-Det er de beste som dør

-Det er de beste som dør. De sterke, de rene av hjertet som ville og våget mest. Slik lyder Nordahl Griegs ord. Krigsreporteren som selv ble drept i krig. Hentet fra diktet De beste. Skuespiller Lise Fjeldstad leste diktet da kaptein Trond Petter Kolsets båre kom til Gardermoen. 30-åringen er den fjerde norske soldaten som er drept i Afghanistan.

Kolset

Trond Petter Kolset ville vite mest mulig om landet han tjenestegjorde i. På forsvarets skole for etterretning og sikkerhet (FSES) tok han språkkurs for å kunne kommunisere med lokalbefolkningen. Han hadde flere kontingenter i Afghanistan bak seg.

Fredag 17. april var han på vei fra NATO-leiren i Mazar e-Sharif til den norskdrevne leiren i Meymaneh lenger vest. Der skulle han treffe forloveden. Også hun tjenestegjorde i Afghanistan. Men den unge etterretningsoffiseren kom aldri så langt. Like utenfor Mazar ble kolonnen han var en del av, angrepet. En selvmordsbomber slo til, og Kolset ble drept. Kapteinen førte kolonnens eneste upansrede bil. Det kostet ham livet. At ikke alle Forsvarets biler i Afghanistan er pansrede, blir forsøkt gjort kontroversielt hjemme i Norge. Men vi som har kjørt litt rundt på det krigsherjede landets dårlige veinett vet at panser noen ganger blir for tungt for den afghanske gjørma.

Debatten flagges for det meste av skriverbords-offiserer, -politikere, -journalister og andre bedrevitere langt unna krigens helvete. Likevel bør det være klart. Kolset hadde sannsynligvis vært i live, om han hadde hatt panser.

Landcruiser

Bilen Kolset førte, fikk hard medfart.

Presis klokken 1600, tirsdag 21. april, landet et transportfly fra det svenske forsvaret på Gardermoen. Flyet takset mot Forsvarets hangar med én motor avslått – som et symbol på den falne soldat. Sakte, sakte bar seks gardister fra Hans Majestet Kongens Garde ut en kiste drapert med det norske flagget. Bak kisten, i feltuniform og rett fra Afghanistan, fulgte Kolsets forlovede.

Minnestundgmoen

Kolsets båre under minnestunden i hangaren på Gardermoen. Blandt de som tok imot båren var Forsvarssjef General Sverre Diesen, Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og Etterretningssjef Generalmajor Torgeir Hagen.

Siden de første norske soldatene landet i Afghanistan romjula 2001, har Forsvaret mistet fire mann i det krigsherjede landet. Alle har falt i kamp. I mai 2005 ble den 29-år gamle Tommy Rødningsby drept i et granatangrep i utkanten av Kabul. Han var skytter, og stod utsatt til – opp av takluka. To år senere, i juli 2007, ble Tor Arne Lau-Henriksen drept i en skuddveksling. Den 33-år gamle offiseren ble berømmet for sitt mot, og skal ha ofret sitt eget liv for å redde medsoldater. Detaljer rundt skuddvekslingen er holdt hemmelig fordi Lau-Henriksen tjenestegjorde i Forsvarets spesialstyrker. Bare fire måneder senere, i november samme år, falt nok en norsk soldat i Afghanistan. 22-år gamle Kristoffer Sørli Jørgensen ble drept av en veibombe som eksploderte rett under bilen han førte. Også det var en upansret Landcruiser. Jørgensen ble drept momentant i den svært kraftige eksplosjonen. Sidemannen ble invalidisert for livet.

Det koster å ha soldater i krig. Det vet de som sender dem ut, og det vet de som reiser. Det vet også de som sitter igjen hjemme.

(Alle foto: Forsvaret)