Pakistan på kanten av stupet

134

Ahmed Rashid: Descent into Chaos. The United States and the Failure of Nation Building in Pakistan, Afghanistan, and Central Asia. New York: Viking, 2008. Engelsk, 484 sider.

Pakistans beste journalist? Vel, Ahmed Rashid er iallefall en av de aller ypperste i klassen. Hans bøker om Taliban og Jihad (hellig krig) har vært obligatorisk lesestoff for oss som jobber med området (Sør-Asia). I denne boka tar Rashid i hovedsak for seg hvor galt det har gått, og hvor lite som er gjort riktig siden invasjonen av Afghanistan i 2001. For, mens krigen har pågått i nabolandet, har pakistanske myndigheter mer eller mindre stilltiende akseptert at Taliban og Al Qaida flyttet seg over grensen og opprettet baser og treningsleire i Pakistan. Uten at amerikanerne har gjort mye for å stanse dette. Rashid beskriver en nasjon på kanten av stupet – Pakistan. Et land der islamismen brer om seg. Et land som kan utgjøre en langt større trussel på lang sikt enn Afghanistan under Taliban (husk at Pakistan har atomvåpen!).

Også Rashid er svært kritisk til USAs felttog i Irak. Som de fleste av oss etterhvert har forstått (inkludert den amerikanske presidenten) bidro Irak-krigen til å fjerne fokus fra krigen i Afghanistan. Det er en av grunnene til det fortsatt er krig i det asiatiske landet – snart åtte år siden invasjonen i 2001.