Vil bombe i stykker fredsprosessen

Hamas og tolv andre væpnede palestinske grupper har sagt klart fra at de vil bombe i stykker alle forsøk på å oppnå fred med forhandlinger. De tror ikke palestinernes president Mahmoud Abbas er i stand til å inngå noen som helst avtale med Israel, uten å gi for mye. Og Hamas har vist at de mener alvor med truslene.

Tidligere denne uken stod Hamas bak et angrep mot jødiske bosettere like utenfor Hebron på den israelsk-okkuperte Vestbredden. Fire voksne mennesker, blant dem en gravid kvinne og et par med seks foreldre, ble regelrett henrettet. Skutt og drept med flere titalls kuler. Så voldsomt ødelagt at redningsmannskaper ikke engang fant det nødvendig å forsøke gjenoppliving. Et ufødt liv skutt i hjel – i mors liv. Ingen skal være i tvil om at fredsprosessens motstandere er villige til å begå de mest horrible handlinger for å slå bena under Abbas og Netanyahu nærmest før de har kommet i gang.

Også jødiske ekstremistgrupper har truet med å gjøre det de kan for å stanse prosessen. Trusler som får den israelske statsministerens livvakter til å svette litt ekstra. Tidligere statsminister Yitzhak Rabin ble hardt straffet for å ha inngått den såkalte Oslo-avtalen med fredsmakker Yassir Arafat i 1993. To år senere ble Rabin skutt og drept av en jødisk ekstremist. Det var straffen for å si seg villig til å gi opp de okkuperte områdene.

Partene møttes i Washington, og ble enige om å møtes igjen om to uker, og så annenhver uke i tiden fremover. Men allerede i slutten av måneden er det stor grunn til å vente at forhandlingene kollapser. 26. september utløper Israels selvpålagte byggeforbud på Vestbredden. Statsminister Benjamin Netanyahu har gjort det klart at byggearbeidene da vil bli gjenopptatt. En annen avgjørelse kan tvinge statsministerens koalisjonspartnere fra ytterste høyre til å straffe ham hardt. President Abbas på sin side, har gjort det klart at han ikke kommer til å forhandle hvis byggearbeidene gjenopptas.

Det ligger altså an til at partene klarer å slå bena under seg selv – også uten ekstremistenes hjelp. Lykke til!