Gamle helter, nye kolleger og et ungt stortalent

Jeg har alltid sagt at med tanke på den jobben jeg har, er jeg den heldigste mannen i verden. Men selv for meg var forrige uke virkelig spesiell. 

Et av de mange høydepunktene forrige uke var å få muligheten til å besøke Oslo og Bergen, og møte venner og kolleger i TV 2s team som jobber med spansk fotball. I løpet av et par seminarer fikk jeg snakke om La Liga sammen med andre eksperter, kommentatorer, teknisk personell og ledere. 

Det var både fascinerende og nyttig, og både nivået på interessen, kunnskapen og den generelle forståelsen og standarden på spørsmålene og diskusjonene som oppsto var av høyeste kaliber. 

TV 2s dekning av spansk fotball legger lista høyt når det gjelder nasjonal dekning av en utenlandsk liga, og er uten tvil et av de mest kunnskapsrike, strammeste, mest detaljerte og profesjonelle miljøene jeg noensinne har hatt gleden av å jobbe med. Og tro meg, jeg har jobbet med utallige aktører, med et spenn fra helt fantastisk til nesten latterlig. 

TV 2s dekning er helt der oppe med de aller beste, og jeg er utrolig stolt over å være en del av det teamet. 

La Liga fortjener skryt for sin nesten evangeliske tilnærming til å selge ligaen, spesielt med tanke på det siste initiativet som innebærer å ansette en rekke La Liga-legender som har som oppgave  spre La Liga-evangeliet rundt om i verden. 

Tenkt da hvilken ære det var for meg å bli bedt om å være vertskap for en ambassadørgalla som ga meg muligheten til å møte La Liga-legender som Robert Pires, Frederick Kanouté, Carles Puyol, Luis García, Gaizka Mendieta, Fernando Hierro, César Sánchez og Samuel Eto’o. Alle disse jobber nå som ambassadører for den fantastiske spanske ligaen. 

Og først og fremst var det fascinerende å se hvor mye mer avslappet alle disse spillerne virker nå som de endelig har lagt fotballskoene på hylla, sammenlignet med hvordan de var da de var aktive spillere involvert i den daglige trykkokeren spansk toppfotball er. 

Nå er de faktisk er en del av media – skogvoktere som har blitt krypskyttere om du vil – og La Ligas sjefer har vært veldig smarte når de bruker tidligere spillere av dette kaliberet for å spre evangeliet. 

Det var en kveld som brakte dem alle sammen i samme rom, og det var et privilegium og få lov til å være vertskap. 

Real Sociedad har et spennende lag på gang. (Foto: Scanpix)

Jeg liker aldri å forlate Norge, min kjærlighet til landet vokser for hvert besøk jeg har der. Men det var en trøst å vite at min neste havn skulle være den vakre byen San Sebastian, sammen med min kollega Eirik Nesset Hjelvik. 

San Sebastian, Real Sociedads hjem. Det var her vi skulle møte og gjøre dybdeintervjuer og analyser med Martin Ødegaard, den 20 år gamle vidunderbarnet fra Drammen som akkurat nå setter fyr på La Liga. 

Vi gjorde et tredelt intervju, først på engelsk før Eirik intervjuet ham på morsmålet norsk. Så lagde vi en sak der vi så på posisjonen hans på banen og hvordan man opererer i ulike posisjoner på midtbanen. I tillegg snakket vi med ham om hvordan han føler han utvikler seg som spiller og hva han har lært så langt i sin unge karriere. 

Inntrykket i Spania er at han for øyeblikket er den beste spilleren i La Liga, og man har fortsatt mye i vente fra ham. 

Mens jeg snakket med ham var det innimellom vanskelig å tro på at denne velartikulerte, flerspråklige, utrolig talentfulle fotballspilleren fremdeles bare er 20 år gammel. 

Og han vil være den første til å innrømme at han fortsatt har mye å lære. 

Mot Sevilla, i det som ble en fantastisk kamp, bidro han med nok en assist da Real Sociedad tapte 3-2. Den kampen viste oss at selv om Real Sociedad er et lag som er fullt av ungdommelighet og overskudd, mangler de fortsatt den stabiliteten vi ser i de lagene som er vant til å vinne. 

Men dette er uansett et lag som er på riktig spor: ungt, talentfullt, og et friskt pust i årets La Liga. 

Real Sociedad scoret først, men det ble til slutt tap i Sevilla. (Foto: Scanpix)

Hvorvidt de kan komme nærmere å oppfylle potensialet sitt med Ødegaard om bord gjenstår å se, men det finnes ikke en spiller, funksjonær eller fan i San Sebastian som ikke håper at han blir værende i La Real så lenge som mulig. 

Real Sociedad har en avtale med Real Madrid om å låne ham i to år. Dessverre sier reglene i det spanske fotballforbundet at den eneste formen for avtale som kan godkjennes er et ettårig lån. Dermed kan Ødegaards dramatisk imponerende form bli et tveegget sverd for Real Sociedad. Mediene i Madrid har allerede begynt å bråke om at han bør tilbake til Bernabeu til sommeren. 

I rettferdighetens navn, Real Madrid har på ingen måte kommet med noe forslag til Real Sociedad i denne retningen. Den generelle konsensusen ser ut til å være at man vil la Ødegaard få fortsette å utvikle seg i en klubb som akkurat nå helt klart er det best tenkelige stedet for å få vist fram det stadig blomstrende talentet hans. 

Men det er politikk overalt i Madrid-fotballen, ikke minst når det gjelder det som strømmer ut fra sidene i Marca, en av de daglige sportsavisene i Madrid og en publikasjon som ofte sees på som et talerør for alt av nyheter – positive og negative – som kommer fra Santiago Bernabeu. 

Han har allerede vært på Marcas forside, interessant nok ikke iført Real Sociedad-drakt. Draktene til andre lag enn Madrid-lagene preger sjelden forsiden av Marca. Det faktum at Ødegaard er så fremtredende på forsiden sier mye om hvordan de ser på ham som spiller. 

Sannheten er uansett at Martin Ødegaard fortsatt tilhører Real Madrid, og det er absolutt ingen sjanse for at det vil endre seg med det første. Spilleren selv har innrømt at hans langsiktige ambisjon er å spille for Los Blancos, selv om det ikke betyr at han ikke kommer til å gjøre sitt beste for å ryste La Liga-grunnvollene så godt han kan så lenge han er på Anoeta. 

De to lagene møtes for første gang i serien i Madrid 24. november, og Real Madrid har allerede sagt at han gang spille mot dem i den kampen. For en kamp det seiler opp til å bli.

Alt i alt har det vært en fantastisk uke, rundet av med to kamper på lørdag. Først Getafe mot Barcelona på ettermiddagen, så en tur til Wanda Metropolitana for å se derbyet mellom Atlético og Real Madrid. 

Som jeg sa, jeg er virkelig en veldig heldig mann!