Sju år med krig – ingen fred i sikte

(Kabul) Det er på dagen sju år siden det amerikanske angrepet på Afghanistan startet. 7. oktober 2001 kom hevnangrepet etter aksjonene mot USA 11. september samme år. Målet var å utrydde Al Qaida og de som ga Bin Laden og hans folk husly, Taliban.

De første flyene som gikk på vingene, var femten B-52 bombefly som ble sendt opp fra Whiteman Air Force Base utenfor Kansas City og B-1 Stealth som tok av fra en flybase på øya Diego Garcia i Det indiske hav. Sammen med 25 jagerfly av typen F-14 Tomcats og F-18 Hornets som tok av fra hangarskipene USS Enterprise og USS Carl Vinson i Det arabiske hav, deltok bombeflyene i de innledende fasene av åpningsangrepet. Femti krysserraketter ble sendt mot militære mål, flyplasser og treningsleirer. Det var et kraftig angrep med mye eksplosiver. Målet var å skremme afghanerne maksimalt, og å svekke motstandsviljen. Siden har krigen fortsatt.

Men angrepet var basert på en sammenrasket og ufullstendig plan. Noe som har kostet amerikanere og deres allierte dyrt. Tre norske soldater er drept i Afghanistan. Taliban ble riktignok jagd ut av Kabul, men de var ikke borte. Sammen med Al Qaida søkte Talibanledelsen tilflukt i stammeområdene i nabolandet Pakistan. Mens Amerikanerne rettet fokus mot den kommende krigen i Irak, regrupperte de væpnede gruppene som hadde som mål å jage de vestlige soldatene ut av Afghanistan.

I løpet av disse sju årene har Taliban vokst seg stadig sterkere og farligere. Stadig flere har tatt bladet fra munnen og innrømmet at en militær seier i Afghanistan er langt unna for de amerikanskledede styrkene. Flere hevder at en militær seier er umulig. Tidligere i år sa en britisk general at det ville ta minst 30 år å vinne krigen slik den nå utkjempes. I helgen sa en britisk brigader i Helmandprovinsen sør i landet at det ikke er mulig å bekjempe Taliban militært. Det samme hevder FNs spesialutsending Kai Eide. Den norske toppdiplomaten er tydelig på at politisk dialog er veien til fred i Afghanistan. Og da må en av landets sterkeste maktfaktorer tas med. Fred uten Taliban er ikke mulig.