Et tannløst Spania

Etter et kjedelig uavgjortresultat i Oslo kommer Spania nesten helt sikkert til å delta i EM 2020, med mindre man får en marerittkombinasjon av resultater. 

Men trener Robert Moreno vet bedre enn noen at hvis de skal ha noe håp om å vinne den turneringen, må de kunne vise betydelig mer enn det de gjorde på et fullsatt Ullevaal søndag kveld.  

Spania lå an til å få med seg alle tre poengene, måtte til slutt nøye seg med kun ett, og kunne – og burde kanskje – ha reist hjem tomhendt. Dette var ikke en god dag på jobb for La Roja, og Morenos kropsspråk på sidelinjen var ekstremt tydelig. 

Til syvende og sist handlet det om attitude, eller i Spanias tilfelle, mangelen på attitude. Spania gikk inn i denne kampen vitende om at de ikke var avhengig av å vinne, mens Norge visste at dette var kampen de ikke hadde råd til å tape hvis de skulle ha håp om å komme til EM. 

Da hjemmelaget til slutt reddet ett poeng etter at Kepa slo ned Elabdellaoui i det 94. minuttet var det presist utførte straffesparket til Joshua King ikke mindre enn hjemmelaget fortjente. 

Dette var en tålmodig prestasjon fra Norge mot et lag alle vet vil eie ballen i lange perioder. Men denne gangen hadde Spania et spill med ballen som manglet dybde, skarphet og motivasjon, og som inneholdt en tilnærming som var like forutsigbar som den var kjedelig. 

Saúl sendte Spania i ledelsen, men måtte nøye seg med uavgjort. (Foto: Scanpix)

Ballen havnet nesten aldri inn i de områdene der en avgjørende pasning kunne slås og Norge – enten tilfeldig eller planlagt – så ut til å vente på de øyeblikkene der Busquets eller Ramos gjorde feil Norge kunne bruke som et springbrett for kontringer. 

Det skjedde ved mer enn én anledning, og Spania hadde grunner til å være svært takknemlig for at Albiol klarte å rydde opp igjen. 

Til tross for at Norge slapp inn et mål helt i starten av andre omgang da Saúl Ñíguez dundret ballen i mål fra hjørnet av sekstenmeteren etter at Norge ikke hadde klart å klarere skikkelig, ble det etterhvert klart for hjemmelaget at dette var et spansk lag som ikke egentlig var klare for å ta fighten. 

Gradvis kjempet de seg tilbake i kampen, men Norge gjorde dette med hardt arbeid og tålmodighet heller enn fysikk. Da utlikningen kom var den både uunngåelig og fortjent. 

Ramos fikk sin 168. landskamp og ble den mannlige utespilleren i Europa med flest landskamper, og selv om dette kanskje var et av hans største øyeblikk var kampen langt unna å være en av hans største kampprestasjoner. 

Et sent gult kort og en påfølgende suspensjon gjør at han ikke vil få sin 169. landskamp mot Sverige tirsdag kveld. 

Ramos satte ny rekord, men fikk ikke den feiringen han hadde ønsket på Ullevaal. (Foto: Scanpix)

Den likegyldige tilnærmingen fra gjestene ga ofte kampen en eim av vennskapskamp i sesongoppkjøring snarere enn en storkamp i en EM-kvalik. Det mest bekymringsfulle av alt er det faktum at Spanias legendariske utholdenhet og vilje til å vinne ballen tilbake igjen så fort som mulig etter at de mister den glimret med sitt fravær. 

Det Spania vi så i 2010 tilhører helt tydelig fortiden, og som José Félix Díaz i Marca påpekte i sin analyse: “Det spanske laget som vant VM for ni år siden eksisterer ikke lenger og fotballen har forandret seg siden den gang. Som både Barcelona og Real Madrid også oppdager, har de talentfulle spillerne fra fortiden enten gått videre eller de har blitt mye eldre.” 

På midtbanen så Dani Ceballos ikke komfortabel ut, og Sergi Busquets er tydeligvis ikke lenger den spilleren han en gang var. På topp var Rodrigo isolert og uten evnen til å koble seg på resten av spillet, mens Kepas overilte og uvørne inngripen da han lagde straffe på tampen viser at er langt unna å være ferdig vare. 

Likevel er det ikke bare skyer i horisonten. 

Fabián Ruiz har allerede løftet EM-trofé for U21. Nå kan han bli en nøkkelspiller for seniorlandslaget. (Foto: Scanpix)

Prestasjonene til tidligere U21-mester Fabián Ruiz lover godt for fremtiden. I tillegg til å treffe stengene to ganger, var hans pasningsevner, gjennvinninger, avslutninger og generelt solide bidrag over hele linjen nok til å antyde at han nå bør betraktes som et fast medlem av startelleveren for dette spanske laget. 

Juan Bernat viste også i perioder at han potensielt er en mer enn god nok erstatter for skadete Jordi Alba i den stadig problematiske venstrebackposisjonen. Også Saúl Ñíguez hadde fine øyeblikk i kampen, inkludert scoringen. 

I forsvaret hadde Raúl Albiol en dårlig start, men endte sannsynligvis opp som den beste i sin lagdel. Men Moreno vil ikke være fornøyd med at selv ikke det å sette inn en tredje midtstopper på tampen, Inigo Martínez, var nok til å holde nullen. 

For Norge var alle øyne rettet mot Martin Ødegaard, som spilte bra tatt i betraktning at han fikk lite tid med ballen i løpet av kampen. Han viste absolutt nok til å forklare hvorfor han for tiden får mye oppmerksomhet i Spania med Real Sociedad. 

Og det ville også ha vært interessant å se hvordan det spanske forsvaret slik de så ut lørdag kveld ville ha håndtert Erling Braut Haaland, hvis han hadde kunnet spille i stedet for å bare være tilskuer. 

Det sultne 19 år gamle talentet er for øyeblikket skadet, men ville ha elsket å få muligheten til å legge enda et mål til sine 19 på 11 kamper denne sesongen, mot et spansk forsvar som knaket i sammenføyningene og aldri egentlig så ut til å være klar til kamp.