Han ødela Kongo

BøKer 004

Michela Wrong: In the Footsteps of Mr Kurtz. London: Fourth Estate, 2000. Engelsk, 324 sider.

(Jerusalem) Kolonimakten Belgia og Belgias Kong Leopold har fått mye av skylden for at Kongo i dag er et krigsherjet og vannstyrt land. Ofte legges skylden på tidligere kolonimakter for at mye har gått galt. Men jaggu klarer lokalbefolkningen selv å stelle i stand mye ugagn. Selv om Afrikas despoter de siste tiårene stort sett var sponset av Vesten eller kommunistene i øst.

Mobutu Sese Seko regjerte som Zaires (i dag den Demokratiske republikken Kongo – tidligere Belgisk Kongo og for øvrig samme Kongo som for tiden huser to beryktede nordmenn) president i over 30 år. Og i likhet med Kong Leopold tok han for seg av landets goder som var de hans egne, mens folket fikk lite. Mobutu Sese Seko ble de første årene etter 1965 hyllet for sin uvanlige styrke som kom til uttrykk gjennom egenskapen med å holde det veldige landet samlet. Men etter hvert som mannen med den gjenkjennelige Leopardhatten og Buddy Holly brillene stjal stadig mer og mer av lasset, ble han frosset ut av det gode internasjonale selskap, og hatet i hjemlandet.

Ingen vet hvor mange milliarder han stjal fra sitt eget folk, men mye var det. For Mobutu handlet det etter hvert i all hovedsak om å grabbe til seg mest mulig, for enhver pris.

Michela Wrongs biografi om mannen hun mener har vandret i fotsporene til Joseph Conrads beryktede romanskikkelse elfenbenhandleren Mr. Kurtz, er rystende. Som Afrikakorrespondent i seks år for britiske Reuters, Financial Times og BBC, har Wrong god kjennskap til kontinentet.

Etter å ha lest flere bøker om hvordan de hvite kolonistene ødela landet, er det spennende å få et innblikk i hvordan tyrannen Mobutu fortsatte i samme spor.