I Kongo lyver bilder

(Den demokratiske republikken Kongo) I en rettssal i Kisangani åpenbares en absurd kultur-kræsj i saken mot Tjostolv Moland og Joshua French. Hvilken norsk mann som har tjenestegjort i Forsvaret, har vel ikke et bilde av seg selv i uniform? I dag ble et bilde av en stolt Moland ikledd HMKG’s flotte uniform lagt frem som bevis på at han ikke har rent mel i posen.

Et uskyldig bilde av en gutt i Kongens klær, blir til et bilde av en spion og drapsmann når det legges frem i en kongolesisk rettssal. Videre la aktoratet frem nok et bevis. Et bilde av den samme mannen iført en vekteruniform fra Securitas. Også dette bildet styrker inntrykket av at Moland er på militært oppdrag.

Så selve kronbildet. Bildet som viser det aktoratet mener er Moland og French’s oppdragsgiver. En mann med paramilitært utseende og fingeren på kartet. Trolig tilfeldig er fingeren plantet omtrent akkurat der rettssaken pågår (det er der fingeren havner hvis du tar frem et kart og forsøker å peke på et sted omtrent midt-i-Afrika). Bildet er av en fotograf i Drammens Tidende ved navn Rune Folkedal, og er egentlig en del av en flere år gammel spøk, ifølge pressemannen som plutselig ble forfremmet til geriljaleder.

Research-arbeidet til aktoratet står til stryk. Greit nok at Kongo ikke har ressurser til å drive etterforskning i Norge, men selv en middels journalist hadde klart å sjekke dette bevismaterialet ut av saken. Sakens blodige alvor krever et annet nivå av profesjonalitet. Etter dagens runde i retten, er det all grunn til å frykte for rettssikkerheten til Moland og French. Bildene bør ikke ha særlig verdi i saken mot de to, når og hvis de tiltaltes forsvarer velger å forklare hva dette egentlig er.

Likevel kan det være greit å huske at de som har sett disse bildene også har måttet forholde seg til andre fakta, som at en mann er skutt og drept, og to væpnede nordmenn ble tatt mens de var på flukt. Uansett hvorfor Moland og French var i Kongo – disse bildene var det ikke lurt å ha liggende på mobilen.

Jeg har bilder av meg selv i militær uniform. Fra tjenestetid i Forsvaret i Norge, i Midtøsten og i USA. Kanskje har jeg også liggende et bilde fra en sommerjobb i andre halvdel av 80-tallet, da jeg jobbet som vekter i Oslo. Jeg reiser normalt med både kart, GPS og satellitt-telefon når jeg er på oppdrag for TV2 her i Afrika eller andre steder. Ofte er også hjelm og skuddsikker vest med i bagasjen. Egentlig uskyldige bilder og ufarlig utstyr som kan bidra til å skape et helt feilaktig inntrykk. Denne gangen har jeg vært litt mer forsiktig enn ellers med pakkingen.

Dagens bevismateriale vil neppe felle Moland og French. Men det er godt mulig at det bidrar til styrke rettens tro på at de er skyldige.