El Clásico

Hvis det er mål du er ute etter, er Barcelona laget i La Liga så langt denne sesongen, men når det gjelder god fotball og kombinasjonsspill er Real Madrid laget som har overtaket. 

For et lag vi ville fått hvis vi kunne kombinere de to, noe vi selvfølgelig ikke kan. Det vi imidlertid kan gjøre, er å finne ut hvem seirer når de to lagene møtes i sesongens første El Clásico, som spilles onsdag kveld på Camp Nou etter at den tidligere i sesongen ble utsatt på grunn av bekymringer rundt sikkerheten etter protester og uro i den katalanske hovedstaden. 

Real Madrids evne til å dominere har vært tydelig store deler av sesongen, selv for perioder av kampen på en arena så vanskelig som Valencias Mestalla, mye takket være en sterk og attraktiv midtbane som kan garantere å få ballen inn i den siste tredjedelen av banen jevnlig og med presisjon. 

Problemet oppstår imidlertid ofte når man kommer til den siste pasningen, det avgjørende øyeblikket. Også på midtbanen er Hazard allerede sårt savnet. Det sies at han har et tretthetsbrudd i ankelen som vil holde ham ute til februar, noe som er et stort tap for Real Madrid fordi han akkurat hadde begynt å vise hvor viktig han kunne være for laget både i den kreative oppbygningen og inne i boksen. 

Riktignok har han per nå kun scoret ett mål for sin nye klubb, men han har alltid vært en spiller som kan garantere deg mål og som utgjør en forskjell i startoppstillingen din, mens spillere som Rodrygo og Vinícius ikke gjør det – i hvert fall ikke ennå. 

Det gjør faktisk ikke Isco heller, en spiller som ofte ser bedre ut enn han faktisk er. Søndagens kamp var Iscos store sjanse til å vise Zidane at han bør være et av valgene på en firemanns midtbane når El Clásico skal spilles, hvis Madrid-treneren går for den varianten. 

Isco fikk sjansen mot Valencia, men imponerte ikke. (Foto: Scanpix)

Men til syvende og sist kom han til kort, i det som var en lite imponerende forestilling der han, til tross for å stjele ballen to ganger, ikke tok seg forbi en eneste forsvarsspiller i løpet av hele kampen, kun hadde ett innlegg, ikke hadde noen avslutninger på mål eller klarte å slå en eneste pasning som skapte en farlig situasjon. Like bekymringsfullt var evnen han hadde til å ofte dukke opp på områder av banen der han ikke hadde noe å gjøre. 

Hvis Zidane faktisk går for fire mann på midtbanen, så vil det mest sannsynlige valget være at Casemiro kommer inn igjen, med Valverde foran seg sammen med Kroos og Modric. Dermed må nok Isco, som kontinuerlig – og helt feilaktig – linkes til Manchester City, nøye seg med en plass på innbytterbenken. 

Valverde derimot er en av to spillere som har bestått alle auditionene han har hatt denne sesongen med glans. 

Hvis noen noensinne har tvilt på Valverdes hjerte for klubben, vil reaksjonen hans da han satt på gresset og feiret med å banke knyttneven i bakken da Madrid utlignet på overtid mot Valencia være et veldig tydelig tegn på hans innsats og innstilling siden han har fått sjansen til å skinne. 

Først og fremst er han nyttig fordi han er så allsidig. På søndag spilte han som en sittende midtbanespiller i den posisjonen Casemiro vanligvis har. Jeg regner med å se ham flyttet høyere opp i banen når brasilianeren er tilbake i sin vante rolle onsdag kveld, men likevel som en del av Zidanes startoppstilling.  

Den andre spilleren som spiller så bra som han noen gang har gjort, er Karim Benzema. I tillegg til å bidra med utlikningen mot Valencia stjal han også showet med fantastisk kombinasjonsspill og fine bevegelser, faktisk alt man kan kreve på topp for å gjøre angrepsspillet bedre.

Får vi se denne duoen på topp mot Barcelona? (Foto: Scanpix)

For andre kamp på rad var Gareth Bale ikke i startelleveren, men etter min mening vil han sannsynligvis starte kampen onsdag kveld, der han vil bli Benzemas partner på topp, særlig fordi Real Madrid med unntak av franskmannen for øyeblikket ikke har mange andre spillere enn Bale som kan bringe inn den kvaliteten foran mål. 

I tillegg har Bale langt større sjanse til å fremkalle frykt hos, og kreve respekt fra, motstandernes forsvarsspillere enn noen av de andre offensive alternativene Real Madrid-treneren har tilgjengelig. 

I den andre enden av banen begynner keeper Courtois endelig å skaffe poeng for Real Madrid, selv om ingen – og minst av alle han selv – ville trodd at han skulle bidra med en assist i form av en heading som førte til panikken som til slutt endte opp med Benzemas utlikning i siste sekund mot Valencia. Hvis vi ser bort fra gjesteopptredenen i angrepet, var hans prestasjoner i sin egentlige rolle i Valencia sannsynligvis hans beste til dags dato for sin nye klubb.

I midtforsvaret ser partnerskapet til Ramos og Varane ut til å komme seg tilbake til den sedvanlige soliditeten nå som Ramos endelig har sluttet å gjøre dumme feil og de igjen er konsentrerte og fokuserte på å hjelpe hverandre. 

En spiller som ikke vil rekke El Clasico er Marcelo. Mendy, som var suspendert på søndag, blir venstreback mens Carvajal, som stadig blir viktigere for laget både defensivt og offensivt, tar den andre flanken. 

Målfarlighet mot utmerket organisering. Hvem vil seire? Jeg vet ikke, men jeg gleder meg sannelig til å få svaret.