De voldtok Kongo

BøKer 001

Adam Hochschild: Kong Leopolds arv. En beretning om grådighet, forferdelser og heroisme i det koloniale Afrika. Oslo: Pax, 2005. 409 sider.

Er det rart de er skeptiske til hvite menn i Kisangani? Eller i Kongos hovedstad Kinshasa? Nei. Les, og du vil forstå. Hvis bare halvparten av det som kommer frem om Belgias Kong Leopold i denne boka er sant, så er det hevet over enhver tvil at han var et sadistisk svin.

Leopold erobret Afrikas indre, Mørkets hjerte. Han sendte sine brutale styrker avgårde for å rane til seg av Afrikas rikdommer. For å berike seg selv. Her er historien om en slavedrift så brutal at du blir kvalm av å lese. Om nybakte mødre som tvinges til å slenge spedbarna fra seg i bushen slik at de er i stand til å bære kopper, kar eller rågummi. Om soldater som hugde hender av unger som kvittering for kuler som var skutt. Det skulle være bevis for at de hadde skutt folk, og ikke bare skutt i vildens sky sånn for moro skyld.

Kong Leopolds voldtekt av Kongo og Kongos folk, ødela landet. Den belgiske okkupasjonen av Afrika, har i sterk grad bidratt til en rekke av de mest brutale krigene som de siste 50 årene har vært kjempet i regionen rundt det som i dag er Den demokratiske republikken Kongo.

Denne boka bidrar til å gi en forståelse av hvorfor et militærtribunal i Kisangani ser med den absolutt største mistro på to tiltalte nordmenn som hevder sin uskyld.