Pinlig avslørende om Irak-krigen

Curveball

Bob Drogin: Kodenavn Curveball. Om spioner, løgner og krigen i Irak. Oslo: Humanist forlag, 2008. 355 sider.

Los Angeles Times journalisten Bob Drogins bok om bakgrunnen for Irak-krigen, er så pinlig avslørende at det er vanskelig å forstå hvordan enkelte av Irak-krigens bakmenn fortsatt orker å stå oppreist.

I 1999 søkte irakeren Ahmed Hassan Muhammed politisk asyl i Tyskland. Målet var å få til en avtale som sikret at familien kunne komme etter, og at han kunne leve et godt liv med god økonomi og en Mercedes-Benz. For å sikre sine egne interesser valgte han derfor å sprite opp sin egen bakgrunnshistorie i sine møter med tysk etterretning. Han utga seg for å være en nøkkelperson i Saddam Husseins hemmelige program for utvikling av masseødeleggelsesvåpen. Han løy. Muhammed, som fikk kodenavnet Curveball, smurte på det han kunne, for å sikre seg en god fremtid utenfor Irak. Tyskerne trodde på ham. I alle fall nok til at de gikk videre til amerikanerne med etterretningsinformasjonen.

Curveballs løgnhistorier la grunnlaget for amerikanernes argumentasjon for å invadere Irak i 2003. Uten selv å ha avhørt den irakiske avhopperen, utarbeidet CIA rapporter som gikk videre til Det hvite hus og Pentagon. Amatørskapet var komplett. Etterhvert avskrev tysk etterretning Curveball som en troverdig kilde. Det hindret ikke USAs utenriksminister Colin Powell i å bruke nettopp Curveballs oppdiktede historier som grunnlag for sitt famøse innlegg i FN, bare noen uker før krigen startet.