En journalistisk katastrofe

BøKs 002

Greg Mitchell: So Wrong for so Long. How the Press, the Pundits and the President Failed on Iraq. Med forord av Joseph L. Galloway og Bruce Springsteen. New York: Union Square Press, 2008. Engelsk, 298 sider.

Greg Mitchell er redaktør i det amerikanske fagtidsskriftet Editor & Publisher. I denne boka tar han et kraftig oppgjør med forfallet i amerikansk journalistikk etter 11. september. Et forfall som førte til at Bush-administrasjonen nesten uten protester kunne iverksette det håpløst katastrofale felttoget i Irak. Flere hundre tusen mennesker er sannsynligvis drept som følge av Irak-krigen som har rast i over seks år. Den amerikanske invasjonen har påført irakerne større lidelser enn det despoten Saddam Hussein klarte i de 12 årene mellom den første Gulfkrigen i 1991 og Irak-krigen i 2003.

Hadde amerikanske journalister løftet øynene litt, og forsøkt å se over tåka som la seg etter Al Qaida angrepene 11. september 2001, ville de kanskje klart å advare amerikanerne og Bush-administrasjonen om at Irak-krigen kunne utvikle seg til den største militære katastrofen for USA siden Vietnam. Utenfor USA var det mange som advarte.

I denne boka har Mitchell satt inn en rekke artikler av journalister som forsøkte å advare, og en rekke artikler som latterliggjorde krigsmotstanderne og støttet krigsforberedelsene. I ettertid er det skremmende å se hvordan journalister uten forbehold videreformidlet myndighetenes syn.

En god bok om hvordan journalistikk IKKE skal bedrives.