Myanmars neste statsminister?

 

Justin Wintle: Perfect Hostage. Aung San Suu Kyi, Burma and the Generals. London: Arrow Books, 2007. Engelsk, 464 sider.

(MYANMAR/THAILAND) Dette er boken som forklarer hvem Aung San Suu Kyi er, og hvorfor hun har vært så viktig for frigjøringsbevegelsene i Burma. The Lady by the Lake er datter av en av Burmas store helter. En av de som bidro til at landet ble frigjort fra utenlandsk okkupasjon, Aung San. Derfor var det også kun Aung San Suu Kyi som kunne stå opp mot generalene i årevis, uten å bli drept.

Burmas militærjunta gjorde alt de kunne for å knekke henne, men de klarte det ikke. Helst hadde de sett at hun satte mann og barn foran, og forlot hjemlandet til fordel for familien. Men Suu Kyi prioriterte sitt folk. Gjennom sin årelange husarrest fikk hun verden utenfor til å holde interessen opp for militærjuntaens brudd på menneskerettigheter.

Jeg var så heldig å treffe henne rett før jul. Da sa hun at det ikke var noe offer. At hun kun gjorde sin plikt. Wintles bok er like mye Myanmars (Burmas) etterkolonihistorie, som historien om en heroisk kvinne. Den handler om generaler som er villige til å gjøre absolutt alt for å holde på makten. Og om de som gir avkall på alt for at det gode til slutt skal vinne.

Etter at boka kom ut, har mye endret seg. Juntaen har avholdt valg, og en ny valgrunde avholdes 1. april. Aung San Suu Kyi skal selv stille, og kan være landets statsminister før sommeren.