Jakten på sannheten

BøKs 001

John Pilger: Hidden Agendas. London: Vintage, 1998. Engelsk, 687 sider.

Australske John Pilger er blant de aller ypperste korrespondenter. Han har skrevet for en rekke aviser, laget flere dokumentarfilmer og skrevet flere bøker. Pilger beskyldes ofte for å ta side i konflikter. Og det gjør han. Han stiller seg på den svakestes side, og forsøker å beskrive virkeligheten til de som utsettes for overgrep. Og han er ikke redd for rette sin kritikk mot noen. Enten det er statsledere, geriljaledere, redaktører eller egne kolleger. Pilger er en modig journalist som har satt seg som mål å fortelle om all verdens urettferdighet.

Hidden Agendas fra 1998 bør være elementær lesing for alle journaliststudenter, journalister og redaktører. I tillegg til å gi godt innblikk i en rekke konflikter og samfunnsområder, er det en lærebok i journalistikk. Her handler det om britiske fagforeninger og klassekamp, Indonesias overgrep mot befolkningen på Øst-Timor, Australias forferdelige behandling av sin egen urbefolkning. Om Vietnam, om terrorisme, om Burma og om USA. Og det handler om hvordan mediebaroner som Robert Murdoch ikke skyr noen midler for å tjene penger, og med det bidro til å ødelegge journalistikken.