Storbritannia i krig

BøKe 001

James Fergusson: A Million Bullets. The Real Story of the British Army in Afghanistan. London: Corgi Books, 2008. Engelsk, 471 sider.

(Spania) Våren 2006 ble en gruppe britiske soldater sendt inn i et til da forholdsvis rolig område i Helmand-provinsen i Afghanistan. I løpet av kort tid var de inne i et slag som skulle endre britenes forståelse av krigen i Afghanistan.

Frem til 2006 var det krigen i Irak som hadde bekymret britene. Det var der britiske soldater ble drept som følge av det tette vennskapet med USA. Dette endret seg etter at kampene tok av i Helmand. Jeg var selv i den krigsherjede provinsen sør i Afghanistan våren 2008. Da kom britiske og danske styrker daglig under angrep av Talibanstyrker.

Fergusson reiste til Helmand for å treffe soldatene. Han traff dem også når de kom hjem til Storbritannia etter endt tjeneste. A Million Bullets handler i hovedsak om krigen mellom britiske styrker og Taliban, sett fra britenes synspunkt. Men Fergusson har også truffet Talibanledere som forteller hvorfor de mener det er riktig å bekjempe de utenlandske, vestligledede okkupasjonsstyrkene.