk sett kan håpe på med Pep. 

Prioriteringene er å dominere den hjemlige ligaen og å etablere seg som regelmessige semifinalister i Champions League. 

Selv om de ikke vinner Premier League denne sesongen kan man i stor grad si at oppdraget er utført i hjemlig liga, og nå er han bare tre kamper unna en semifinaleplass i årets Champions League. 

I bunn og grunn har Peps største triumf vært aksepten og hyllesten fra de som tvilte på at hans type fotball noensinne ville erobre Premier League. 

Å lære og akseptere at du er nødt til å spille på Guardiolas måte er en bratt læringskurve, en hard skole å gå. Ikke alle uteksamineres, blant annet fordi det ikke er en naturlig måte å spille på innenfor den kulturelle forståelsen av engelsk fotball. 

Jeg er sikker på at Manchester City-fans forstår det nå. Med en ny trener – for eksempel Mauricio Pochettino, som ville passet perfekt – ville stilen være litt annerledes. 

Men når han drar kommer de til å savne hans type fotball, som vi alle kommer til å gjøre, selv om de fort vil komme over det så lenge de fortsetter å vinne. Innerst inne er jeg ikke sikker på om de fullt ut forstår hva de har hatt i City under hans tid der. 

Men det tilhører fremtiden. Hvis ting går bra og klubben overbeviser ham, kan Pep fort være i City i to år til.