Til helvete med Hellas?

Hellas+

Hellas slik vi liker å få landet servert på postkort. Foto: Fredrik

(Kykladene, Hellas) -Kalimera! Med et stort, tungt kassaapparat under armen, kommer han slentrende mot meg. I bar og brun overkropp. Og med litt tilført syntetisk sort sommerfarge i det tynne håret. Grekeren på stranden trekker på årene, men gjør det beste han kan for å skjule det. Selv barten ser ut til å ha fått seg en runde med samme fargestoff som den glisne manken.

-Three beds and one umbrella – that’s nine Euros, smiler han fornøyd. Jeg blar opp ti, og får en mynt i retur. Sammen med en lapp som printes ut av det som i alle fall ikke er ment å være et bærbart kassaapparat, men som han likevel trekker med seg overalt. -I don’t need the receipt, forsøker jeg. Mer for å slippe å forholde meg til mer søppel enn nødvendig, enn for å forsøke å lure greske skattemyndigheter. -Yes you do, sier min greske venn, og nikker mot en annen mann som står litt unna og titter i vår retning. Han følger oss med argusøyne og vel så det. Grekeren med falkeblikk står med et notatbrett i den ene hånden og en penn i den andre. Min venn, grekeren på stranden med kassaapparatet under armen, forteller meg at mannen med brettet og pennen er kontrollør. -Er han tysk? spør jeg, men får ikke svar.

Han var nok ikke tysk den godeste kontrolløren. Men tyskerne ville nok gjerne hatt litt større kontroll med den greske økonomien. Nå forsøker grekerne å få kontroll selv. Hellas er inne i en dyp og alvorlig økonomisk krise. En krise som ikke bare kan kjøre landet økonomisk utfor stupet, men som truer hele Eurosamarbeidet. For mens grekerne har kostet på seg tidenes økonomiske opptur etter at de sa farvel til Drakmer, har det gått trått i resten av Euro-Europa. Ikke minst i Tyskland, der reallønnsveksten har ligget på minussiden, mens grekerne har hatt lønnsfest. Det liker tyskerne dårlig. Der i gården er det mange som føler at de nå er med på å betale regninga for at grekerne har levd over evne. Og det er jo for så vidt sant. Jeg vet ikke om tyske turister styrer unna de greske øyene i sommer, men det kan godt være. En annen ting er at tyskere flest kanskje ikke har råd.

Hellas er nesten konkurs. Bedrifter er lagt ned, og offentlige arbeidsplasser kuttes. Resultatet er en rekke streiker som de siste par månedene har vært rettet mot den greske økonomiens mest sårbare punkt – turismen. Turistene reagerer på streikene ved å reise til andre land. Det betyr stengte hoteller og restauranter. Mindre salg av tzatziki og flasker med iskald Mythos. Nå er det ikke slik at jeg har strendene og restaurantene for meg selv. Men det hadde vært plass til flere. Den greske jappetiden er over, nå handler det om å overleve. For å klare seg, har grekerne mottatt enorme lån dette året.

Hellas-

Santorini: Et gresk paradis og vakker utsikt fra en nedlagt restaurant. Foto: Fredrik

Og det går visst ikke så aller verst. Den europeiske sentralbanken gikk i forrige uke gjennom de greske sparetiltakene, og ga myndighetene i Hellas både ståkarakter og skryt. Kanskje klarer de å komme seg ut av krisen. De tøffe virkemidlene, som har satt deler av befolkningen i kok, kan redde landet fra konkurs. I kombinasjon med redningspakker fra Euroland som Tyskland.

Angelina Jolie og Brad Pitt skal visst ha kjøpt seg et hus her i nabolaget. Julia Roberts, Jack Nickolson, Silvio Berlusconi og Vladimir Putin ferierer alle i samme område (ikke sammen). Sammen med Europas styrtrike oljesjeiker (deg og meg) skulle de kanskje klare å hjelpe grekerne litt på vei ved å strø om seg med penger. Men snart er turistsesongen over, og Julia Roberts og jeg har reist hjem (heller ikke sammen – dessverre). Fallet i turistnæringen denne sommeren vil bli merkbart for grekerne, og vil bidra til å forsterke krisen.

Mannen med kassaapparatet ser ganske fornøyd ut. Han leier ut rustne senger og hullete parasoller til overpris. Også den kontrolløren som sørger for at det printes ut kvitteringer til badegjestene, slik at myndighetene får sin del av kaka, har nok grunn til å være fornøyd. De forsøker begge å redde både sin egen og nasjonens økonomi ut av krisen. Jeg er glad jeg kan være til nytte for en gangs skyld. Det føles litt mer meningsfylt å unne seg luksus når man vet at det går til en god sak. Jeg forsøker bare å bidra til å redde den greske økonomien.