Spennende tider

Vi har snakket om potensialet og ferdighetene til Martin Ødegaard så lenge nå at vi av og til er nødt til å minne oss selv om at den bråmodne, talentfulle unggutten fra Drammen fortsatt ikke har fylt 21 år. 

Han flyttet til Madrid kun én måned etter 16-årsdagen. Nå, rundt fire og et halvt år senere, har han endelig begynt å vise fotballverdenen det vi hele tiden har visst, nemlig at han er en veldig begavet ung spiller med en strålende fremtid foran seg. 

Og han har oppnådd det med Real, men ikke den versjonen han signerte for i Madrid. I stedet er det med Real Sociedad fra San Sebastián, som sikkert klyper seg i armen fordi de har klart å overtale unggutten til å spille for dem på lån i to sesonger. 

Etter bare fire kamper denne sesongen har Martin Ødegaard allerede blitt den viktigste spilleren i klubben som denne helgen feiret åpningen av renoverte Anoeta med en strålende seier over så langt ubeseirede Atlético Madrid. 

Han scoret tidenes første mål på nye Anoeta, men selv om målet var flott, var det bare prikken over i-en i det som var en helt dominerende forestilling fra en ung mann som så minst like bra ut som rutinerte motstandere som Saúl og Koke.

På grunn av arbeidet med nye Anoeta måtte Real Sociedad spille sine første tre kamper på bortebane. Allerede i den første kampen mot Valencia viste Ødegaard hvor viktig han kom til å bli denne sesongen. Han var den spilleren i hele La Liga som berørte ballen oftest på motstanderens halvdel. 

I neste kamp mot Mallorca scoret han sitt første seriemål etter å ha startet angrepet fra en dyp posisjon på midtbanen. Etter en prestasjon under pari fra hele laget mot Athletic, slo Ødegaard virkelig tilbake mot Atlético. 

Martin Ødegaard har allerede blitt en viktig spiller for Real Sociedad. (Foto: Scanpix)

Det som gjør at Ødegaard virkelig skiller seg ut, er evnen hans til å motta og bruke ballen i de vanskeligste områdene på banen, i tillegg til motet han viser med ballen i beina og måten han posisjonerer kroppen på, samt styrken hans. Han viser modenhet og rutine som skulle tilsi at han er langt eldre enn 20 år. 

Av alle steder han kunne dratt på lån, burde vi ikke være altfor overrasket over at Ødegaard valgte Real Sociedad. 

Dette er et lag stappfullt av kvalitetsspillere som Oyarzabal, Zubeldia, Willian José, Januzaj, Mikel Merino og med-skandinav Alexander Isak. Det var en selvfølge at så gode spillere ville bidra til å få fram det beste av nordmannens rå talent. Dette var insentivet som gjorde valget om å flytte til San Sebastian så enkelt. 

Det er de gode nyhetene for Real Sociedad og supporterne deres. 

De potensielle skyene i horisonten er at den toårige låneavtalen klubben har med Real Madrid kan bli avsluttet før tiden, særlig med tanke på de manglene man nå om dagen ser hos Los Blancos i akkurat den delen av banen. 

Hvis han fortsetter i samme stil vil Real Madrid nesten helt sikkert ønske å hente ham tilbake til Bernabéu tidligere enn de kanskje hadde planlagt. 

I mellomtiden vil jeg sannsynligvis, jo før jo heller, besøke Ødegaard for å finne ut mer om hvordan og hvorfor han har funnet seg så godt til rette i sitt nye hjem i Nord-Spania. 

Følg med.

I en alder av hele 20 år er Ødegaard praktisk talt en veteran sammenlignet med 16 år gamle Ansu Fati fra Guinea-Bissau, som for øyeblikket begeistrer Camp Nou i fraværet av… du vet hvem. 

Ansu Fati kom til Barcelona fra Sevilla, der han og familien hadde bosatt seg. Det var Ansu Fatis far som først flyttet fra Guinea-Bissau til Spania. Etter å ha levd i dyp fattigdom endte faren opp med å få jobb som sjåfør av ordføreren i Marinaleda utenfor Sevilla. Takket være ordførerens hjelp fikk han til slutt hele familien over til Spania da Ansu Fati var seks år gammel. 

Han begynte karrieren som en 9er, men Barcelona fant raskt ut at talentet hans kunne utnyttes enda hvis de brukte farten hans ute på flankene. 

En ny stjerne er født på Camp Nou. (Foto: Scanpix)

Selv om Miguel Cervantes hevdet at “comparisons are odious”, er det vanskelig å ikke se øyeblikksbilder av en ung Leo Messi i denne lynraske unggutten med både målteft og vilje til å utfordre en hvilken som helst motstander en mot en. 

Det har heller ikke gått upåaktet hen at Messi, før han fikk friheten til å spille akkurat der han hadde lyst og hvor hen han følte han kunne påføre motstanderen mest skade, også begynte sin karriere som en ekstremt rask og driblesterk ving. 

Fati har allerede to mål og en assist for Barcelonas A-lag. 31. august mot Osasuna ble han i en alder av 16 år og 304 dager den yngste målscoreren noensinne for Barcelonas A-lag, og den tredje yngste målscoreren i La Ligas historie. 

Forrige helg ble han den yngste spilleren i La Ligas historie som både scoret og hadde assist i samme kamp, da Barcelona knuste Valencia 5-2. 

Ikke verst for en ung mann du har følelsen av at bare kommer til å fortsette å skrive navnet sitt inn i fotballens rekordbøker. 

Vi har spennende tider i vente!