Fredelig Jul i Det hellige land?

(Hurtigruten) Langs norskekysten skinner det i lys fra juledekorerte vinduer. Jeg er ombord i hurtigruteskipet MS Finnmarken. På vei nordover fra Bergen for å feire jul et sted i Norge. Lysene er tent i de norske hjem – blant annet med håp om fred.

I området vi også kjenner som Det hellige land – venter folk spent på hva de neste ukene og månedene vil bringe. Tidligere i dag fikk jeg en telefon fra Betlehem. Det var en palestiner som ringte for å ønske meg god jul. Hun la til at hun tror palestinerne og israelerne står foran en ny krig. Det er det mange som tror.

Siden våpenhvilen mellom Hamas og Israel gikk ut fredag 18. desember, har palestinske grupper på Gazastripen skutt raketter mot de israelske byene Sderot og Ashkelon. Israelske styrker har skutt tilbake mot palestinerne. Det pågår altså det som andre steder ville blitt oppfattet som krig. For folk som er så vant til å leve midt i en eller flere væpnede konflikter er de ikke der riktig ennå, men de er ikke langt unna.

Hamas har sagt at de er villige til å forhandle om en ny våpenhvile. En absolutt betingelse er at Israel tillater transport av varer over grensa til Gaza. Den israelske regjeringen med statsminister Ehud Olmert, utenriksminister og kommende statsministerkandidat Tzipi Livni og forsvarsminister og tidligere statsminister Ehud Barak i spissen, har sin grunn til ikke å sette seg i forhandlinger med Hamas. Årsaken er at det bare er halvannen måned til israelske velgere går til valg. Koalisjonenes farligste motstander er høyrepartiet Likud med tidligere statsminister Benjamin Netanyahu i front. Oppfattes den sittende regjeringen som svak i forhold til de palestinske angrepene, er løpet kjørt hvis angrepene fortsetter. Derfor vil de på ingen måte la seg presse av et Hamas som bruker makt for å få viljen sin. Sikkerhet har alltid overskygget andre temaer i israelske valgkamper.

Fortsetter de palestinske angrepe, vil Israel høyst trolig iverksette en større militær operasjon i Gaza. Israelske diplomater har de siste dagene gjort en rekke henvendelser overfor myndighetene i sine vertsland. De har forberedt Israels allierte, venner og samarbeidspartnere på at det kan komme til å smelle – og om at det kan komme til å bli voldsomt. Men fordi det ser stygt ut med militære angrep midt i Den kristne verdens julefeiring, venter de nok til helligdagene er over.

Det blir kanskje en fredelig jul i Det hellige land – Israel og de palestinske områdene – men det er ikke sikkert det varer lenge.

GOD JUL!