34 dager med krig

Books 002

Amos Harel og Avi Issacharoff: 34 days. Israel, Hezbollah, and the War in Lebanon. New York: Palgrave Macmillan, 2008. Engelsk. 288 sider.

(Tel Aviv) 12. juli 2006 gjennomførte libanesiske Hezbollah-soldater et spektakulært angrep mot en israelsk grensepatrulje på israelsk side av grensen mellom Israel og Libanon. Flere israelske soldater ble drept, og to ble bortført. Det som så skjedde overrasket både Hezbollahledelsen samt politisk og militær ledelse i Israel. Det er konklusjonen til de to israelske journalistene Amos Harel og Avi Issacharoff.

Ikke uventet satte Israel umiddelbart i gang en militær aksjon mot Libanon. Med to uttalte mål: å hente ut de kidnappede soldatene, og å gjengjelde angrepet. Det mest overraskende var med hvilken voldsom styrke Israel ble møtt. Krigen eskalerte raskt, og kostet mange hundre mennesker livet. Over 4000 raketter ble skutt inn mot Israel, og over en halv million mennesker flyktet fra krigshandlingene i Sør-Libanon.

Jeg oppholdt meg selv i kampsonen i Sør-Libanon de siste tre ukene av krigen, og ble vitne til noen av de verste krigsopplevelser jeg har erfart. Over 300 barn ble drept. Det var da også TV-bildene av disse barna som til slutt tvang Israel og Hezballah til å stanse krigshandlingene.

Libanonkrigen i 2006 avslørte store mangler i det israelske lederskapet. Harel og Issaccharoff avdekker hvordan en rekke feil ble begått av toppledelsen. Feil som kostet mange israelske soldater livet. Og som etter hvert tvang hele trekløveret som ledet krigen, til å gå av i løpet av de neste månedene.

Krigen førte til at Norge på nytt engasjerte seg i UNIFIL-styrken, etter at norske soldater ble trukket ut åtte år tidligere. Denne gangen med et mindre marinebidrag utenfor kysten av Libanon.