Egypts revolusjon var varslet

Egyptbok

John R. Bradley: Inside Egypt. The Land of the Pharaos on the Brink of a Revolution. New York: Palgrave Macmillan, 2008. Engelsk, 242 sider.

(Jakarta/Indonesia) For snart to år siden plukket jeg med meg en bok fra min favorittbokhandler i Beirut. En bok hvis tittel mer enn tydelig varslet hva som skulle skje i Egypt. Boka landet i bokhyllen for uleste bøker hjemme i Norge – der den inntil nylig delte plass med minst 70 tilsvarende elementer av dårlig samvittighet. På et særdeles kortvarig hjemmestopp mellom to Egyptreiser tidligere denne måneden, snappet jeg med meg boka – som i alle fall var tenkt lest før det planlagte presidentvalget i Egypt i september.

Jeg skulle ønske jeg leste den før. Eller i alle fall hadde tatt den med på den første Egyptreisen. Men siden den turen strengt tatt startet med en tur til flomrammede områder i Australia, før Midtøsten ble rammet av den ene revolusjonen etter den andre, ble ikke boka med. Så fremsynt er jeg ikke.

Men fremsynt kan forfatteren John Bradley sies å være. Han er i alle fall en godt informert mann. Og en av de som i lang tid har skjønt at Mubaraks regime ikke kom til å vare. Jeg går ut fra at Inside Egypt spys ut i nye opplag, eller aller helst i en ny utgave i disse dager.

Bradley beskriver Mubaraks hatede regime på en måte som gjør at du som leser vet at en revolusjon komme. Det er bare et spørsmål om når. Han skriver om vanstyre og korrupsjon. Brutalitet og tortur. Om hvordan Mubarak i tretti år ble sittende makten ved bruk av vold. Og om hvordan den egyptiske presidenten og de fleste i hans krets beriket seg på folkets bekostning. Vi vet alle hvordan det endte. Dette er boka som forklarer hvorfor folket gjorde opprør.