Har Aung San Suu Kyi sviktet kampen for frihet?

Aung San Suu Kyi. Foto: Fredrik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ikke uventet har opposisjonsleder Aung San Suu Kyi sikret seg en plass i Myanmars parlament. Det er ingen overraskelse at frihetskjemperens parti NLD (Den nasjonales demokratiliga) gjorde det bra i søndagens suppleringsvalg. Når Aung San Suu Kyi tar plass i parlamentet i hovedstaden Naypidaw, legger hun over to tiår med stille protest bak seg. Nå skal hun drive politisk kamp fra et sete i parlamentet.

I forbindelse med opptakene til programserien Til bords med fienden, som nylig gikk på TV 2, var jeg så heldig å treffe Aung San Suu Kyi. Jeg fikk sitte ned og snakke med Nobelprisvinneren på hennes egen terrasse hjemme i Yangon. Vi snakket om politikk. Hun argumenterte for sitt valg om å delta i den politiske utviklingen i Myanmar. Etter årevis i husarrest, har hun oppnådd den internasjonale berømmelse og oppmerksomhet som har ført til at en hel verdens skeptiske øyne har vært rettet mot militærregimet i landet vi tidligere kalte Burma.

Aung San Suu Kyi la ikke skjul på at hun har store politiske ambisjoner. Hun avviste ikke at hun kan komme til å ta over etter den hjertesyke president Thein Sein når den tid kommer. Tenk det – President Aung San Suu Kyi. Alt er mulig. Det har også vært spekulasjoner som går i retning av at den verdenskjente frihetskjemperen kan bli invitert inn i en koalisjonsregjering med sine tidligere fiender. Enten nå, eller etter neste ordinære parlamentsvalg om tre års tid. Kanskje blir hun Myanmars neste statsminister.

Aung San Suu Kyis vei fra husarrest til parlament, blir kritisert fra flere hold. Flere av Myanmars geriljagrupper tror at generalene aldeles ikke har tenkt til å gi fra seg makten. At det hele bare er spill for galleriet. For at de internasjonale sanksjonene som har rammet Myanmar med voldsom økonomisk kraft skulle heves. Det er frykt for at generalene vil stramme til igjen, når verden ser en annen vei.

Grunnen til kritikken mot Aung San Suu Kyi, er at mange nå mener at hun legitimerer regimet. Hun har selv sagt at valget ikke er 100% fritt og demokratisk. Likevel stiller hun, og legitimerer med det resultatet. Inne i jungelen, hos Karengeriljaen, traff jeg skeptikere som turde kritisere. Som frykter at Aung San Suu Kyi ikke lenger vil kritisere makthaverne i like stor grad når hun nå blir en av dem. At hun har ufarliggjort seg selv.

Men. President Thein Sein har utmerket seg for sine moderate og forsonende holdninger det siste halvannet året. Når burmeserne og de andre folkegruppene i Myanmar nå får en smak av større frihet, er det kanskje ingen vei tilbake. Den stor utfordringen kan vise seg å holde dette vakre landet samlet – uten at det rakner i kamp mellom folkegruppene.