Ti fantastiske år – Hva nå Messi?

Nok en uke, nok en Leo Messi-rekord. 

En fantastisk – dog nesten uunngåelig – scoring mot Alavés da Barcelona vant 4-1 forrige helg betyr at han for niende gang på de siste ti årene har scoret minst 50 mål for klubb og landslag i et kalenderår. 

Det ble totalt 579 mål dette tiåret for den lille magikeren fra Rosario de Santa Fe som har brukt de siste ti sesongene på å få det umulige til å se dagligdags ut, det vanvittige til å virke normalt. 

Messi er ikke en “freak”, og heller ikke som mange sier fra en annen galakse. Han er bare en mann som har så mye talent og dedikasjon, og som er så besatt av fotball at han har hevet forventningene helt opp i stratosfæren blant dem som ser på og knapt kan tro sine egne øyne. 

Han avslutter tiåret som han begynte det, nemlig som den beste spilleren i verden. Han har nettopp mottatt sin sjette Ballon d’Or, som den første noensinne. 

I 2010 var Messi den regjerende Ballon d’Or-vinneren etter at han vant den i 2009 foran Cristiano Ronaldo og lagkamerat Xavi. 

Store deler av Spania var likevel rasende da Messi vant sin andre Ballon d’Or foran lagkameratene Andrés Iniesta og Xavi. Vi må ikke glemme at dette var året da Spania vant hjertene og hodene til fotballverdenen da de vant VM og Iniesta scoret vinnermålet i ekstraomgangene i finalen mot Nederland. 

Messi poserer med gullballen i 2010, flankert av Xavi og Iniesta (Foto: Scanpix)

I ettertid virker det urimelig at det til tross for å ha scoret 60 mål det året var en nesten flau, unnskyldende Leo Messi som mottok Ballon d’Or 2010 foran sine lagkamerater. Fra den dagen og fremover ble både Iniesta og Xavi etterhvert lei av å hele tiden bli husket ikke for sine fantastiske bidrag for klubben og landslaget, men heller som de to beste spilleren i historien som ALDRI har vunnet Ballon d’Or. 

Sludder og vås, men når man skal prøve å analysere Messi og det han har oppnådd opp gjennom karrieren, er det egentlig ingenting som gir mening; logisk analyse strekker ikke til. 

Xavi og Iniesta kan godt ha blitt skuffet den gangen over at de ikke vant, men på neste treningsøkt etter at de kom tilbake var de ikke i tvil om hvorfor Messi hadde vunnet prisen. 

De som var der snakker fortsatt om det den dagen i dag. Det var etter alt å dømme en av de mest oppsiktsvekkende, fantastiske oppvisningene man noensinne har sett på et treningsfelt, med mål og assister fra alle mulige vinkler, og det kulminerte i at omtrent alle til slutt sa “Den er grei”. Vi tar poenget.

Dette var en Messi på sitt aller beste, en spiller som hadde utviklet seg siden han startet som en elleve år gammel spiss i Barcelona, og som nå hovedsakelig spilte på vingen og skar innover med diagonale løp. 

Det var bare et spørsmål om tid før han ble plassert i begivenhetenes sentrum, enkelt og greit fordi talentet hans var så åpenbart at det å la alt gå gjennom ham som et knutepunkt var det eneste logiske valget. 

Men i virkeligheten var Pep Guardiolas avgjørelse om å flytte ham inn i midten mer et defensivt grep enn et offensivt, fordi Leos motvilje mot å gjøre den defensive jobben på vingen gjorde at backen Dani Alves altfor ofte ble blottstilt på høyre flanke. En smart Pep var dog opptatt av å fremstille det som en sjanse for Leo til å være mer involvert snarere enn å fremheve hans defensive mangler. 

Pep Guardiola og Lionel Messi. (Foto: Scanpix)

I 2010 var dette et lag som la opp spillet rundt Leo Messi og siden den gang har han scoret nærmest non stop, med god hjelp av fantastiske servitører som Iniesta, Xavi, Dani Alves og Jordi Alba. Samtidig har han perfeksjonert en frisparkteknikk som gir en scoringsuttelling den delen av spillet aldri har sett før. 

