– Jeg hater Snåsatrollet!

(Bergen) Der ligger et sted i Nord-Trøndelag som heter Snåsa. Et par timer med bil fra Trondheim. En snau times kjøring fra Steinkjer. Der bor det en kall på 82. De kaller han Snåsamannen eller Snåsakallen. Han heter egentlig Joralf Gjerstad og har visst helbredende evner. Han ser også – ser ting vi andre ikke ser. Som at boka om han kom til å selge 72 000 eksemplarer denne høsten – og det ligger den an til å gjøre. Boka om den spesielle mannen som hjelper syke og lidende er ført i pennen av suksessforfatteren Ingar Sletten Kolloen.

Den dyktige skribenten er ikke alene om å gi ut bok i høst. Vi er mange andre som har gitt ut sakprosa, men som ikke akkurat opplever kanonsalg – delvis takket være boka om Snåsamannen. “Jeg hater Snåsatrollet”, sa en kollega til meg. “Ingen kjøper boka mi. Alle kjøper boka om den gamle trønder’n.” Historien om mannen fra Snåsa er et pussig bokfenomen. Slik historien om Anna var da Dagfinn Grønosets bok om kvinnen i ødemarken kom i 1972. Hvem ville trodd at en biografi om en 82 år gammel healer fra Nord-Trøndelag skulle bli en av tidenes bestselgende sakprosabøker i Norge?

Løpet er kanskje kjørt når det gjelder julesalget for mange forfattere som kom med bok denne høsten. I konkurranse med Kolloen var de fleste av oss sjanseløse. Nå har jeg kjøpt boka om han derre Snåsafyren selv, og gleder meg til å lese den. Jeg sender den videre til min misunnelige forfattervenn når jeg er ferdig, for det er jo ikke sikkert Kolloens forlag ønsker å trykke flere bøker enn Gjerstad spådde de ville trykke. Kanskje går de tom. Løp og kjøp.

PS! Pågangen av folk som ønsker hjelp av Snåsamannen er nå så stor at Gjerstad har fått seg hemmelig nummer. Men ønsker du hjelp av healeren tar du bare kontakt med Snåsa hotell på telefon 74151057. De videreformidler kontakt.