Farvel Oberst Gaddafi

De myrdet ham. De skjendet liket hans. I forståelig raseri over den brutale diktatorens tyrannisering av egen befolkning, gikk opprørerne amok. Det er ikke bra, og lover ikke godt for den videre utviklingen i Libya.

Snart åtte måneder har gått siden jeg tok meg over grensa fra Egypt til Libya i slutten av februar. Som første norske journalist, fikk jeg treffe de libyske opprørerne øst i landet. Soldater, fortsatt kledd i Gaddafis uniformer, som hadde skiftet side. De stanset meg på vei vestover i landet, uten at jeg visste hvem de var. Hvilken side de tilhørte. Eller hvordan de ville behandle utenlandske journalister. De jeg traff, jublet over opprøret som var i gang. Et opprør sparket i gang som følge av diktatorenes fall i nabolandene Egypt og Tunis.

Det tok sin tid. Den gjenstridige diktatoren i Tripoli lot seg ikke felle like raskt som naboen i øst – Egypts president Hosni Mubarak. Muammar Gaddafi ønsket sosialistiske reformer for sitt folk, men ble til slutt felt for sin maktsyke grådighet. I sin kamp mot erkefienden USA skydde han ingen midler. Gaddafis folk bombet et diskotek med amerikanske soldater i Berlin, og et amerikansk sivilt passasjerfly over Storbritannia.

Men oljerike tyranner har en tendens til å bli tilgitt sine synder. Derfor slapp han halvveis inn i varmen blant vestlige ledere. Også norske myndigheter leflet med tyrannen i sitt selvdesignede klovnekostyme av en militæruniform. Gjennom eierskapet i Statoil, som har tjent godt med penger i samarbeid med Gaddafis regime.

Vi bombet ham i stykker. Norske myndigheter var raskt på banen når det gjaldt å gå i krigen mot sin tidligere businesspartner. Mens norske jagerfly bidro til å svekke den selvutnevnte obersten, pleiet våre myndigheter forholdet til overgangsrådet – de som etter alt å dømme tar over makten.

Vil landets nye makthavere klare det? Vil kampene stanse nå? Kanskje. Men det ser ikke lyst ut. Etter 42 år med makten, har Muammar Gaddafi også sine tilhengere. For Libyas skyld, hadde en noe verdigere utgang på diktatorens liv gjort seg.