VM i Brasil i 2014 var et sentralt punkt i karrieren hans. Fysikken hans begynte å lide, og det ble påfallende åpenbart at hvis han lå for dypt hadde han ikke kondisjonen eller løpskraften til å kunne ramme motstanderen hardest mulig. 

Det han lærte av det mesterskapet var nødvendigheten av at laget klarte å angripe sammen som en enhet, men i stedet for å bare spille spiss la han seg omtrent tjue meter fra mål hvor han hadde overblikket og kunne se hva som foregikk. 

Overgangen begynte da først Xavi og senere Iniesta dro, og mens målene fortsatte å renne inn kom nå også assistene på løpende bånd. I tillegg til de tjue målene han har scoret så langt denne sesongen har han også bidratt med ti assists. 

Så hva med fremtiden hans? Hva blir det neste for Messi?

Leo er 32 år gammel og viser ingen tegn til å ville gi seg eller roe ned tempoet. Barcelona håper at han vil signere en ny kontrakt som holder ham i klubben resten av karrieren, selv om han har en klausul i kontrakten som gjør at han kan forlate klubben etter denne sesongen om han ønsker det. 

Ikke at han kommer til å bruke den klausulen, men det er ikke desto mindre en god måte å sørge for at alle i klubben på tå hev og sikre at ingen tar ham for gitt. Det viktigste for Messi er, og har alltid vært, at laget må fortsette å være konkurransedyktige. 

For øyeblikket, i hvert fall i europeisk målestokk, er dette et Barcelona-lag som mister konkurransedyktigheten først og fremst på grunn av manglende energi på midtbanen og at man har forlatt det tradisjonelle posisjonsspillet. Som et resultat av det vokser fenomenet “Messidependencia” i stedet for å avta. 

Det at Frenkie de Jong og Antoine Griezmann har ankommet vil forhåpentligvis bidra til å skape et sterkere og mer konkurransedyktig lag som kan spille på Messis styrker, selv om det vil kreve en endring i taktikken som helt opplagt ikke kommer til å skje med dagens trener, Ernesto Valverde. 

Messi har fått nye lekekamerater. (Foto: Scanpix)

Valverde har måttet balansere posisjonsspillet Barcelona spiller med mangelen på energi hos enkelte av spillerne han har tilgjengelig, særlig de som har blitt en del av det faste inventaret i klubben, som Gerard Piqué og spesielt Sergio Busquets. 

Man kan trygt anta at Valverde ikke kommer til å være ved roret i Barcelona neste sesong. 

En ny manager kommer til å bli hentet inn og sammen med ham, forhåpentligvis, nye spillere og fornyet energi som fort kan fyre opp igjen den flammen som selv i de tyngste periodene alltid har brent så sterkt i Leo Messi. 

Når det skjer, er det sannsynlig at Messi fornyer kontrakten. 

Det har alltid vært – vil alltid være – en kø av beilere som tålmodig venter utenfor Messis dør. Kina eller MLS ville ha elsket å ha ham til å kaste glans over ligaene deres, selv om han aldri, på tross av påstandene, har fått noe tilbud fra David Beckham om å spille for hans nye Inter Miami. 

Mange har lagt mye vekt på at han tidligere har uttrykt et ønske om å avslutte sin strålende karriere med å vende tilbake til Newell Old Boys der alt startet, men nå, med kone og tre barn som har slått seg til ro i Barcelona, blir logistikken rundt dette stadig mer problematisk. 

Jeg kan bare se for meg Leo Messi i Barcelona, frem til den dagen kommer da han ikke lenger kan konkurrere på sitt beste. Ryktene sier at han da kanskje vil trene unge spillere, heller enn å sikte seg inn på å bli manager på heltid for et seniorlag. 

Frem til da har han fortsatt mye ugjort; flere rekorder å slå. I løpet av karrieren har Messi totalt scoret 618 mål for Barcelona, noe som kun er 35 færre enn de 643 målene Pelé scoret på sine 18 sesonger i Santos. 

Hvis han unngår skader eller andre uforutsette omstendigheter, bør 2020 bli det året statistikken endelig viser det vi egentlig har visst hele tiden. Nemlig at Lionel Andrés Messi Cuccittini ganske enkelt er tidenes beste spiller.