Jeg fikk tørrfisk av Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi. Foto: Fredrik

 (Yangon)  -Hadde du sagt det med en gang, ville jeg heller snakket med  ham enn med deg. Vi lo alle tre. Frihetsforkjemperen, kokken og jeg. Etter å ha snakket politikk med henne en stund, introduserte jeg Tom Victor Gausdal for Aung San Suu Kyi. Vi satt på terrassen utenfor huset hennes i Yangon, og gjorde opptak til programmet Til bords med fienden. –Jeg elsker å lage mat, fortsatte hun. Så da ble de sittende da – kokken og frihetsforkjemperen – og snakke om mat. Og Myanmars (Burmas) fremtid. Tom Victor Gausdal og undertegnede sammen med Aung San Suu Kyi i huset hennes i Yangon.

Møtet var særdeles hyggelig. Aung San Suu Kyi lovet å besøke både Norge og Tom Victors restaurant ved første og beste anledning. Og det kan bli snart. For allerede 1. april blir Aung San Suu Kyi innvalgt til parlamentet. Bare dager senere kan hun få en fremtredende rolle. Kanskje som minister. Generalene som har hengt av seg uniformene, har fortsatt makten i Myanmar. Men, svært mye tyder på at de nå omsider er klare for å dele makten.

Det er grunn til å tro at generalene har latt seg skremme av andre diktatorers brutale fall. Og de forstår nok de økonomiske fordelene med å ha et godt forhold til vår del av verden.

Men ikke alle stoler på at det vil bli demokrati og frihet i Myanmar med det første. På vår reise inn i jungelen, mot grensen til Thailand, traff vi flere geriljasoldater fra Karen-geriljaen. Noen dager etter at vi var der, stanset kampene, og det ble inngått en midlertidig våpenhvile med regjeringsstyrkene. Geriljasoldatene var skeptiske. De tror ikke Myanmars maktelite gir fra seg makten uten kamp.

I program nummer tre i vår serie fra verdens urolige hjørner, disker Tom Victor opp et herremåltid inne i jungelen. Det er kanskje noe med at når du serverer mat til sultne og bevæpnede geriljasoldater, så sørger du for at det smaker godt. Godt smakte derimot ikke all maten vi fikk servert på vår reise i jungelen. Eller hva sier du til en gryte med ekorn- og kattekjøtt? Godt var det ikke.

Tilbake på hotellet i storbyen Yangon, ble Tom og jeg overrasket med en gave fra vår nye venninne. Aung San Suu Kyi hadde sendt et par pakker med sin egen favorittsnack. Tørkede småfisk, sammen med en hyggelig hilsen.

Til bords med fienden – Burma. TV 2 Søndag klokka 2145