Reiser til helvete

BøKs 002

Christina Lamb: Small Wars permitting. Dispatches from Foreign Lands. London: HarperPress, 2008. Engelsk, 390 sider.

Christina Lamb er en kollega som de siste 20 årene har reist verden rundt for en rekke engelskspråklige aviser og tidsskrifter. Den britiske krigsreporteren startet sin karriere som utenriksjournalist nærmest ved en tilfeldighet, etter å ha blitt invitert til Benazir Bhuttos bryllup. Denne boka inneholder de beste av Christina Lambs feature stories, tidligere publisert i blant annet Financial Times, Daily Express, Time, Sunday Telegraph og Sunday Times. De velskrevne reportasjene bindes sammen med historier og anekdoter fra Christinas reiser. Hun beskriver også følelsene hun sliter med når hun forsøker å være en god mor samtidig som hun bruker livet sitt på å oppsøke verdens farligste plasser.

Lamb er i Benazir Bhuttos buss da en selvmordsbomber angriper. Hun er sammen med britiske soldater da de havner i harde kamper i Helmand-provinsen i Afghanistan. Hun blir arrestert og ført vekk av den pakistanske sikkerhetstjenesten. Hun danser under karnevalet i Rio, og ser på nært hold hvordan frigjøringshelten Robert Mugabe ødelegger sitt elskede Zimbabwe. Hun dekker krigen i Irak i 2003 og drikker te med Chiles hatede x-diktator Augusto Pinochet.