Den første utenriksreporteren

Gekkongo 002

Ryszard Kapuscinski: Reiser med Herodot. Oslo: Aschehoug, 2006. 233 sider.

(Kongo) Ingenting som å lese om Kongo, mens du er i Kongo. Jeg sitter i utkanten av jungelen, bare noen meter fra den enorme floden, i Kisangani (tidligere Stanleyville) og leser den legendariske polske telegrambyrå-journalisten Kapuscinskis beretninger om sine første reiser rundt i verden.

Han beskriver den reisende reporterens jobb som den aller mest ensomme tilværelse. En tilværelse der du reiser rundt, treffer folk og stifter nye bekjentskaper – for så å fortsette reisen videre. Kapuscinskis trofaste følgesvenn på disse reisene er helleneren Herodot. Det vil si Herodots verk “Historie”. På sine reiser til Asia og Afrika leser Kapuscinski Herodots verk, mens han krysser fotspor helleneren etterlot seg for to og et halvt tusen år siden – og han leter etter de samme trekkene. Polakken ønsker i tillegg til å få oppfylt sin drøm om å bruke livet på å krysse geografiske grenser, også å krysse tidens grenser.

Kapuscinski omtaler Herodot som den første reporteren. En som reiste rundt og samlet informasjon om sin samtid og fortid, for så å nedtegne dette i “Historie”. Kapuscinskis egne betraktninger om den eldgamle teksten er interessante.