De forsøker å bli kvitt oss

(Bangkok, Thailand) 5. januar ble en 22 år gammel mann funnet drept i Baluchistan-provinsen i Pakistan. Kroppen hans var gjennomhullet av kuler. Ilyas Nazar ble trolig drept fordi han var journalist. Ilyas ble årets første offer.

I fjor ble 97 nyhetsfolk drept på jobb. Det er 36 færre en året før. Noe av årsaken er at 32 journalister ble myrdet i en enkeltstående hendelse på Fillippinene i 2009.

Av de 97 som døde, ble trolig over 80 myrdet. De aller fleste var på jobb i eget land. Pakistan peker seg ut som det aller farligste landet, med 16 drepte. Etterfulgt av Mexico og Honduras der 10 ble drept i hvert av de to landene.

Totalt er over 1600 journalister drept siden 1996. De siste årene har mange kolleger mistet livet i Irak og Afghanistan. Der er det ikke lenger så mange som dør. Rett og slett fordi vi i større grad holder oss unna, eller er svært forsiktige med å bevege oss rundt.

Tallene er fra International News Safety Institute.