Gratulerer med dagen! Også til deg, Anders Behring Breivik

 

Hovedhuset. Foto: Fredrik

(Bergen) På Ila sitter en massemorder. En drapsmann vi sliter med å forstå. Et menneske som har påført sine medmennesker uforståelige mengder med utålelig smerte. Akkurat nå forsøker en hel nasjon å forstå hva som ligger bak de uhyrlige forbrytelsene Breivik er skyld i. For mange av oss blir kanskje de aller viktigste spørsmålene aldri besvart. Den småflirende, arrogante og tilsynelatende selvopptatte drapsmannen i Tingrettens rom 250, når ikke frem til oss med sin forvridde virkelighetsoppfatning. 

17. mai blir en spesielt tung dag for mange av de pårørende etter terroren 22. juli.  Retten har heldigvis pause på det vi liker å kalle Barnas dag. Flere av de drepte skulle akkurat i dag ha danset seg i lykkerus gjennom gater over hele Norge. De som aldri fikk lov å leve til de ble russ. Andre kommer ikke til orke å gå ut for å møte hurra-ropene. For å hylle det vi skal hylle på nasjonaldagen. Ikke etnisk enfoldighet. Men mangfold, etnisk flerfold og en grunnlov som gir oss alle de samme rettighetene.

Jeg kjenner folk som måtte dukke for drapsmannens kuler, eller så vidt kom unna hans dødelige bombe av hat. Jeg har snakket med pårørende som har mistet det aller kjæreste de har – sine barn. Det gjør selvfølgelig vondt. Men smerten kan ikke på noen måte måle seg med den smerten Anders Behring Breivik påførte så mange uskyldige.

Det er nettopp det vi hyller i dag, som gjør at Anders Behring Breivik  fortsatt kan oppleve nasjonaldagen. Ikke bare i 2012, men sannsynligvis i mange år fremover.

Han angrep det systemet som nå forsvarer ham.  Hvis han er frisk, håper jeg det plager ham. Ja, jeg håper det plager ham uansett. Jeg håper han forstår at han har tapt, og at angeren er i ferd med å ta overhånd.

I fjor sommer. Timer etter å ha avsluttet første økt som nyhetsreporter utenfor Sunnvollen hotell, skrek jeg ut min avsky for gjerningsmannen her på bloggen min. Jeg ventet på at sinne og hevn skulle ta over for sorg. I stedet kom avsky og undring. Volden måtte vike for våre grunnleggende verdier.

Det er dette vi hyller i dag. Alle vi som er så heldige å leve beskyttet av norske lover og verdier. Disse verdiene som nå beskytter Anders Behring Breivik, og sørger for at han får en rettferdig behandling av et samfunn som forakter hans handlinger, og avskyr hans forskrudde tankegods.

Gratulerer med dagen alle – ja absolutt alle – alle sammen!