Driver Hugo og dør?

(Bogotá, Colombia)  I morgen skulle presidenten i nabolandet bli tatt i ed for sin fjerde periode. Men i Venezuela vet ikke folk engang om president Hugo Chávez er i live.

Sannsynligvis lever han fortsatt. Men mangelen på bevis for akkurat det, får folk til å stusse. Etter sigende er han fortsatt hos sine venner Castro-brødrene på Cuba, og behandles for kreft.

Det er ingen tvil om at den sosialistiske rebellen er alvorlig syk. Og mye tyder på at han ikke er i stand til å fullføre sin neste seks-års-periode. Hvis han da i det hele tatt er i stand til å bli tatt i ed på et eller annet tidspunkt.

Chávez var sosialisten som ble elsket av sitt folk.  Fordi han gjorde det få her i regionen har gjort – forsøkte å viske vekk de økonomiske skillene mellom fattige og rike. Men underveis gikk populariteten ham til hodet. Venezuela er et av få land her i området som kan skryte av mer eller mindre sammenhengende demokrati i over et halvt århundre. Men i frykt for at hans etterkommere ikke ville kunne fylle hans sko, endret Chávez valgreglene slik at han kunne bli sittende livet ut.

Og akkurat det ser det ut til at han blir. Han er alvorlig syk, og har hatt en rekke tilbakefall. I oktober ble han valgt for sin fjerde presidentperiode (6 år av gangen).

Det blir ingen revolusjon i Venezuela selv om Chávez ikke blir tatt i ed i morgen. Venezuelas lovverk åpner for alternativer. Men går det uker før han viser seg på nytt, kan den konservative opposisjonene stille strengere krav. Det kan gå mot nyvalg om ikke Hugo Chávez snart viser at han er i stand til å lede landet.