Norge ville ikke ha dem hjem

 

 

I 2009 ble Tjostolv Moland og Joshua French dømt til døden for drap og spionasje. Under rettssaken for det kongolesiske militærtribunalet, kom det frem at motivet for drapet skulle vært at de to var på spionasjeoppdrag for Norge. Derfor ble norske myndigheter holdt medansvarlige, og dømt til å betale oppreisning sammen med de to dødsdømte fangene på rundt tre milliarder kroner.

Norske myndigheter avviste dommen mot Norge som en ulovlig, men vil ikke ta stilling til dødsdommene mot de to nordmennene. Moland og French fikk en dødsstraff hver bare for spionasjetiltalen. De er dømt til døden for å ha spionert for Norge, men Norge har egentlig ikke ønsket dem hjem.

Norske myndigheter har ikke gjort det de kan for å få til en soningsoverføring. For hadde de kommet hjem til Norge, ville det vært umulig for myndighetene å akseptere at de sonet en straff for forbrytelser begått på vegne av staten Norge. Forbrytelser myndighetene vet de ikke har begått. Man måtte ha latt dem gå fri. Hadde de blitt overført til Norge for et par tre år siden, og så løslatt, ville det svekket folks rettsoppfatning. Derfor har myndighetene ventet til tiden er inne.

Det bekrefter flere kilder i utenriksdepartementet overfor TV 2. Men, da arbeidet med kveldens dokumentar, Dødsdømt og forlatt i Kongo, startet for noen uker siden, begynte noe å skje. Departementet fikk det plutselig travelt med å foreta seg noe. Vi har fått vite at myndighetene nå, nærmere fire år etter at de ble tatt, er villige til å godta en soningsoverføring. Utenriksminister Espen Barth Eide sier til TV 2 at han er klar til å reise ned til Kongo, hvis det er det som skal til for å få til en avtale om overføring.

Moland og French ble i tillegg til dødsdommen for spionasje, også dømt for drap. Utenriksministeren vil ikke ta stilling til den delen av dommen. Han deler med det en sammensatt dom opp i to deler, aksepterer en del, og avviser en annen. Selv om både han og UDs observatører i Kongo er fullstendig klare over at rettssaken mot de to nordmennene var et sirkus av en forestilling, hvor det ikke ble vist respekt for verken menneskerettigheter eller rettsstatsprinsipper.

I dokumentaren ”Dødsdømt og glemt i Kongo” på TV 2 i kveld, får du se hvordan norske myndigheter har unnlatt å hjelpe to nordmenn dømt til døden for å ha spionert for Norge. Hvordan de først nå er tvunget til å foreta seg noe før de to dør i fangenskap. Og du får et nytt møte med Tjostolv Moland og Joshua French. To unge menn som fortsatt har håp om at de skal slippe levende ut av fengselet.

R-DOK2-EP15-R003363#1