Et rykte om krig

CaputobokCaputobok

Philip Caputo: A Rumor of War. New York: Holt, 1977. Engelsk, 357 sider.

(Tel Aviv) Ikke uten grunn blir denne boka omtalt som Vietnam-boka over alle Vietnam-memoarer. Caputo dro til Vietnam som ung marineinfanterist i 1965. Han kom tilbake for å oppleve Saigons fall mer enn ti år senere – da som journalist for Chicago Tribune.

Boka beskriver hvilket helvete som møtte de første amerikanske soldatene som kom til Vietnam for å bekjempe kommunismen. Rått og brutalt forteller han om hvordan soldater han som ung offiser hadde ansvaret for, falt rundt ham. Og hvordan krigen fikk de sterkeste til å bryte sammen, og til å begå ugjerninger mot den vietnamesiske lokalbefolkningen ingen hadde trodd de var i stand til.

Et av hovedproblemene for soldatene, var at mange av dem aldri forstod hvorfor de var der. Hvorfor de var sendt til den andre siden av kloden for å drepe. Enda vanskeligere ble jobben med å motivere soldatene når de innså hvor store tap de led, og at de etter hvert ikke hadde en uttalt støtte hjemme i USA.